Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Timmer: ''Als Kittel wint, win ik ook'

Timmer: ''Als Kittel wint, win ik ook'

Zaterdag 29 juni 2013

Interviews - Albert Timmer start vandaag  in zijn derde Tour de France. De stille werker van Argos-Shimano reed eerder al de Giro d’Italia, maar liet in de Ster ZLM Toer zien dat er nog geen sleet op zijn vorm zit én dat hij voor zijn ploeg van grote waarde is. ‘Eigen roem is maar bijzaak’

Albert Timmer (28) was in 2009 en 2012 van de partij toen Skil-Shimano en Argos-Shimano voor de Tour de France werden uitgenodigd. De renner uit het Overijsselse Gramsbergen reed dit jaar al de Giro d'Italia, maar staat desondanks over anderhalve week op Corsica aan het vertrek voor zijn tweede grote ronde van 2013. "Ik denk dat ik inmiddels genoeg inhoud heb, om zowel de Giro als de Tour te rijden. Het gevoel is nog altijd goed en ik merkte vorige week  in de Ster ZLM Toer al nog altijd een flink aandeel kan leveren in de successen van de ploeg.”

Veel waardering

Timmer voelt zich  altijd net zo winnaar als Marcel Kittel of John Degenkolb als één van deze sprinters een zege boekt.  Dat zal in de Tour niet anders zijn. “Bij ons in de ploeg is er veel waardering voor de teamprestatie in het algemeen en meer specifiek ook voor mijn werk. Dat de mensen thuis mij niet op tv zien en mij soms zelfs vragen of ik nog wel aan het fietsen ben, dat kan me niet zoveel schelen. Ik ben gelukkig in mijn rol als helper, weet dat het belangrijk is wat ik doe en ook dat er weinig andere renners zijn die dit aspect van het werk zo in hun vingers hebben.”

Afzetter op afspraak

Want Timmers rol in de koers is al uitgespeeld op het moment dat de sprinttrein zich echt in gang trekt. “Meestal zit mijn werk er op drie a vier kilometer voor het einde op. Vooraf is er een plek uitgekozen waar ik de renners  van voren moet afzetten, dat kan een bocht zijn of een rotonde. Daar wil de daadwerkelijke sprinttrein beginnen met de voorbereiding van de massasprint en daar is mijn rol uitgespeeld. Ik zal deze functie vervullen op het moment dat er in de vlakke etappes gereden wordt voor Marcel Kittel maar ook in de heuvelachtiger ritten voor John Degenkolb. Het gaat mij goed af en dat wordt ook erkend door de andere renners en door de teamleiding.”

Gewend aan hectiek

Een Tourploeg zonder Albert Timmer kan dus eigenlijk gewoon niet. ‘Alles kan, maar ik denk dat ze in deze belangrijke wedstrijd iemand willen hebben waarvan ze zeker weten dat hij het werk aan kan en ook specifiek in de hectiek van de Tour. Het wordt mijn vijfde grote ronde en mijn derde Tour en ik weet van de hectiek en alle extra spanning die er op zo’n ronde staat. Vanwege de belangen en van wege de extra media-aandacht die er op staat. Ik heb al die zenuwen van een debutant niet meer, kan de knop omzetten en ben erop gebrand om mijn aandeel in ons succes te leveren drie weken lang.”  

Bijzaak

Of er ook nog kansen zijn om voor eigen ritsucces te gaan, dat weet Timmer zo net nog niet. In 2009 deed hij een rit tot het einde toe mee om de ritzege. “Toen dacht ik dat er nog meer kansen zouden komen, maar ondertussen is er in de Tour veel veranderd. Er zijn kansen voor sprinters en kansen voor klimmers en verder is er weinig ruimte voor aanvallers.  En als er dan één of twee mogelijkheden zijn, dan wil iedereen ook in die vlucht zitten. Ik ga het proberen als de benen nog goed zijn, dat beloof ik. Maar ik kan het ook niet maken om een paar dagen later niet thuis te geven als er gesprint wordt omdat mijn benen pijn doen door een dergelijke actie. Ik weet waarom ik naar de Tour ben en dat is voor de sprintvoorbreiding, eigen succes of eigen roem zijn maar bijzaak.”

Mooi leven

Als renner van Team Löwik stond hij ooit in de werkplaats van de Fietsgigant in Vriezenveen, rijwielhersteller is zijn vak, maar voorlopig nog even niet. "Ik zie deze Tourselectie als bevestiging dat de ploegleiding mij graag bij de ploeg wil hebben en ik ga ervan uit dat ik dit vak nog een aantal jaren kan uitoefenen. Ooit zal ik iets anders moeten gaan zoeken, maar voorlopig is dit wat ik wil doen. Ik vind het een mooi leven. En dat ik dan straks geen erelijst heb waar allemaal mooie klasseringen op staan? Dat doe me niet zo veel. Ik denk dat mijn kracht ligt in het werken voor anderen en dat ik dat kunstje gewoon heel goed beheers. Was ik een echte winnaar geweest, dan was dat in het begin van mijn loopbaan wel gebleken. Maar ik kan hier ook heel goed mee uit de voeten."

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl