Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Six Day: Belgen gaan aan leiding slotdag in

Zondag 11 december 2016

Track - Met nog één wedstrijddag te gaan is de strijd in Six Day Amsterdam nog altijd niet beslecht. De Belgen Kenny de Ketele en Moreno de Pauw hebben weliswaar een ruime voorsprong op de concurrentie uit Duitsland, Zwitserland en Nederland, maar ze kunnen zich op de slotavond geen rondenverlies permitteren. De Pauw: ,,Dat gebeurde ons in Gent, dat willen we hier nu zien te voorkomen.’’

In een uitverkocht huis – voor de slotdag zijn slechts nog enkele tickets beschikbaar – ontspon zich een prachtig gevecht in de koppelkoers. De lange jacht werd na een uitzonderlijke felle strijd gewonnen door de Zwitsers Tristan Marguet en Claudio Imhoff. Door de winst stootten ze Yoeri Havik en Wim Stroetinga weer van het podium. De Nederlanders scoorden in de overige onderdelen veel punten, waardoor ze nog wel kansrijk zijn om morgen aan het eind het ereschavot te betreden. De afsluitende koppelkoers over 20 minuten werd gewonnen door de Spanjaarden Albert Torres en Sebastian Mora Vedri, de Europees kampioenen koppelkoers.

Naast Havik-Stroetinga hebben ook Pim Ligthart en Jens Mouris nog uitzicht op de top-drie. Zij moeten dan echter wel een ronde goedmaken.

Koploper De Pauw: ,,Het is aan ons om nu onze voorsprong te verdedigen. Qua puntentotaal kunnen ze ons al niet meer voorbij, het is dus zaak geen rondes te verspelen. Dat ze achter ons ook nog om de overige ereplaatsen knokken, kan in ons voordeel werken. Ik denk dat we dit niet meer weggeven.’’

In het sprinttoernooi benaderde Maximilian Levy het baanrecord van Theo Bos (10.360) uit 2003 tot op éénduizendste van een seconde: 10.361. De Duitser leidt inmiddels riant. Jeffrey Hoogland knokt met Joachim Eilers om de tweede plaats in de eindrangschikking.

Bij de vrouwen zorgde Marit Raaijmakers voor een surprise door de scratchrace te winnen. Het zeventienjarige baantalent brak bij Six Day London haar sleutelbeen en pols, en slaagde erin om binnen een maand terug op niveau te komen. ,,Wat daar gebeurd is ben ik niet vergeten, maar het is na vandaag inmiddels wel draaglijk. Dit was een waanzinnig gevoel. Om in zo’n veld te kunnen winnen, dat geeft je zelfvertrouwen een enorme boost.’’ De Britse olympisch kampioene Elinor Barker, winnares van de puntenkoers en tweede in de afvalrace, heeft de leiding in het klassement met 21 punten, voor twee Italiaanse vrouwen Giorgia Bronzini (37) en Maria Giulia Confalonieri (38). Kelly Markus is de best geklasseerde Nederlandse, op de vijfde plaats.

 

Six Day Amsterdam, stand na vijfde avond

1. Kenny de Ketele – Moreno de Pauw (BEL) 515 punten

Op 2 ronden:

2. Leif Lampater – Marcel Kalz (DUI) 488 punten

3. Tristan Marguet – Claudio Imhoff (ZWI) 441 punten

4. Yoeri Havik – Wim Stroetinga (NED) 413 punten

5. Christian Grasmann - Maximilian Beyer (DUI) 309 punten

Op 3 ronden:

6. Pim Ligthart – Jens Mouris (NED) 391 punten

7. Niki Terpstra – Raymond Kreder (NED) 338 punten

Op 6 ronden:

10. Nick Stöpler – Roy Pieters (NED) 245 punten

Foto: © Six Day Amsterdam



Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl