Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Gallopin houdt Sagan van de zege af

Woensdag 16 juli 2014

Elite men - Na een dagje in de gele trui, nu dus ook een ritzege voor Tony Gallopin. En wat voor een! De Fransman van Lotto-Belisol won in Oyonnax de 11e rit na een uiterst gedurfd en tactisch sterk gereden wedstrijd. Een beetje zoals hij eerder al eens de Clasica San Sebastian won. Gallopin was er in de lastige en bochtenrijke finale alleen op uit getrokken, maar toen Sagan, Rogers en Kwiatkowski hem achterhaalden, leek de drager van de groene trui op weg naar een eerste ritzege. Maar Gallopin had nog wat benzine over en speculeerde slim op het feit dat Rogers en Kwiatkowski Sagan niet nog eens zouden helpen als hij er weer vandoor ging. En dus ging Gallopin op 2 kilometer van de streep nog eens op de pedalen staan, en met het gekende resultaat. Voor Sagan restte slechts de 9e plaats, want hoewel de echte spurters de rol in deze moeilijke rit door de Jura allang hadden moeten lossen, waren onder meer Degenkolb, Trentin, Bennati en Gerrans hem te snel af.

De 11e rit kreeg kleur door een ontsnapping van het trio Elmiger, Lemoine en Delaplace. Dit drietal ging er met nog 152 kilometer te gaan vandoor en sprokkelde ruim 6 minuten als maximale bonus bijeen. Elmiger hield het het langste vol. De Zwitserse kampioen kwam nog als eerste boven op de Cote de Desertin, maar moest daarna het gezelschap dulden van Roche, Bakelants, Gautier en Herrada. Even leek het erop dat ook Slagter mee was, maar de Nederlander van Garmin blies zijn motor op en moest al snel passen. Roche en Bakelants bleken de sterksten en zij trokken op de Cote d' Echallon door. Maar Cannondale liet in het sterk uitgedunde peloton (Rui Costa verspeelde zijn plaatsje in de toptien) niet begaan. Ook de vluchtpoging van Gallopin leek te worden geneutraliseerd, maar toen Sagan zelf dit vuiltje moest wegwerken, gaf de Slowaak niet thuis.

In de achterhoede speelde zich in de marge nog een drama af rond Andrew Talansky. In de lastigste fase van de rit moest de Amerikaan lossen door problemen met zijn rug. En terwijl zijn ploegmaten op kop van het peloton rosten in een vergeefse poging om Slagter af te zetten, besloot de winnaar van de Dauphine er een punt achter te zetten. Ploegleider (en ex-renner) Robert Hunter praatte op zijn pupil in, die na een paar minuten huilend weer op de fiets kroop. Als Talansky straks nog een rit wint in de Tour, mag hij Hunter wel een bloemetje brengen. Maar wat een hopeloze tactiek, daar bij Garmin... 

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl