Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Belkin in Spanje: 'Werken aan duurvermogen'

Belkin in Spanje: 'Werken aan duurvermogen'

Zaterdag 14 december 2013

Interviews - Langs de boorden van de Middellandse zee, bereidt Belkin zich op dit moment voor op het nieuwe seizoen. De ploeg die tijdens de Ronde van Frankrijk de Tourkoorts naar ongekende temperaturen bracht in Nederland, hoopt ook in 2014 weer hoge ogen te gooien. En in Alicante wordt daarvoor de basis gelegd.

Tekst: Kevin de Vries; Foto: Sportfoto/George Deswijzen

,,De meeste renners hebben drie weken rust gehad. Wat je dan merkt is dat de conditie snel achteruit gaat. Met name op het gebied van duurvermogen leveren ze veel in. Dat is dan ook het grootste aandachtspunt dit trainingskamp. Al zijn er ook jongens die minder lang stil gezeten hebben. Die gingen bijvoorbeeld hardlopen of zwemmen. En dat mag ook. Het belangrijkste is dat de renners er zelf goed bij voelen. Al gaat natuurlijk wel alles in overleg. Op die manier kunnen wij aangeven wat goed is en wat niet goed is”, aldus trainer Merijn Zeeman.

Zwaar seizoen gehad

,,Tijdens het seizoen zitten de renners soms moeiteloos dagen achter elkaar op de fiets voor lange ritten. Nu voelen ze het echter al als ze enkele dagen achter elkaar drie uur op de fiets zitten. Maar dat is ook niet erg. Tijdens de rustperiode is het goed om de batterij volledig op te laden na zo’n zwaar seizoen. Want het was niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal. Al hetgene wat er is gebeurd rond de dopingproblematiek, de Rabobank en onze nieuwe ploeg Belkin, heeft veel energie gekost”, vervolgt Zeeman.

Gesprekken

,,Naast trainen, voeren we ook veel gesprekken en nemen we het wedstrijdprogramma met de renners door.  Op die manier proberen we te achterhalen waarom dingen goed gingen afgelopen jaar en waarom dingen minder goed gingen. Want vaak liggen de oorzaken veel dieper dan alleen maar pech.”

In spiegel gekeken

“Zelf hebben we het hele seizoen grondig geanalyseerd. Ook hebben wij als coaches intensief in de spiegel gekeken. Tijdens de verdiepingsmaand hebben we onder andere diverse congressen bijgewoond, gesproken met wetenschappers en met coaches uit andere sporten gepraat. Aankomend seizoen gaan we dan ook een aantal dingen anders doen. Al kan ik niet exact vertellen wat die dingen zijn. Er zijn immers ook concurrenten.”

Goede en slechte momenten

,,Als ik kijk naar de teamprestaties van afgelopen jaar, dan hebben we als ploeg zowel goede als slechte momenten gekend. De Tour was bijvoorbeeld geweldig. Maar tijdens Parijs-Nice en de Tirreno was het heel zwak. Ook over de klassiekers waren we niet tevreden. Sep Vanmarcke deed het uitstekend in Parijs-Roubaix, maar voor de rest hield het niet echt over.”

Boom en Vanmarcke

“In de Vlaamse klassiekers van aankomend jaar zijn Lars Boom en Sepp Vanmarcke onze speerpunten. We hebben veel vertrouwen in deze twee jongens en ik vind ook dat je naar een bepaald doel moet werken. Je kunt niet je kansen spreiden, maar je moet gericht naar een doel toe werken. En vanaf de E3-Prijs moeten zij super zijn, met als ultieme doel De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Voor Bauke Mollema – die het trainingskamp in Alicante kortstondig verliet voor het bijwonen van het huwelijk van zijn broer -  en Robert Gesink  worden Parijs-Nice en de Tirreno de eerste meetmomenten.”

Foto (c). SF/George Deswijzen



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl