Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Slagter: ‘Hoop op vorm voorjaar in Tour’

Slagter: ‘Hoop op vorm voorjaar in Tour’

Zaterdag 14 juni 2014

Interviews - Tom-Jelte Slagter was in het voorjaar één van de sterkste Nederlandse coureurs. Hij won in slechts twintig wedstrijddagen twee ritten in Parijs-Nice, was tweede in de GP Indurain, vijfde in de Waalse Pijl en zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Reden genoeg voor werkgever Garmin-Sharp om hem van de Giro-selectie over te hevelen naar de beoogde Tour-ploeg.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: ASO

De 24-jarige renner uit het Groningse Slochteren (op 1 juli wordt hij 25) was vorige week in de Nacht van Hengelo nog maar net terug van een trainingskamp in de Sierra Nevada. De auto van de coureur van Garmin-Sharp arriveerde vanaf de luchthaven net op tijd in Twente om de start nog te kunnen nemen. 

‘Iedereen op hoogtestage’

Die hoogtestage had hij een paar jaar bewust niet gedaan. “In mijn eerste jaar bij Rabobank (2011) zat ik ook op hoogte met het oog op de Vuelta. Dat beviel me toen niet zo, ik voelde me niet super en ging er de jaren daarna van uit dat lager trainen me beter ligt. Maar toen we plotseling besloten toch de Tour te rijden, kwam de mogelijkheid weer om zo’n hoogtestage in te lassen. En als je eerlijk bent, doet iedereen het tegenwoordig. Ik ben weer een paar jaar ouder en misschien pakt het nu wel beter uit. Ik zal er vast niet langzamer van fietsen. En als het weer niet het gewenste effect heeft, dan weten we gewoon zeker dat het toch niet iets voor me is.”

Weer stapje beter

Maar het is nu na Hengelo en de GP Gippingen nog te vroeg om echt het effect te kunnen meten, zo zegt Slagter. “Het koersen was donderdag weer even wennen, het gaat toch weer wat harder dan je op de meeste trainingen gewend bent. Ik was niet goed genoeg om met de besten mee te kunnen, maar het gevoel was zeker niet slecht. Hopelijk ben ik in de Ronde van Zwitserland alweer een stapje beter.”

Eigen plan trekken

Die ronde gaat Slagter in met het doel zich zo lang mogelijk voorin het klassement te handhaven. “De tijdrit valt vrij laat en tot die tijd wil ik zo min mogelijk tijd weg geven. Ondertussen zal ik ook mijn ogen open houden om te kijken of ik misschien ritten kan winnen. Ik mag van de ploeg hier mijn eigen plan trekken en daarbij houd ik alle opties open. Ik hoop in de loop van de ronde in ieder geval het goede begin van het voorjaar terug te vinden. Ik heb nog nooit een zo constant en hoog niveau gehad als in het begin van 2013 en - laten we eerlijk zijn - die resultaten geven ook vertrouwen. Ik weet nu dat ik – als ik in goeden doen ben – op parcoursen die mij liggen voor de winst kan mee doen. In het verleden was ik wel eens wat minder zeker van mijn zaak, ook omdat ik wisselvalliger presteerde.”

Geen Giro

Slagter hoopt op de gewenste piek na Zwitserland en de twee weken die daar op volgen. En dan moet het er dit jaar van komen, zijn Tourdebuut, die vorig jaar bij Belkin niet door ging. Toen een reden voor de Groninger om de Nederlandse ploeg te verruilen voor Garmin-Sharp. “Dit jaar had ik me eigenlijk vooral gericht op de Giro, ook mentaal leef je daar dan echt naar toe. Toen de ploeg na de klassiekers kwam polsen of ik voor de Tour voelde, moest ik daar ook echt wel even over nadenken. Maar de Tour rijden, wil je als renner natuurlijk gewoon. Toen zijn we een plan gaan maken richting de Tour en verdween de Giro van tafel. Ik weet niet of dat te maken heeft met de ploeg, bij de meeste andere teams had ik die kans waarschijnlijk ook gekregen. Als je één van de betere renners van het team bent in het voorjaar en je zet mooie prestaties neer, dan wil een ploeg daar natuurlijk ook gebruik van maken in de Tour.”

Ambities in Tour

En ambities heeft Slagter zeker ook. “Ik weet nog niet wat ik precies kan verwachten. Renners om me heen zeggen allemaal dat de Tour zo anders is, dat er weer net even harder gekoerst wordt en dat de beste coureurs daar allemaal goed zijn. Ik moet afwachten of ik mij daar ook tussen kan mengen. Maar ik denk dat er wel ritten zijn die mij goed kunnen liggen. Zo wordt van één van de Engelse etappes gezegd dat het aan Luik-Bastenaken-Luik doet denken en daar heb ik dit jaar laten zien dat die koers me ligt. Maar ik denk ook aan etappes waarin de bergen in het begin of in het midden van de etappe liggen en waar de klassementsrenners een aantal renners laten rijden. Van die Voeckler-etappes zeg maar, ik denk dat ik daar ook kansrijk kan zijn. We hebben binnen de ploeg nog geen concreet gesprek over de Tourdoelen gehad, maar ik zal geen kopman zijn en naar verwachting wel mijn dagen mogen uitzoeken. Ze nemen me immers mee omdat ik dit voorjaar op bepaald terrein heb bewezen te kunnen winnen.”

Foto: © ASO



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl