Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

BinckBank Tour: vertrouwd concept in nieuw jasje

Donderdag 03 augustus 2017

Blog - De BinckBank Tour geeft renners die sterk zijn in de klassiekers de kans om ook een ronde te winnen. Zoals vorig jaar Niki Terpstra lukte.

De grote namen uit het voorjaar komen dit jaar massaal hun kans wagen op Nederlandse en Vlaamse wegen. Met Van Avermaet, Gilbert en Lampaert staan alle winnaars van de UCI World Tour wedstrijden in Vlaanderen en Nederland dit voorjaar hier aan de start. Maar ook de winnaar van de Giro, Tom Dumoulin, staat met steile ambities aan de start. Net als Peter Sagan, de wereldkampioen die zich in elk type wedstrijd laat zien en altijd kans maakt op de eindzege. Ook Terpstra, Wellens, Benoot, Boom, Naesen, Stuyven, Vanmarcke en Keukeleire zijn namen die we één voor één terugvinden in de top-10 van de grootste voorjaarsklassiekers.

Het vlakke land staat ook garant voor enkele massasprinten. Een uitgelezen schare aan topsprinters bekampt elkaar hier, met naast Sagan: Groenewegen, Greipel, Giro-revelatie Gaviria, Démare, Van Poppel en Dupont. Oud-winnaar Tony Martin voert de toppers uit het tijdrijden aan, met verder ook Bodnar, Küng, Drücker, Brändle, Dowsett en Andersen. Tot slot zijn er de mannen waar je altijd mee naar het front kan en die zich gegarandeerd zullen laten opmerken: Bakelants, Gallopin, Burghardt, Edward Theuns, Stannard, Langeveld, Slagter en Gasparotto. Het wordt duidelijk geen evidentie om je aan een pronostiek te wagen.

Nieuwe klassementstruien

De leider in de BinckBank Tour zal niet ongezien rondrijden in de felgroene BinckBank leiderstrui, de Lotto puntentrui is blauw en er is de donkergroene Primus strijdlust-trui.  

De Binck gouden kilometer bracht in de vorige edities al extra pigment en keert dan ook terug. Het concept blijft hetzelfde: op een strook van één kilometer liggen liefst drie bonificatiesprints, elk goed voor telkens 3-2-1 seconden bonificatie. De Binck gouden kilometer ligt op ongeveer 20 km van de eindstreep en zorgt dus voor extra spektakel op een halfuur voor het einde. Ook op deze manier wordt de wedstrijd aantrekkelijker gemaakt voor de kijkers, ter plaatse en op televisie.

Elke dag wat anders, beslissing in slotweekend

Een andere goede traditie die in ere wordt gehouden, is de opbouw van de ronde met spanning tot de laatste dag. Met sprintersetappes, klassieke etappes en een tijdrit zit er veel variatie in, komt zowat elk type renner aan bod en zal de eindwinnaar wellicht tot op de Vesten in Geraardsbergen moeten strijden voor de felgroene trui. 

De Grand Départ is dit jaar weggelegd voor Breda. Op zondag 6 augustus vindt daar om 18u al de ploegenpresentatie plaats, de ideale gelegenheid om de renners allemaal goed te kunnen zien en naar hun ambities voor de ronde te luisteren. De middag erop start de hele bende er op de Grote Markt om later op de dag in Venray te arriveren, midden in de ambiance van de beroemde kermis. 

Op dinsdag kunnen de tijdrijders en de klassementsrenners zich al eens tonen in een tijdrit van 9 kilometer in Voorburg. Op woensdag zijn we voor het eerst in België met de rit van Blankenberge naar Ardooie, een beetje het “Pau” van de BinckBank Tour en dus de plek waar we totnogtoe al meermaals een sprint kregen om van te smullen.

Op donderdag staat Lanaken-Lanaken op het programma: een rit over vier lussen waar zowat elke toeschouwer langs de weg de koers dus meermaals ziet passeren. Vrijdag zoeken we met start en aankomst in Sittard-Geleen de typische smalle, kronkelende en heuvelende wegen van Zuid-Limburg op, met het nieuwe Tom Dumoulin Bike Park als scherprechter.

De meest geaccidenteerde ritten zijn voor het slotweekend. Op zaterdag gaat het – eens startplaats Riemst uit – de hele tijd op en af naar Houffalize, met de Saint Roch en Rue des Bois de Moines als belangrijkste hellingen. Met zijn ruim 200 kilometer is dit de langste rit uit de ronde.

Op zondag gaat het weliswaar door het vlakke Vlaamse land van Essen naar Geraardsbergen, maar daar wordt twee keer een typisch Vlaamse kassei- en heuvellus aangevallen met de Muur, de Bosberg, Onkerzele en de klim naar het sanatorium. De finish ligt op de Vesten in Geraardsbergen centrum.

Etappeschema:

• Zondag 6 augustus: ploegenvoorstelling Breda

• Maandag 7 augustus: Breda – Venray (169,8 km)

• Dinsdag 8 augustus: Voorburg – Voorburg (indiv. tijdrit – 9 km)

• Woensdag 9 augustus: Blankenberge – Ardooie (185 km)

• Donderdag 10 augustus: Lanaken – Lanaken (154,2 km)

• Vrijdag 11 augustus: Sittard-Geleen - Sittard-Geleen (167,3 km)

• Zaterdag 12 augustus: Riemst – Houffalize (203,7 km)

• Zondag 13 augustus: Essen – Geraardsbergen (191,3 km)

Foto: © Sportfoto Nederland kan uitkijken naar Tom Dumoulin én Dylan Groenewegen

 



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl