Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Energiewacht Tour: Brand slaat haar slag

Zaterdag 12 april 2014

Women - Lucinda Brand heeft de vierde etappe van de Energiewacht Tour gewonnen. De Nederlands kampioene van Rabo-Liv soleerde naar de zege in Uithuizen en nam ook de leiderstrui over van Vera Koedooder. Jolien d'Hoore sprintte naar de tweede plaats, Lizzie Armitstead werd derde.  

Brand reed op 25 kilometer van het einde weg uit een kopgroep van zeventien, waarin leidster Koedooder het vuur flink aan de schenen gelegd kreeg. Na een aanval van Tiffany Cromwell (Specialized-Lululemon) nam Brand het initiatief over. In de groep daarachter was er weinig bereidheid om voor elkaar de kanstanjes uit het vuur te halen, waradoor de voorsprong op een gegeven moment opliep tot 1.45 minuut. Uiteindelijk was de marge wel minder, maar Brand hield ruimschoots over om in het geel te mogen starten in de slotetappe van zondag rond Veendam.

Leek kansloos

"Het leek eigenlijk een kansloze missie toen ik aanging, maar we wilden door om beurten te demarreren proberen in ieder geval voor de dagzege te gaan. Ik ging heel ver van de streep, in mijn eentje, met nog wind tegen ook. Dat zijn normaal gesproken niet de ingrediënten om te winnen, maar ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen. Al speelde het natuurlijk ook een rol dat weinig mensen zin hadden om met Kirsten Wild naar de streep te gaan, omdat zij in de sprints steeds dezelfde was. Dan zou je haar niet alleen aan de dagzege helpen, maar ook een stapje richting de eindzege helpen. Van die wedijver hebben we ook een beetje gebruik gemaakt hier. En wij waren als team in de positie om het te doen met vier rensters in die groep van zeventien."

Geen voorschot

Brand wilde nog geen voorschot op de eindwinst nemen. " De etappe naar Veendam ziet er op papier misschien wel gemakkelijker uit, maar je hebt hier de afgelopen dagen gezien dat het klasement elke dag op zijn kop kan gaan, dus we zullen als team heel scherp moeten zijn om te winnen. Allereerst ben ik heel blij dat ik hier bevestig dat ik die rood-wit-blauwe trui vorig jaar niet zo maar heb veroverd, hier geef ik dat tricot toch weer meer kleur. Maar natuurlijk willen we ook voor de eindwinst gaan." Haar ploegleider Koos Moerenhout vond dat zijn renster het toe kwam.  "Lucinda heeft een goed voorjaar gehad, maar werd nog niet beloond voor haar aanvallende stijl van rijden. Nu is die beloning er wel. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de hele ploeg. Elke keer stuitten we dit voorjaar op de individuele klasse van mensen als Ellen van Dijk, Lizzie Armitstead en Emma Johansson. Nu hebben we het als team toch een keer kunnen klaar spelen."

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl