Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Kirsten Wild: ‘Baan biedt beste kansen Rio’

Kirsten Wild: ‘Baan biedt beste kansen Rio’

Zaterdag 04 januari 2014

Interviews - Het was een kort maar hevig baanseizoen voor Kirsten Wild die in enkele maanden tijd de Europese titel won op de puntenkoers en nationaal kampioene werd op de scratch, de puntenkoers en de achtervolging. Vanaf nu is haar vizier gericht op het komende wegseizoen, dat start in de Ladies Tour of Qatar. Maar op de langere termijn wil de renster van Argos-Shimano trouw blijven aan de piste.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Het komt de bezuinigende KNWU goed uit, maar haar keuze om deze winter niet aan wereldbekers en het WK deel te nemen, komt alleen van Kirsten Wild zelf. “Ik had het al gepland om deze winter even gas terug te nemen, je kunt het niet blijven volhouden om de baan- en wegseizoenen aan elkaar vast te knopen. Eerlijk gezegd komt het me nu wel uit dat ze uitgerekend deze winter een wereldkampioenschap in Colombia hebben bedacht en twee wereldbekers in Mexico. Dat had de zaken voor mij nu wel extra ingewikkeld en vermoeiend gemaakt.”

Frisser

Het komt de start van haar wegseizoen ten goede, zo verwacht ze. “Ik hoop nu een heel stuk frisser aan de start van de Ronde van Drenthe en de Ronde van Vlaanderen te staan dit voorjaar. Vorig jaar duurde het toch even wat langer voordat ik de omschakeling gemaakt had. In de voorbereiding vragen baan en weg toch wel hun specifieke trainingen. Ik heb nu vrijuit met de selectie kunnen trainen in Zuid-Afrika zonder te hoeven denken dat ik niet volop bergop mocht rijden bijvoorbeeld. ”

In mei baan op

Toch is haar eerste baanwedstrijd alweer in mei voorzien, midden in het wegseizoen dus. “Het is ingewikkeld, maar om naar de Olympische Spelen en de WK’s te mogen moet je in een aantal wereldbekers rijden de komende twee winters. Maar in de wereldbeker mag je weer alleen starten als je al UCI-punten hebt behaald in andere wedstrijden. Om de deur richting Rio niet al nu dicht te gooien zal ik dus al voor de volgende winter aan de bak moeten op de baan.” 

Olympische ambities

Haar olympische ambities liggen vooral op de piste. “Ik heb begrepen dat het wegparcours op de Olympische Spelen te heuvelachtig voor me is, dus wil ik in Rio in actie komen, dan liggen mijn kansen op de baan. Het is dan ook wel heel waarschijnlijk dat ik daar het omnium wil gaan rijden. Willen heb ik het over, of het lukt en of ik ga, is natuurlijk de vraag.”

Geen luxe

Toch is Wild op dit moment de enige Nederlandse topper die zich op de piste richt. Ze vindt het zelf geen luxe dat ze heerst als een ware baankoningin. “Ik vraag me af hoe we op deze manier een serieuze ploeg op de been moeten brengen voor de achtervolgingsploeg bij de vrouwen. Daar hebben we vier vrouwen voor nodig en nu waren er maar precies vier rensters die voldeden aan de kwalificatie-eisen om aan het NK individuele achtervolging mee te doen. Een smalle basis, maar bovendien kunnen we momenteel met deze rensters  - gezien de tijden - niet eens  een volwaardige tijd realiseren op een internationaal toernooi.   Misschien is voor mijzelf ook wel beter zo, dan kan ik me helemaal op het omnium richten. Aan de andere kant, is het ook wel weer zonde omdat we dan als land een onderdeel helemaal laten lopen in Rio 2016.”

Mooie erelijst

Het blijft Wilds ambitie om de combinatie weg en baan te blijven maken de komende jaren. “Ik wil graag een mooie erelijst opbouwen op de weg en hoop ook op de baan medailles en titels te blijven behalen. Zoals ik nu getraind heb deze winter, was het voor mij weer de ideale voorbereiding op het wegseizoen. Rijd je wel een WK, dan vraagt het wat meer gepuzzel, maar dat heb ik er voor over. Beide disciplines gaan me gewoon goed af momenteel, waarom zou ik dan niet op de weg én de baan actief blijven?”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl