Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Uitkijken naar eerste Brabant Beach Battle

Maandag 16 oktober 2017

Offroad - De Brabant Beach Battle zal aanstaande zondag bij de strandbikers een nieuwe uitdaging worden. Een groepje echte wielerliefhebbers heeft het eerste mooie Beachevenement in de provincie Noord-Brabant op de strandkalender gezet om het E3 strand in Eersel ook langs de waterlijn van het zoetwaterstrand voor de bikers een kans te willen geven.

Tekst: Dan Rolandus

Aanvankelijk werd er gesproken over de Strand-Topcompetitie. Met het uitermate geschikte parcours heeft de Brabant Beach Battle dan ook deze potentie. Echter werd op een later moment duidelijk dat men niet aan één voorwaarden voldeed en dat is om eerst een wedstrijd te organiseren voordat je in de Topcompetitie mag komen. Om die reden behoort de Brabant Beach Battle vooralsnog niet tot de Topcompetitie. De organisatie van de Brabant Beach Battle stelt het sportieve belang van de renners nog steeds voorop.

Gratis

De KNWU heeft onlangs bekend gemaakt dat de Brabant Beach Battle (BBB) niet zal meetellen voor de Topcompetitie. Iedereen die zich via mijnKNWU heeft ingeschreven voor de BBB krijgt zijn geld terug (dit gaat via de KNWU, omdat de KNWU het inschrijfgeld heeft ontvangen). Iedereen die wil deelnemen aan de BBB mag gratis starten. Hiermee geeft de organisatie prioriteit aan het sportieve belang.

Pauliena Rooijakkers

De Europese strandkampioenen Jasper Ockeloen bij de mannen en Pauliena Rooijakkers bij de vrouwen en nationaal kampioen Ronan van Zandbeek kijken weer uit naar het strandseizoen 2017/’18. Naast de races langs de Noordzeekust een mooie nieuwe race op het E3-strand in Eersel, zo onder de rook van Eindhoven. ‘Ik ben heel nieuwsgierig hoe de race gaat vallen, lijkt me heel apart met al die rondjes over het strand’, kijkt Pauliena Rooijakkers (Invicta Watches) na de Derp Bikers in Egmond aan Zee een dag eerder uit naar de BBB op het E3-strand. ‘Het parcours is in vergelijking met de zeeraces wel apart. Ik heb het parcours verkend en vind het heel uitdagend, lijkt me met diverse doorkomsten ook heel leuk voor het publiek. Ik denk dat een dergelijk evenement de toekomst is, je rijd immers niet van A naar B.’ Pauliena Rooijakkers, die in 2018 na vier seizoenen Parkhotel Valkenburg zal uitkomen voor de equipe van Marianne Vos, Waowdeals Pro Cycling, kan terugzien op een goed wegseizoen met als hoogtepunt een etappezege in de Tour Cycliste Féminin International de l'Ardèche. ‘Ik kwam begin van het jaar goed van het strand en heb dat kunnen doortrekken op de weg’, wijst de 24-jarige renster uit Schijndel met achttien strandzeges naar de resultaten in de Durango-Durango Emakumeen Saria (achtste), Emakumeen Bira (tiende in het eindklassement), La Classique Morbihan (vijfde), Grand Prix de Plumelec-Morbihan (zevende) en de Giro del Trentino Alto Adige (negende). ‘Het ging vanaf het NK-weg wat minder, maar na zes dagen klimmen ging het in de laatste etappe (Mende naar Station de ski du Mont Lozère, DR) van de Tour de l‘Ardeche met aankomst bergop goed. Ik had het parcours samen met Ronan verkend, wilde het zien en heb me vervolgens gefocust op deze rit, heb er alles aan gedaan om een goede uitslag te rijden. Ik begon met een goede voorsprong aan de laatste klim van zeven kilometer en heb het gehouden.’ Pauliena Rooijakers is na de Bart Brentjes Challenge klaar voor het strandseizoen. ‘Het is mooi om tijdens de strandraces in de trui van Europese kampioen te mogen rijden.’

Jasper Ockeloen

Jasper Ockeloen stapte naast diverse podiumplaatsen, een zege in Langeverderslag en met een Europese strandtitel op zak voldaan en met een goed gevoel voor de weg uit het strandseizoen. De 27-jarige coureur uit de continentale wielerformatie van Monkey Town verloor vorige week, met een overigens uitstekende tweede plaats, tijdens de “modderige” Bart Brentjens Challenge zijn nationale marathontitel in de sprint aan Lars Boom (LottoNL-Jumbo). ‘Ik heb na het strandseizoen veel mountainbikewedstrijden gereden met als doel het WK in Singen. Ik heb me uiteindelijk met een zevende stek in de WB-wedstrijd in Houfallize geplaatst voor het WK en eindigde uiteindelijk op de 36e plaats.’ De in Amstelveen woonachtige Dordtenaar, die ook nog een top-10 plaats behaalde in de zware meerdaagse Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) achter onder andere winnaar Matthieu van der Poel, werd in de Topcompetitie eindwinnaar van de bolletjestrui en was tijdens de Wattmeister Challenge in het Cyclinglab Amsterdam, meetellend voor de topcompetitie, dichtbij een stageplaats bij de WorldTour formatie van Katusha-Alpecin. ‘Dat was best jammer, want ik had aanvankelijk de beste score, maar in de finale viel het tegen.’ Piotr Havik (Westland Wil Vooruit) trapte de hoogste wattage, dus mocht hij op stage bij Katusha. ‘Ik was niet echt ontevreden over het wegseizoen, reed best goed, maar kon dat niet in uitslagen uitdrukken.’ Jasper Ockeloen eindigde in de Chinese Tour of Poyang Lake over elf etappes op de negende plaats in het eindklassement. ‘China was een mooie ervaring, won er de bolletjestrui. Ik had het eindklassement kunnen winnen, maar ik verloor door een gescheurde velg, een gebroken spaak en een lekke band vijf minuten, haalde nog tweeëneenhalve minuut op en kwam tot op 2.25 minuten van de winnaar (de Duitser Niko Holler, DR), was best balen.’ Jasper Ockeloen, die afgelopen zondag in het Spaanse Girona een uitstekende tiende plaats behaalde in de La Tramun voor de mountainbike World Marathon Series, is klaar voor het strandseizoen. ‘Het parcours van de Brabant Beach Battle op het E3-Strand lijkt me super leuk, ben benieuwd naar de wedstrijd met Ronan (van Zandbeek, DR) als medeorganisator. Ik heb tijdens de zomer iets rustiger aangedaan, maar daarna heb ik het weer opgepakt en trek ik tijdens de strandraces in de winter in één keer door.’

Eten en drinken

‘De trainingen zijn vanwege de aandacht van de Brabant Beach Battle op een laag pitje komen te staan’, zegt Ronan van Zandbeek, die tijdens het NK van de Bart Brentjens Challenge op een elfde plaats is geëindigd, het druk te hebben met de voorbereiding van de eerste editie op het E3-Strand. ‘Nu we niet zijn opgenomen in de Topcompetitie is het een nationale wedstrijd, maar blijft de race hoe dan ook een mooie uitdaging voor de strandracer. We hebben geen eb en vloed zoals aan het Noordzeestrand, maar dat neemt niet weg dat het op een gevarieerd traject van vijf kilometer over het strand een uitdagend parcours is voor elke deelnemer. Iedereen, die aan de strandrace op het E3-strand in actie komt, mag zijn mening geven. De bikers die niet hebben meegedaan hebben geen recht van spreken’, aldus Ronan van Zandbeek.

Johnny Hoogerland 

De 29-jarige Ronan van Zandbeek, strandkampioen van Nederland, Nederlands Marathonkampioen 2015 in Eijsden en derde in het eindklassement van de strandracetopcompetitie achter Jordy Buskermolen en Stefan Vreugdenhil, heeft bij Willebrord Wil Vooruit als eliterenner een goed wegseizoen gedraaid met overwinningen in Hapert, Boxmeer en voor de clubcompetitie de Parel van de Veluwe. ‘Je weet dat er op je wordt gelet, maar de insteek was om ontspannen het wegseizoen door te komen en dat is aardig gelukt.’ De Strandrace dat is voor mij eten en drinken’, sluit de Brabander af. ‘Ik ga altijd voor de winst. Niet alleen op mooie parkoersen als Ouddorp, Wijk aan Zee, het Criterium Petten of in De Panne, maar in elke wedstrijd ga ik er volle bak tegenaan.’ Het strandteam van Invicta Watches komt het komende seizoen behalve Ronan van Zandbeek verder uit met Robbie Gevers, Marc Kivits, de vrouwen Céline van Houtum en Pauliena Rooijakkers alsmede de nieuwkomers Robbert Keus uit Naaldwijk en de Zeeuw Johnny Hoogerland, oud-prof van onder meer Vacansoleil en Roompot/Oranjepeloton. ‘Johnny is een mooie aanwinst die goed in de groep past. We zijn nu met zeven mountainbikers/sters. We zijn blij dat Roompot gaat meessponsoren in de vorm met overnachtingen vooraf aan de strandrace.’ De organisatie is bezig om de laatste details voor de Brabant Beach Battle aan het E3-strand op orde te brengen. ‘We willen niets aan het toeval overlaten. Het kost heel veel tijd en energie, dus we hopen dat het werk van het organisatieteam het waard zal zijn’, aldus Ronan van Zandbeek. Iwan van Zandbeek. ‘We kunnen de wielerliefhebbers de hele dag op de afgesloten locatie van het E3-strand gratis een aantrekkelijk programma aanbieden waarmee de kijkers vanaf het strandpaviljoen nagenoeg het hele parkoers kunnen overzien.’ Deelnemers zijn onder anderen de mannen Erik Dekker, Steven de Jongh, Johnny Hoogerland, Marc Kivits, Robbie Gevers, Richard Jansen, Bram Imming, Tim Kerkhof, Koos Jeroen Kers, Michel Kreder, Stefan Kreder, Robbert de Nijs, Jasper Ockeloen, Coen Vermeltfoort en Ronan van Zandbeek en bij de vrouwen Marjolein van ’t Geloof, Céline van Houtum, Pauliena Rooijakkers, Nina Kessler, Minke Slingerland-van Dongen.

Programma

10.00 uur: 14-18 jarige (30 min +één ronde).

11.00 uur: Basisleden + Funklasse (60 min + één ronde).

12.15 uur: Pauze + prijsuitreiking Brabant Cycling Criterium Cup.

13.45 uur: Vrouwen Licentiehouders + Vrouwen basisleden (60 min + één ronde).

15.15 uur: KNWU Licentiehouders (75 min + één ronde).

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl