Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van der Haar: ‘Ga niet elke weekend winnen’

Van der Haar: ‘Ga niet elke weekend winnen’

Zaterdag 26 oktober 2013

Interviews - Lars van der Haar veroverde in Valkenburg zijn eerste hoofdprijs van het seizoen door op de Cauberg de wereldbekeropener op zijn naam te brengen. Daarmee maakte hij direct een groot doel voor dit seizoen waar, maar hij tempert de verwachtingen. “Ik ga niet elk weekend winnen”.

Van der Haar vroeg en kreeg vorige winter dispensatie om als belofte bij de elite te rijden omdat hij zijn doelen in de categorie -23 had verwezenlijkt door twee keer wereldkampioen te worden. Hij miste de uitdaging en vond die op het allerhoogste niveau terug. Dat hij in die categorie op zijn plaats was, bleek wel uit de derde plaats op het WK in Louisville en onder meer een tweede plaats in de wereldbekerwedstrijd van Tabor. Toch weet de renner van het Rabobank Development Team dat hij er nog niet is. “Ik verwacht niet het constante niveau te halen van renners als Sven Nys, Niels Albert, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels’ zei Van der Haar al voor het seizoen. “Die kunnen in principe iedere week winnen, terwijl dat voor mij nog te hoog gegrepen is. Ik zal proberen mijn kansen te pakken, als die zich voordoen. Maar met name in de loodzware crossen ben ik nog niet sterk genoeg. Dat hoeft ook nog niet, eigenlijk is dit pas mijn eerst officiële seizoen bij de elite, er zijn er maar weinig die dan direct elk weekeinde voorin mee doen. “

Geen BPost Trofee

Van de Haar maakte een bewuste keuze om niet alle klassementen te rijden deze winter. “Dat heeft ook met mijn leeftijd te maken. Ik rijd de wereldbeker en de Superprestige en zeker ook enkele ‘losse’ crossen van de BPost Bank Trofee, maar niet allemaal. Ik hoop me zo toch enigszins te sparen deze winter met het oog op het wereldkampioenschap in Hoogerheide. Ik beschouw mijn derde plek van vorige winter zeker als een verdienste van mezelf, maar ik had ook een beetje geluk. Begin februari wil ik heel graag opnieuw op dat podium staan in Hoogerheide, bij een WK voor eigen publiek. Ik denk dat ik het parcours goed aan kan en heb zeker nog iets goed te maken na de pech die me trof op het WK voor junioren op dezelfde plaats in 2009. Door niet een overvol programma te rijden, hoop ik frisser dan de rest aan het vertrek te staan van dat wereldkampioenschap.”

Schijfremmen

De crosser uit Woudenberg is de eerste die het aandurfde om dit seizoen met schijfremmen te starten. Dat was een gok, maar wel één die goed uit lijkt te pakken. “Ik denk dat ik meer grip heb in het veld, zeker als het nat of modderig is. In overleg met Giant en met mijn ploegleider Richard Groenendaal heb ik besloten er deze winter vol voor te gaan en niet de systemen naast elkaar te gebruiken. Dat geeft alleen maar onzekerheid omdat er al genoeg andere zaken zijn waarbij je keuzes moet maken. Ik hoef geen post vol met fietsen met verschillende remsystemen en andere banden. Hier heb ik voor gekozen. Simpelweg omdat ik erin geloof dat het werkt en ik denk dat anderen op termijn ook gaan overstappen. Dan kun je maar beter de eerste zijn.”

Argos-Shimano

Na deze winter stapt Van der Haar over naar Argos-Shimano, waar men komend jaar ook op Giant gaat rijden. “Ik heb veel te danken aan het Rabobank Development Team en aan Richard Groenendaal. Maar het is ook een opleidingsploeg en ik denk dat mijn opleiding er straks op zit. Natuurlijk heeft die keuze wel iets met geld te maken, maar ik geloof er ook in dat ik bij Argos-Shimano (waar hij in het opleidingsteam terecht komt, red.) ook weer stappen kan zetten. Er is veel kennis bij dit team, men staat open voor vernieuwingen en ik kan er weer een frisse start maken. Het is zeker iets waar ik naar uitkijk, maar deze winter hoop ik het Rabobank Development Team ook nog de nodige successen te kunnen schenken.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl