Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Ook Dumoulin pakt wereldtitel in tijdrit

Woensdag 20 september 2017

WK Wielrennen - Een dag nadat Annemiek van Vleuten zich tot wereldkampioen tijdrijden bij de vrouwen troonde, heeft Tom Dumoulin dat bij de mannen gedaan. In het Noorse Bergen deerde de regen de Nederlander niet. Dumoulin was vanaf het tweede tussenpunt de snelste renner onderweg en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Wilco Kelderman eindigde als zevende.

"Ik kan dit nog niet geloven", was Dumoulin's eerste reactie nadat duidelijk was dat hij won. "Dit is echt geweldig! Ik had een ontzettend goede dag en dacht zelfs dat mijn wattage meter het niet deed. De waardes die ik trapte waren zo hoog, maar ik voelde me ook heel goed."

Dumoulin begon sterk aan de tijdrit, kwam als derde door bij de eerste tijdmeting na drie kilometer en nam vervolgens de regie uit handen. Met een voorsprong van bijna een minuut op alle concurrenten begon hij aan de drie kilometer lange, steile, slotklim. Daarin liep hij verder uit op iedereen. Alleen de Sloveen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) hield nog enigszins gelijke tred en dat leverde hem uiteindelijk het zilver op, met een achterstand van 57 seconden op Dumoulin. Het brons ging naar Chris Froome.

Veel renners konden hun tijdrit onder droge omstandigheden rijden. Alleen de coureurs in het zesde en laatste blok, tien in totaal, moesten hun tijdrit grotendeels in de regen rijden. "In de regen moest ik de bochten rustig nemen. Zeker in het begin van de klim. Daar slipten mijn wielen steeds weg in de bochten."

Geen fietswissel
Dat gebeurde Dumoulin op zijn tijdritfiets. In tegenstelling tot heel wat andere renners koos hij er namelijk niet voor om onderaan de slotklim van fiets te wisselen. "Toen ik vrijdag de klim zag twijfelde ik of ik wel van fiets moest wisselen", aldus de trotse wereldkampioen. "Gisteren heb ik besloten om dat niet te doen, omdat ik denk ik heel goed kan klimmen met deze tijdritfiets."

Het was voor de Nederlander de twee wereldtitel in vier dagen tijd. Zondag won hij met Team Sunweb ook al het goud in de ploegentijdrit. "Dat ik hier de dubbel pak is geweldig! Dat we zondag wonnen was echt een verrassing. Vandaag is misschien minder een verrassing, want ik was één van de favorieten. Maar misschien was dit wel moeilijker, omdat ik rust moest blijven."

Derde wereldtitel?
Klaar is het nog altijd niet voor Dumoulin. Zondag staat voor hem ook de wegwedstrijd op het programma. Een derde wereldtitel pakken? Niet is onmogelijk. "Natuurlijk ga ik dit nu vieren, maar ik blijf wel gefocust. De wegwedstrijd komt er immers nog aan."

Foto: Sportfoto.nl



Eerder...

WK Wielrennen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl