Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Majka redt de meubels voor Tinkoff

Zondag 20 juli 2014

Elite men - Met een prachtig gereden solitaire raid naar het op 1855 meter hoge skistation Risoul trakteerde Rafal Majka zich op een eerste overwinning bij de Elite. De Pool, die eerder al 4e werd in de Giro, verzachtte daarmee de wond bij Tinkoff-Saxo Bank, na het vroege verlies van Alberto Contador. Majka was de enige overlevende van een vroege kopgroep, waarin onder meer ook Kruijswijk, Nieve, Thomas, Taaramae, De Marchi (die net als gisteren de prijs van de strijdlust ontving), Roche, Timmer, Sagan en Rodriguez zaten. De Spanjaard deed goede zaken door als eerste op de top van de Lautaret en de Izoard door te komen. Die laatste col was het dak van de Tour en daarmee sleepte de kopman van Katoesja ook nog een premie van vijfduizend euro in de wacht.

De kopgroep spatte gelijk bij het begin van de slotklim naar Risoul uit elkaar. De Marchi (Cannondale) probeerde zijn stunt van vorig jaar - toen hij hier in de Dauphine wist te winnen - te herhalen, maar eerst was het Rodriguez en daarna Majka die de Italiaan tot de orde riep. De voorsprong van de kopgroep op de groep-Nibali was echter klein en dus leek de winnaar in de achtervolgende groep met de favorieten te zitten. Bardet, de drager van de witte trui, zette zijn Ag2r ploegmaten op kop van de groep, maar het gat met Majka werd niet kleiner. Dat gebeurde pas toen Nibali zijn duivels ontbond. Alleen de oude rot Peraud (Ag2r) kon Nibali bijbenen, maar meer ook niet. De Italiaan gunde Majka de zege, ook al omdat hij er weer in slaagde om zijn directe rivalen een uppercut te geven. Vooral Valverde kwam zichzelf tegen, waardoor de Franse jonkies Bardet en Pinot in de derde week mogelijk alletwee nog kunnen oprukken naar het podium.

Dat gaat Mollema na vandaag definitief niet meer lukken. In de afdaling van de Izoard gaf de Groninger nog een frisse indruk, maar op weg naar Risoul moest hij meteen passen toen Nibali gas gaf. Hoewel hij meer dan twee minuten verspeelde behield hij toch zijn 7e plaats. Net als gisteren was Ten Dam veel beter op dreef. Hij eindigde in het spoor van de tenoren in deze Tour als 8e, op slechts 43 seconden van Nibali. Omdat Jurgen Van den Broeck vandaag zijn 'jour sans' had - en maar liefst vijf minuten verspeelde op Majka - klom Ten Dam voor de tweede dag op rij een paar plaatsen in de stand. Ten Dam heeft nu zelfs weer in de toptien postgevat: hij is nu 9e op 10 minuten van de ongenaakbare Nibali. Zo kan het volgende week in de Pyreneeen nog een mooi gevecht worden om de beste klassering tussen Mollema en Ten Dam!

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl