Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De Zoete verrast zichzelf op WK Baan

Maandag 28 augustus 2017

Track - Mylène de Zoete heeft vriend en vijand, maar vooral zichzelf verrast door op het WK voor junior-vrouwen op de baan in Italië naar het zilver op de scratch te rijden en vervolgens brons op het omnium te bemachtigen. 

Tekst: Dan Rolandus

"Ik kan nauwelijks beseffen dat ik zo uitzonderlijk goed op het WK heb gepresteerd", waande de Naaldwijkse zich nog altijd in een droomwereld. De 18-jarige Mylène de Zoete, die tijdens het EK-baan voor juniorvrouwen in het Portugese Anadia brons veroverde op de individuele achtervolging en zilver op de ploegenachtervolging, was zonder enige verwachtingen naar het Italiaanse Montechiari afgereisd. Maar eenmaal op het ovaal van het Velodromo di Montechiari liet zij de schroom van zich afvallen door onbevangen de strijd aan te gaan. "De scratch is voor mijn gevoel heel snel gegaan", keek de renster van Beet-It/Schilders Volendam terug op haar race. "Ik heb me speciaal gefocust op de sterke Italiaanse (Letizia Paternoster, DR). Zij was al goed op het EK. Het verliep heel goed, ik lette vervolgens extra op haar. Toen de Italiaanse versnelde voor de sprint zat ik in haar wiel. Ik heb nog geprobeerd om haar voorbij te gaan, maar zij was te snel. Ik was blij met het zilver.’

"Het omnium was een lange dag"stelde Mylène de Zoete. "Hoewel ik de kwalificatie goed door kwam, voelden de benen niet goed aan. Ik had zo mijn vraagtekens. Ik kon na de scratch niet slapen, nee we hebben geen uitbundig feest gevierd, want een dag later moest je de baan weer op, misschien was het de spanning. Op de scratch ging het weer wat beter, was het stramme eraf, was ik tevreden met de zesde plaats. Tijdens de temporace ging het weer goed en werd ik tweede. De afvalkoers gaat altijd wel lekker, maar je merkte ook de sterkte van het deelnemersveld. Op zich was ik ook best gespannen, maar het liep met een tweede plaats goed. Het klassement lag bij de top-4 heel dicht bij elkaar, ik stond gedeeld tweede met de Canadese (Maggie Coles-Lyster, DR). De spanning was te snijden op de puntenkoers, ik had mijn twijfels. De Canadese liep op mij uit en ik sprokkelde op het laatst belangrijke punten bij elkaar en in de laatste sprint werd ik vierde waardoor ik de Française (Clara Copponi, DR) met één punt verschil voorbleef en zo het brons veroverde. Ik ben hier ook heel blij mee."

Graadmeter

"Het EK in Portugal was voor mij een goede graadmeter", stelde bondscoach Peter Schep. "We konden daarom al driekwart van het deelnemersveld op niveau inschatten omdat de Europese vrouwen wereldwijd veelal de boventoon voeren. Ik heb Mylene en Marit (Raaijmakers, DR) meegenomen op basis van hun fysieke gesteldheid en koersinzicht met de kans mee te doen voor de hoofdprijzen. Ik hoopte zelf op twee medailles. Dat Mylene zilver op de scratch en brons op het omnium pakte is prachtig. Zij heeft op het omnium veel indruk op mij gemaakt. Zij werd derde op karakter door de Française (Clara Copponi, DR) met alle krachtsinspanningen achter zich te laten. Het scheelde één puntje, daar ben ik het meest trots op. Vergeet niet dat het omnium veel stress met zich meebracht. Het is de baan op om voor te bereiden, terug naar het hotel, rusten, eten, rusten en de baan weer op voor de wedstrijd en vervolgens weer opnieuw opladen voor het volgende onderdeel."

Valpartijen

De puntenrace met Marit Raaijmakers in de gelederen was er één van vallen en opstaan. De baanrenster uit het team van Beet-It/Schilders Volendam was vlak na de start zonder erg betrokken bij een valpartij. Raaijmakers was halverwege goed op weg naar het podium door een ronde voorsprong te nemen. Maar in haar poging de groep nog een keer te dubbelen, waren de achterblijvers zo vriendelijk om de concurrenten weer terug te brengen aan het wiel van de Noord-Hollandse. Daar profiteerde onder andere de Canadese wereldkampioene Maggie Coles-Lyster van. Dit tot ergernis van Peter Schep. "Marit strandde op de vijfde plaats, maar zij had het podium verdiend. Zij reed een geweldige wedstrijd, trok halverwege de rit het hele veld uit elkaar. Bij haar poging een tweede ronde te pakken hielpen de zwakkere landen mee het gat te dichten. De valpartijen waren de oorzaak dat veel van die meiden niet goed kunnen sturen. Maar ik ben dik tevreden over het optreden van Marit", aldus de bondscoach, die voorspelde reële verwachtingen te hebben van Marit en Mylene op de koppelkoers. Het koppel was goed op weg, maar bleef op plaats vier achter Italië, Rusland en Frankrijk net buiten het podium.

 

 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl