Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Niki Terpstra: "Een stomme race. Heerlijk ouderwets"

Maandag 14 april 2014

Elite men - Was het een portie geluk dat Niki Terpstra solo naar de versleten wielerbaan in Roubaix bracht? Natuurlijk, was zijn stellige antwoord na afloop. Realisme is de 29-jarige Noord-Hollander zelden vreemd. Ook niet na een slopende maar enerverende 112e editie in de kasseienklassieker. Zijn gezicht was een uur na de huldiging ontdaan van al het stof dat de koers had doen opwaaien. Een Fris uiterlijk, ja. Maar daaronder voelden zijn ledematen alsof hij zojuist een barre helletocht had ondergaan. "Nu ben ik vooral moe."

Tekst: Edo Sturm Foto: © ASO

"De stenen vielen vandaag op de juiste plaats, op het juiste moment", zei de Nederlander in dienst van het Belgische Omega Pharma-Quick Step (OPQS) opgetogen. Daarmee onderstrepend dat het niet altijd de topfavoriet is die zegeviert in de Hel van het Noorden. Tussen Fabian Cancellara (3 maal winnaar) en Tom Boonen (4 maal) hadden zich de voorbije edities slechts twee renners weten te nestelen, Johan van Summeren en Stuart O'Grady. 

In dat illustere rijtje netelt zich nu Terpstra, de tweede kopman bij OPQS. Toeval? Ja en nee. "Wilfried Peeters (ploegleider, red.) riep met nog zes kilometer te gaan: "aanvallen". Ze weten dat ze mij dat geen tweede keer hoeven te vertellen", lachte de renner breeduit in het nieuwe overdekte velodrome in Roubaix, opgetrokken naast de versleten piste. Hij is eindelijk van het etiket verlost dat hij 'te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet' zou zijn. 

Die solo naar de wielerbaan perste hij uit de toppen van zijn tenen. De tussentijden die Peeters doorgaf, vervaagden in de orkaan van geluid die de massa langs de kant produceerde, vertelde Terpstra. Op instinct ging hij verder. "Daarom houd ik van deze koers. Het is een stomme race. Heerlijk ouderwets. Heb je het wegdek hier wel eens gezien?"

De druk op de ploeg was groot, bekende de goedlachse renner. "Van buiten maar ook van binnenuit." Het voorjaar verliep voor de Belgische miljoenenformatie tot dusver niet helemaal naar volle tevredenheid. Terpstra had OPQS weliswaar een zege geschonken in Dwars door Vlaanderen. De teller in de grote klassiekers stond tot voor zondag op nul.

Terpstra rekende ook af met dertien jaar vaderlandse droogte in een van de vijf grote monumenten. Servais Knaven was de laatste, in 2001 in Roubaix. Ze waren ooit kamergenoten bij Milram. "Als ik het iemand gun mijn 'record' te breken dan is het Niki wel", glunderde de ploegleider van Sky bij de Britse teambus. Terpstra was zich maar al te goed bewust van de historische waarde van zijn zege. "Het is te lang geleden."

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl