Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Rooks: “Alle focus op één wedstrijd is groot risico.”

Rooks: “Alle focus op één wedstrijd is groot risico.”

Zaterdag 19 oktober 2013

Interviews - Met de winst van John Degenkolb in Parijs-Tours, kwam er afgelopen zondag een einde aan het wielerjaar. Een jaar waarin Nederland aantoonde in de breedte heel sterk te zijn, getuige de vijfde plaats in de eindrangschikking van de WorldTour. Cyclingonline.nl sprak erover met Steven Rooks en nam met het oog op 2014 enkele hoofdrolspelers onder de loep.

“Als je nu terugkijkt op het seizoen van de Nederlanders, dan is de Tour hetgeen waar je meteen aan denkt. Want de prestaties van Mollema en Ten Dam hebben ervoor gezorgd dat het wielrennen weer meer is gaan leven in Nederland. Het voorjaar was daarentegen toch wat magertjes. De derde plaats van Niki Terpstra in Roubaix was prima, maar in de andere klassiekers bleven we wat achter.”

“Waar ik zelf wel eens een vraagteken achter zet, is het feit dat sommige renners zich specifiek richten op één koers. Lars Boom is bijvoorbeeld een renner die top-3 kan rijden in Parijs-Roubaix. Maar als je die dag niet de allerbeste benen hebt, of je krijgt pech, dan kan je zomaar een mindere prestatie leveren. En dan word je daarop afgerekend. Ik denk dat het beter is om zo’n voorjaar vrijer in te gaan.”

Gesink

“Gesink heeft aangegeven alles op de Tour te richten. Ik neem aan dat hij dan voor top-5 gaat. Maar dan neemt hij wel weer alle druk op zich. Iets wat in het verleden niet goed is uitgepakt. Bovendien heb je een probleem als het fout gaat”, aldus Rooks over de renner die in het najaar de Grand Prix Québec won.

“Dat was een prachtige zege. Maar geen overwinning die je seizoen goed maakt.  Zelf zegt Gesink dat de Waalse klassiekers niet in zijn schema passen. Ik denk echter dat je na Luik-Bastenaken-Luik nog voldoende tijd hebt om je te focussen op de Tour. Het hele jaar afstemmen op één wedstrijd is een groot risico.”

Mollema

“Mollema heeft mooie dingen gedaan. Nu is het de vraag of hij dit volgend jaar weer  kan doen. Want ook hij krijgt met druk te maken. Zo wil de ploegleiding zeer waarschijnlijk dat hij zijn zesde plaats in de Tour verbetert. In de afgelopen Tour zag je dat hij in week drie een klein beetje tekort kwam. Volgens mij was hij dan ook iets te vroeg in vorm.

In de Ronde van Zwitserland was hij ijzersterk, maar het bleek te moeilijk om dit door te trekken tot het eind van de Tour. Dat hij vervolgens in de Vuelta start met klassementsambities, na zo’n Tour, criteriums en de Classica San Sebastian is te veel van het goede. Zeker met elf aankomsten bergop. Dan moet je een Vuelta rijden als voorbereiding op het WK. Maar het zegt natuurlijk wel wat over zijn kwaliteiten dat hij in zo’n zware wedstrijd nog een etappe wint.”

Ruwe diamanten

“Tom Dumoulin en Wilco Kelderman hebben bewezen enorm veel talent te hebben. Allebei beschikken ze over een goede tijdrit en kunnen ze bergop lang mee. Maar je moet wel voorzichtig zijn met dit soort jongens. Je zag het aan Dumoulin. Die heeft na de Tour misschien wel iets te lang doorgereden. Vergeet niet dat deze jongens pas 22 zijn. Over drie of vier jaar weten we waar die jongens echt staan. Voor volgend jaar mag je blij zijn als ze hetzelfde niveau halen.”

Foto (c). Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl