Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Bert-Jan Lindeman: ‘Wil deze kans grijpen’

Bert-Jan Lindeman: ‘Wil deze kans grijpen’

Zaterdag 15 februari 2014

Interviews - Bert-Jan Lindeman leek net  als zijn voormalig ploeggenoot Wouter Mol veroordeeld tot een gedwongen einde van zijn profloopbaan toen Vacansoleil-DCM stopte. Een derde plek op het NK profs voor 2012 en winst in de Ronde van Drenthe ten spijt leek zelfs geen continentaal team bereid de Drent op te vangen. Tot de KNWU met het Rabobank Development Team een reddingsboei uit gooide.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Lindeman speldt komende week in de Ruta del Sol weer een rugnummer op. Hij is er blij mee dat er toch nog een toekomst voor hem is als wielrenner.  In de nieuwe kleuren van het RDT zal hij proberen een tweede profcontract voor zichzelf te realiseren. “Ik denk dat ik zeker wat te zoeken had in het profpeloton, maar als er enkele teams verdwijnen, dan blijkt dat er nog heel veel andere goede profs zijn en de plekken schaars. En toen viel ik dus buiten de boot. Gelukkig deed deze kans zich voor. Op deze manier kunnen jonge ploeggenoten hun voordeel doen met mijn – zij het bescheiden – ervaring en krijg ik de kans een mooi wedstrijdprogramma te rijden.”

Terug in Ster

De Ster van Zwolle staat weer op zijn programma, de wedstrijd die hij in 2010 op zijn naam bracht. Maar ook een 1.2-koers die hij niet snel weer verwacht had te zullen rijden toen hij eenmaal prof geworden was. “Maar dat soort gedachten moet ik los laten de komende periode. Het gaat maar om één ding de komende maanden en dat is me opnieuw op de kaart zetten. Elke gelegenheid die zich voordoet moet ik daarvoor pakken. Ik vond het toen mooi om de Ster te rijden en merkte dat de koers me lag, waarom zou dat nu dan anders moeten zijn? Wel denk ik dat mijn echte kansen liggen in de 1.1 en 2.1-wedstrijden zoals de Volta Limburg Classic, de Ronde van Drenthe en deze week al de Ruta del Sol. Daar rijdt je zij aan zijn met de profs en daar kun je jezelf echt in de kijker fietsen.”

Nog stappen zetten

Bovendien is de stap van WorldTour-niveau naar continentaal niveau niet op alle terreinen een stap terug, zo merkt hij. “Vacansoleil-DCM was een geweldige ploeg, waar ik het erg naar mijn zin heb gehad. Het was ook een vrijbuitersploeg, waarin geen strakke regels golden en je zelf ook voor een groot deel vrij was in je  voorbereiding op het seizoen. Dat werd ook als je eigen verantwoordelijkheid gezien. Nu merk ik dat ik op gebieden als training en voeding toen toch dingen heb laten liggen. Bij het Rabobank Development Team worden die zaken ons aangeboden en nu merk ik dat ik toch nog stappen zetten kan. Wat dat betreft kan ik me in dit team dus ook nog ontwikkelen en misschien kom ik wel sterker voor de dag dan ooit. Ik kan immers veel mooie koersen rijden en op vele terreinen worden de puntjes net nog wat meer op de i gezet.”

Extra bagage mee geven

Lindeman denkt dat de samenwerking voor beide partijen voordelen heeft. “Ik heb de afgelopen jaren wel veel opgestoken van koerstactiek en de wedstrijden nog meer leren lezen. Dus ik kan wel bijbrengen hoe een profploeg een koers ingaat en dat is de extra bagage die ik kan mee geven. Natuurlijk zal ik niet constant dingen aan het uitleggen zijn inde finale van een koers, maar rond de wedstrijden en daar waar ik kan zou ik graag mijn ervaring overbrengen.” Hoopt Lindeman niet deze zomer al elders onderdak te zijn, tijdens de transferperiode? “Ik heb daar helemaal geen datum opgeplakt. Het is aan mij om te laten zien wat ik kan en dat ik een toegevoegde waarde kan hebben voor een profploeg. Daar ga ik eerst mijn stinkende best voor doen. Waar dat toe leidt, of en wanneer het resultaat heeft, dat zijn zaken die ik vervolgens ook moet afwachten.”

Geen emotie

Dat Lindeman het shirt van Rabobank draagt, voelt voor hem niet bijzonder. “In het verleden was dit de ploeg waar ik als renner van Team Piels tegen reed en daarbij ging het er best eens hard aan toe. Maar zo zullen er ook renners bij Rabobank zijn geweest, die onze ploeg of mij persoonlijk graag een voet dwars wilden zetten. De zaken zijn veranderd en misschien dat Piels-ploegleider Han Vaanhold even slikken moet, maar bij speelt daar geen emotie. Ik ben blij met de kans die ik gekregen heb en zal mijn uiterste best doen om goed te presteren, in het belang van de ploeg én mezelf.”

Foto: © Sportfoto/Dick Soepenberg



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl