Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Rogers en Pinot zijn de winnaars in Luchon

Dinsdag 22 juli 2014

Elite men - De eerste rit in de Pyreneeen leek lang een muis te baren, omdat het peloton een groep van 21 renners de vrije teugel gaf. Maar de 1755 meter hoge Port de Bales, met zijn top op 21,5 kilometer van aankomstplaats Bagneres-de-Luchon, bleek uiteindelijk toch de scherprechter die in het klassement voor onverwachte verschuivingen zorgde. Maar het was een man uit de oorspronkelijke kopgroep, de 34-jarige Michael Rogers, die de dagzege voor zich opeiste. De Aussie, die in de Giro al twee ritten won, loste op 2 kilometer van de streep zijn laatste metgezel, de Fransman Gautier.

Daarmee schonk Rogers Tinkoff-Saxo Bank na Majka de tweede overwinning in deze Tour, die totaal mislukt leek na de opgave van Contador. Hoe aardig de slag om de dagzege ook was - ook omdat TJ Slagter als lid van de kopgroep deel uitmaakte van de schermutselingen en als 9e eindigde - het echte werk vond plaats in het peloton. Dat werd op de Port de Bales compleet uit elkaar geslagen. Nibali zat in de slotfase van de klim zonder ploegmaten, maar de Italiaan hield eenvoudig stand. Dat was niet het geval met Romain Bardet, de drager van de witte trui. Hij moest passen toen zijn grootste rivaal Thibaut Pinot de gashendel open draaide. In Bagneres-de-Luchon was de kloof zo groot dat Pinot zich op het uitslagenbord als nummer 3 in de stand terug zag, en ook nog eens gekleed in de witte trui. Een andere winnaar van de dag was Leopold Konig, de taaie Tsjechische kopman van NetApp, die een prima debuut maakt in de Tour. Hij kwam binnen in de groep met Nibali, Valverde en Pinot en rukte in het klassement op naar de 7e plaats.

Op ruim anderhalve minuut van Konig staat nu Laurens ten Dam als eerste Nederlander als 8e geklasseerd. Ten Dam kon de tenoren vandaag niet volgen tot het eind van de klim, maar bleef nog wel Bardet voor. Verliezers van de dag waren Mollema (die terugviel naar de 10e plaats in de stand, nadat hij samen met Van den Broeck en Schleck op 3 minuten van de groep-Nibali was gefinished) en TJ van Garderen, die in de 16e rit kennelijk toe was aan zijn roemruchte ' jour sans' . De Pool Kwiatkowski profiteerde van zijn positie in de kopgroep door opnieuw de toptien binnen te stormen. De kopman van Omega Pharma nestelde zich tussen Ten Dam en Mollema in op de 9e plaats. Morgen nieuwe kansen voor de klimmers in de 17e rit met finish bergop op Pla d' Adet.



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl