Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

WK-debutanten Ammerlaan en Jonkers vol vertrouwen

Donderdag 21 september 2017

WK Wielrennen - Talentcoach Loes Gunnewijk heeft nationaal tijdritkampioene Anne de Ruiter, vice-tijdritkampioene Marit Raaijmakers, Europees kampioene op de weg Lorena Wiebes, Eva Jonkers (winnares van de Marianne Vos Classic), Noa Jansen en klimspecialist Rozemarijn Ammerlaan geselecteerd om op vrijdag 22 september deel te nemen aan het WK voor junior-vrouwen op de weg in het Noorse Bergen. Jonkers en Ammerlaan zijn als eerstejaars present op een WK wielrennen.

Tekst: Dan Rolandus

Rozemarijn Ammerlaan heeft klimmen als haar specialiteit op haar cv staan. "Ik kan bergop vrij aanvallend rijden" zegt de renster uit De Lier. "Ik heb het wegparcours in Bergen op de kaart bekeken. We starten in het centrum waarna we net buiten de stad een brug over gaan. We krijgen daarna een klim met een lengte van circa anderhalve kilometer met een stijgingspercentage van ruim zes procent en in de laatste zes kilometer is het vrij vlak. Ik denk dat ik van de coach op de klim mag aanvallen om de groep zoveel mogelijk uit elkaar te trekken. Marit (Raaijmakers, DR) kan goed klimmen en Lorena (Wiebes, DR) is er voor de sprint."

De renster van Westland Wil Vooruit is zo ’n twaalf maanden per jaar in koers, stapt na het wegseizoen moeiteloos over op de crossfiets. ‘Ik vind beide disciplines leuk om te doen, pak het ook fanatiek aan. Bij het veldrijden wint altijd de sterkste. Natuurlijk neem ik op tijd mijn rust, ben niet bang voor overbelasting. Bovendien neem ik in januari meestal twee tot drie weken vakantie en ga me daarna weer voorbereiden op het wegseizoen. Rick Bisschop is mijn trainer, ik krijg van hem de schema’s." De zesdejaars VWO studente aan de ISW Gasthuislaan in ’s-Gravenzande kijkt gretig uit naar het WK in het bijna altijd regenachtige Bergen. ‘Ik hoop dat het WK een gave ervaring zal worden, ik veel kan opsteken en dat we als team in Noorwegen een heel mooi resultaat zullen neerzetten. Als ik verder kijk zou ik over twee jaar in een mooie ploeg een mooi internationaal programma willen rijden."

Eva Jonkers wist dit jaar de Marianne Vos Classic al op haar naam te brengen,  won in een zesdaagse in Zweden en schreef de Asser Jeugdour op haar palmares bij. "Ik had wel gehoopt op een mooi seizoen, maar ben heel blij met hoe dit jaar heeft uitgepakt.  Mijn tijdritten worden steeds beter en ook in het klimmen verbeter ik. Dit jaar is geslaagd en volgend jaar gaan we kijken of het nog weer wat beter  kan."  Ze hoopte voorafgaand aan het seizoen op een uitverkiezing voor een EK of WK. Het Europees kampioenschap in Herning ging aan haar neus voorbij, maar voor het wereldkampioenschap in Bergen (Noorwegen) wees bondscoach Loes Gunnewijk haar wel aan. "Daar ben ik heel blij mee, ook omdat ik verwacht dat ik daar goed uit de voeten kan. Op een trainingskamp in Winterberg hebben we een aantal tests gedaan en daar kwam ik als één van de sterkere rensters naar voren. Toen werd ook duidelijk dat ik het WK ging rijden."

Jonkers denkt dat er kansen liggen in Bergen. "In ieder geval voor de ploeg. We zijn met een sterk blok. Lorena Wiebes werd Europees kampioene en kan voor een sprint gaan, maar als er hard gekoerst wordt, hebben we ook andere rensters om uit te spelen. De ploegtactiek bespreken we later, maar als ik alleen of met een groepje weg kan komen, dan liggen er wel kansen voor mij. Maar we moeten ons vooral inzetten om er voor Nederland een mooi resultaat uit te laten komen."

Foto: © Sportfoto



Eerder...

WK Wielrennen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl