Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nibali heerst op Hautacam

Donderdag 24 juli 2014

Elite men - Gisteravond deelde Vincenzo Nibali zijn ploegmaten in het hotel mee dat hij in de laatste bergrit nog een orgelpunt wilde zetten in deze Tour de France. Hij had al ritten gewonnen in Engeland, de Vogezen en de Alpen en hij wilde zijn Tour nog wat extra in de gele verf zetten door ook in de Pyreneeen nog een etappe te winnen. Dat was op Pla d' Adet net niet gelukt en dus moest het vandaag maar gebeuren op Hautacam.

Daardoor zette Nibali zijn mannen resoluut op kop toen er al vroeg een kopgroep van 20 man vertrok. In die groep zat ook Lars Boom en dat zou later in de rit nog van cruciale betekenis zijn. De voorsprong stabiliseerde zich rond de vier minuten, terwijl de kopgroep op de flanken van de Tourmalet langzaam uitdunde tot twee renners, Mikel Nieve (Sky) en Biel Kadri (Ag2r). De Fransman, die al eerder won in Gerardmer, mocht van de Bask de Souvenir Jacques Goddet incasseren op de top, maar de voorsprong van het duo was toen al zo klein geworden dat dit offer van Nieve zinloos leek.

De groep der favorieten - zonder Van den Broeck, die geheel door het ijs ging vandaag - rondde de top in ganzenpas en daar merkte Ten Dam tot zijn schrik dat zijn voorband leeg liep. Gelukkig kon Boom de rol van reddende engel spelen. De winnaar van de kasseienrit was op slechts een kilometer van de top van de Tourmalet ingelopen door het peloton en was daardoor in staat om Ten Dam te depanneren. 'Ik kreeg snel een nieuw wiel van de Shimano wagen, en zo kon ik Ten Dam na een razende afdaling op tijd weer afzetten bij de groep-Nibali', lachte Boom tevreden na afloop. 'Ik ga hem straks een stevige knuffel geven, want ik had me geen raad geweten als hij niet in de buurt was geweest. Bauke en Steven waren namelijk voor mij over de top gegaan', aldus een opgeluchte Ten Dam.

Nieve en Kadri begonnen nog wel met voorsprong aan de slotklim, maar die was te gering om veel hoop te mogen koesteren op de dagzege. En toen de oude krijger Chris Horner (Lampre) aanzette voor een demarrage en Vincenzo Nibali als een wesp gestoken reageerde, was het pleit beslecht. Terwijl Nibali zijn kwelduivel uit de vorige Vuelta al snel ter plekke liet - en Nieve zijn vluchtmakker Kadri loste - moesten er nog tien kilometer geklommen worden. Die werden door Nibali aangegrepen voor een demonstratie, een ereronde. Achter zijn rug keken de kandidaten voor het podium aanvankelijk het wit uit elkaars ogen tot Thibaut Pinot de wapenstilstand verbrak. De drager van de witte trui bracht meteen Valverde en Bardet in de problemen, terwijl Majka in de reactie ging om zijn bollentrui veilig te stellen.

Verliezer van de dag werd zo Valverde, die in het gezelschap van Mollema, Ten Dam en Konig manmoedig de schade trachtte te beperken, maar toch van het podium kukelde. Achter Nibali waren het namelijk Pinot, Majka en Peraud die het minste tijdverlies incasseerden, waardoor Nibali, Pinot en Peraud nu de meeste aanspraak maken op het podium in Parijs. Mollema werd vandaag 7e, net voor Konig, terwijl Ten Dam een paar seconden moest inleveren. Het duo behoudt dus de 7e en de 8e plaats, met Konig als nummer 9 op het vinkentouw. De tijdrit zal zaterdag de definitieve rangorde aanwijzen. 'Ik zal de beste tijdrit uit mijn loopbaan moeten rijden', verzuchtte Ten Dam bovenop Hautacam. Maar dat geldt ook voor Mollema en Konig.



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl