Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Goud en brons op WK BMX in Rotterdam

Zondag 27 juli 2014

Offroad - Met een gouden medaille voor junior Niek Kimmann en brons voor Laura Smulders bij de vrouwen is het WK BMX succesvol geëindigd voor de Nederlandse selectie. Beiden werden gisteren ook al wereldkampioen op de tijdrit. De mannen stelden teleur, zij gingen vandaag allemaal uit het toernooi in de achtse finale.

Voor Kimmann kon het toernooi niet beter verlopen, de BMX'er uit het Overijsselse Lutten verliet Ahoy Rotterdam met twee gouden medailles. Daarmee liet de junior zien op het hoogste niveau te kunnen presteren. "Ik ben dit jaar bij de selectie gekomen en train volop mee met de elite men. Daarom vind ik het ook zo zonde dat zij vandaag niet konden laten zien wat ze in huis hadden. Ikzelf was na de winst van gisteren in de tijdrit vol vertrouwen opgestaan. De trainingen verliepen nog niet echt super, maar in de wedstrijden kon ik telkens direct de kop pakken en kon ik het ook afmaken. Hier voor eigen publiek zo presteren is als een droom die uit komt" aldus Kimmann, die zijn valpartij bewaarde tot na de finish. "Ik wilde zwaaien naar het publiek, maar toen ging ik onderuit. Maar dat mag de pret niet meer drukken." Jay Schippers werd zesde in de finale, waarmee dit de meest succesvolle categorie was voor de BMX'ers van Bas de Bever.

Smulders tevreden

Laura Smulders keek na afloop tevreden terug op haar toernooi, ook al verliep dat op zondag niet helemaal vlekkeloos. In de kwartfinales ontsnapte de Gelderse na een mindere start aan uitschakeling. "Ook in de finale startte ik niet goed. Maar gelukkig koos ik voor de binnenkant bij de start. Een paar meiden gingen er uit in de buitenbocht en toen kwam ik als derde uit de eerste bocht. Ik probeerde nog naar die vrouwen voor mij toe te rijden, maar toen maakte ik nog een klein foutje en lag ik eruit."  Merle van Benthem werd in de halve finale uitgeschakeld. "Daar baal ik van, want voor mijn gevoel had er meer ingezeten." Bij de junior-vrouwen deed ons land niet mee aan dit WK na de blessure die Vivane van Hees opliep in de training."

Contrast mannen

Het contrast met de elite-mannen was groot. De mannen van oranje sneuvelden - tot ontsteltenis van het thuispubliek - allemaal in de achtste finale. "Dat is een enorme teleurstelling, dan moet ik erkennen"  zei Bas de Bever na afloop. "Ik sta hier met wisselende emoties. De titel van Kimmann en het brons van Smulders zijn geweldig, maar de prestaties bij de elite-mannen zijn zeer teleurstellend.  Ik heb er op dit moment nog geen verklaring voor, maar we hadden ons duidelijk veel meer voorgesteld van dit WK in eigen land. Het voordeel van het thuispubliek achter zich heeft bij hen niet geholpen helaas. Op WK's presteren we vaak niet voldoende, maar dit sloeg alles. Ik ga ervan uit dat er bij het NOC*NSF nog wel enige clementie zal zijn, maar formeel voldoen de mannen niet aan de eisen voor een A-status. Daar zullen we over in gesprek moeten, want er moet natuurlijk naar een langere tijdlijn gekeken worden. Dat is ook niet mijn grootste zorg, we moeten vooral uitvinden wat er hier mis ging. Want deze mannen kunnen veel meer."

WK-podia:

Mannen: 1. Sam Willoughby (Australie), 2. Tory Nyhaug (Canada), 3. Tre Whyte (Groot-Brittannie)

Vrouwen: 1.Mariana Pajon (Colombia), 2. Alise Post (USA), 3. Laura Smulders (Nederland) 

Junioren: 1. Niek Kimmann (Nederland), 2. Sean Gaian (USA), 3. Romain Racine (Frankrijk)

Junior-vrouwen: 1. Domenica Azuero Gonzalez (Ecuador), 2. Shealen Reno (USA), 3. Tatina Kapitanova (Rus)

Foto: © Sportfoto 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl