Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Zandbeek en Rooijakkers op herhaling in Rockanje

Zondag 12 februari 2017

Offroad - Ronan van Zandbeek bij de elitemannen en Pauliena Rooijakkers bij de vrouwen hebben beiden voor de derde achtereenvolgende keer de Farm Frites/CCN Sportswear Strandrace van Rockanje op hun naam geschreven. Van Zandbeek won de sprint van achtereenvolgens Pascal Noort, Jordy Buskermolen en Marc Kivits en Europees en drievoudig nationaal kampioene Rooijakkers soleerde evenals in de vorige edities naar de zege.

Tekst en Foto: Dan Rolandus

‘Het was een poosje geleden dat ik heb gewonnen, maar met de klassementsbelangen zat ik in elke wedstrijd klem’, verklaarde de winnaar uit het Invicta Watches team. ‘Dat neemt niet weg dat ik bijna in elke race top-10 heb gereden en diverse keren daarvan op het podium (o.a. Dijk tot Dijkrace Petten – Den Helder, Scheveningen en Noordwijk, DR) heb gestaan. Het was jammer dat de race in Rockanje vanwege de vermeende gladheid van de sneeuw op het fietspad werd ingekort. Nadat wij het fietspad met een groepje hadden verkend, bleek dat er geen vlokje sneeuw meer was te bekennen. Maar nabij Oostvoorne was de graskant met modder, water en sneeuw spekglad. Je durfde geen volle bak te rijden, bang dat je zou wegschuiven en op je snufferd zou gaan. Maar Rockanje blijft desalniettemin een mooie strandrace’, aldus Brabander Ronan van Zandbeek.

Euforie
De ploeg- en plaatsgenoten uit Schijndel, Ronan van Zandbeek en Marc Kivits en de eindwinnaar van de Strandracetopcompetitie Jordy Buskermolen (Kees “Fietsshop” van der Niet) hadden elkaar in de 18e editie van de Strandrace van Rockanje langs de Noordzeekust al snel gevonden. De achtervolgende groep met Steven de Jongh (ploegleider bij Trek-Segrafedo), André van Reek, Stefan Vreugdenhil, Pascal Noort, Robbie Gevers en de Belg Maarten Himpkens waren de eerste achtervolgers. Sander Lormans, die later een lekke band zou krijgen, Toon Imming in gezelschap van Europees kampioene Pauliena Rooijakkers (Invicta Watches) volgden in een minigroepje van drie. Na het keerpunt Haringvlietdam bij Hellevoetsluis hadden Van Zandbeek en Buskermolen hun medevluchter Marc Kivits van zich afgeschud. De laatste werd opgeslokt door De Jongh, Vreugdenhil, Gevers, Noort, en Van Reek. De koplopers Ronan van Zandbeek en Jordy Buskermolen lieten hun ploeggenoten Pascal Noort (Kees van der Niet) en Marc Kivits (Invicta Watches) weer aansluiten. Het viertal bleef bij elkaar, waarop Ronan van Zandbeek in de laatste bocht richting finish de voorsprong pakte en deze niet meer prijs gaf. Pascal Noort passeerde tot grote vreugde van Jordy Buskermolen als tweede de streep en Marc Kivits moest met plaats vier in het ingesneeuwde zand bijten. ‘Het is de eerste keer dat ik dankzij Jordy op het podium mag staan’, kraaide Haarlemmer Pascal Noort het uit van plezier. ‘Het was heel zwaar met veel modder, gladheid en valpartijen nabij het Oostvoornse strand. Het was ook zoeken naar het juiste spoor, zat aanvankelijk niet in de eerste groep. Ronan en Jordy reden bij het keerpunt Haringvlietdam weg uit de groep. Steven de Jongh en Stefan Vreugdenhil brachten het groepje weer bij de leiders. We bleven uiteindelijk met z’n vieren over. Jordy heeft me er vervolgens doorheen gesleept door niet af te geven. Uiteindelijk heeft me dat gebracht tot het podium en daar ben ik superblij mee mee. Fietsen bij het vriendenteam van Kees van der Niet is voor mij een belangrijke bijzaak. Maar het gaat wel erg hard’, aldus de 33-jarige werknemer van Dura Vermeer.

Content

Jordy Buskermolen was content met zijn derde plaats. ‘Natuurlijk had ik het liefst gewonnen, maar Ronan ging als eerste door de laatste bocht en dat bleek achteraf de juiste keuze’, verklaarde de coureur uit Kudelstaart zijn derde plaats. ‘Daarbij gunde ik mijn ploeggenoot zijn tweede plaats. Geweldig toch? Ik wist dat de groep bij het eerste keerpunt met dat mulle zand, modder en het spekgladde gras door die valpartijen uit elkaar zou vallen. Ronan en Kivits pakten 150 meter, maar ik reed met Pascal naar hen toe. Ik was net even te laat om als eerste de bocht door te draaien’, besloot Jordy Buskermolen. Stefan Vreugdenhil (winnaar in Rockanje 2014) bleef in de strijd om plaats zeven in de laatste bocht steken in het zand.

Zestiende voor Rooijakkers

Winnares van het strandracetopcompetitieklassement Pauliena Rooijakkers soleerde in gezelschap van Westlander Ad de Brabander en de Belg Tom van Loon naar haar zestiende (!) seizoenzege. "Na Scheveningen en Knokke gaan we toewerken naar het NK Strandrace op Ameland."


Uitslag 18e Farm Frites/CCN Sportswear Strandrace van Rockanje voor mannen: 1. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 2. Pascal Noort (Haarlem), 3. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 4. Marc Kivits (Schijndel), 5. Steven de Jongh (België), 6. Robbie Gevers (Schijndel), 7. Maarten Himpens (Oostduinkerke, België), 8. André van Reek (Lisse), 9. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 10. Toon Imming (Egmond-Binnen). Vrouwen: 1. Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 2. Yvonne de Jong (Haarlem), 3. Mirjam de Bruijn (Alkmaar).



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl