Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van der Poel: ‘Komend seizoen in de kijker rijden’

Van der Poel: ‘Komend seizoen in de kijker rijden’

Zaterdag 26 april 2014

Interviews - Een toptalent. Zo kan je Mathieu van der Poel noemen. Met wereldtitels in het veld en op de weg bij de junioren bouwt hij langzaam aan een carrière als profrenner: "Komend seizoen wil ik mezelf in de kijker rijden."

Tekst: Ellis Heijboer: Foto: Sportfoto

Dat Mathieu van der Poel veel talent heeft, blijkt al op jonge leeftijd. In zijn tijd bij de nieuwelingen wint hij veel. Bij de junioren wint hij zelfs een seizoen lang elke veldrit waar in hij start. Ook op de weg gaat hij met de besten mee, met zijn overwinning op het wereldkampioenschap in Florence als hoogtepunt. Afgelopen veldritseizoen reed Van der Poel voor het eerst bij de beloften. Daar was hij gelijk succesvol. "Ik kijk tevreden terug op het afgelopen veldritseizoen. Als eerstejaarsbelofte heb ik een zeer regelmatig seizoen achter de rug. Ik heb de Wereldbeker en de Superprestige op mijn naam kunnen schrijven en ben Nederlands kampioen geworden."

WK Hoogerheide

Toch kampte het jonge talent met wat tegenslag. Tijdens het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide stond hij als topfavoriet aan de start, maar eindigde hij op de derde plaats. "Ik reageerde er vrij nuchter op. Ik voelde al aankomen dat ik fysiek niet honderd procent was en wist dat dit niet genoeg was om het WK te winnen."

De weg op

De eerste wedstrijd van het wegseizoen die Van der Poel rijdt, is de Belgische kermiskoers Houthalen-Helchteren. Daarnaast rijdt hij onder andere ook de Omloop der Kempen. "We rijden met de ploeg, BKCP-Powerplus, een heel mooi programma met zowel internationale als nationale wedstrijden. De Ronde van België is er één van. Waarschijnlijk rijd ik ook wedstrijden met de Nederlandse selectie, maar dit hangt af van mijn resultaten."

WK Ponferrada

Of hij het wereldkampioenschap in Ponferrada rijdt, weet hij nog niet: ‘We zullen kijken of dit past in mijn programma, maar ik ben van mening dat je zo’n ervaring als een wereldkampioenschap niet kunt laten schieten. Ondanks zijn goede uitslagen, heeft zijn ploeg geen verwachtingen. "Mijn ploeg legt geen druk op, ze beseffen dat ik jong ben en geven me de tijd om te groeien. Zelf hoop ik dit seizoen vooral sterker te worden en af en toe iets te laten zien tussen de profs."

Veldrijden gaat voor

Aan het eind van het veldritseizoen gaf Van der Poel aan dat hij zich voorlopig richt op het veldrijden. ‘\"Ik denk daar nu nog hetzelfde over, al heb ik ook erg veel plezier op de weg nu ik weer begonnen ben met trainen. Ik kijk erg uit naar de wegkoersen. Daar wil ik mezelf in de kijker rijden tussen de profs." Er was sprake van dat hij aankomend veldritseizoen in een klassement bij de elite zou starten. "Die optie staat nog steeds open, maar daar zal ik samen met de ploegleiding pas verder in het wegseizoen een duidelijker antwoord op kunnen geven."

Voorbeeld zijn

Mathieu van der Poel heeft het in zich om een grote renner te worden. Dit seizoen kan hij kijken waar hij staat op internationaal vlak bij de beloften. En dat kan hij in verschillende soorten wedstrijden. "Als je naar het parcours kijkt, gaat bergop me heel goed af, maar op het vlakke kan ik ook vrij goed uit de voeten. In de toekomst hoop ik dat ik mee kan doen in meerdaagse wedstrijden. Ik heb veel renners waar ik naar op kijk. Later hoop ik zelf een voorbeeld te zijn voor vele jonge renners. Dat lijkt me gaaf."

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl