Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van der Poel: 'Blij dat ik het geprobeerd heb'

Vrijdag 26 september 2014

Elite men - Mathieu van der Poel kon na afloop van het wereldkampioenschap voor beloften heel goed leven met de tiende plaats. Nadat hij al een keer in de aanval was met een omvangrijke kopgroep kon hij in de slotfase een aanval van de latere wereldkampioen Sven Erik Bystrom uit Noorwegen niet bij benen.

Daarachter werd Caleb Ewan tweede in de sprint om het zilver. "Ik denk dat we als land kunnen terug kijken op een sterk wereldkampioenschap. We hebben ons getoond dankzij  een vroege aanval van Lennard Hofstede en toen er een grote groep weg reed met toch wel een aantal favorieten, waren Sam Oomen en ik mee. Ik dacht even dat dit de groep zou zijn, omdat er veel landen vertegenwoordigd waren. In het begin hebben we volle bak gereden, maar er waren er te veel die niet mee wilden koersen."  Vervolgens werd op de laatste klim opnieuw aangevallen, waarna Bystrom weg geraakte. Van der Poel kwam met de eersten boven.  "Ik dacht dat ik flauw zou vallen, ik heb nog nooit zo afgezien. Maar het was een kwestie van moeten op dat moment en dus zat ik er bij. Maar ik had niet meer de benen om ook nog eens achter die Noor aan te gaan. Vervolgens wist ik dat ik Ewan niet zou kloppen in de sprint, dit was wat erin zat. Dan ben je blij dat je het geprobeeerd hebt en niet de hele dag op de sprint hebt gewacht."

Aanvallend

Een afwachtende koers was de beloftenwedstrijd niet, want er werd vanaf de eerste ronde aangevallen. Lennard Hofstede wist halverwege de mondiale titelstrijd de aansluiting te maken bij  twee vroege vluchters, waarna een kopgroep van zes ontstond, maar het peloton bleef nooit ver weg.  Louis Meintjes uit Zuid-Afrika wilde de koers toen open breken, maar hij zag zijn poging in schoonheid stranden. Nadat ook Mike Teunissen al actief was geweest, probeerde een nieuwe groep van zestien man met Oomen en Van der Poel het tevergeefs. Aanvallers bleven tot in de slotronde actief maar allen Bystom wist de hard werkende en moe gestreden Australische ploege op de knieën te krijgen.

Draaien en keren

Mike Teunissen kon met die afloop leven. "Bij de profs heb je misschien ook meer kans om de boel bij elkaar te houden met ploegen van negen, nu waren de ploeggenoten van Ewan toch een keer op. Misschien maakt dat net het verschil, maar ik vind het mooi dat die Noor won. Zelf vond ik het vervelend dat je hier steeds zo moest dringen om op de belangrijke plaatsen van voren te zitten en dat nog eens me al dat draaien en keren erbij. Ik heb het wel geprobeerd, maar uiteindelijk is de uitslag er niet naar. Het is lastig echt je stempel te drukken op de koers, daarom valt het ook niet mee om op dit parcours een mooie klassering te behalen" zei Teunissen verwijzend naarveel vooraf voorspelde namen die ook naast de medailles grepen. Voor de profs is het zondag zaak om ook aan te vallen. "Als de koers niet heel hard gemaakt wordt vanaf het begin wordt het heel lastig om mannen als Gerrans hier af te schudden."

Teunissen werd zelf 21e, daarmee wist hij behalve Van der Poel ook Timo Roosen (veertiende) voor zich. Sam Oomen werd 30e, Lennard Hofstede 104e.

Foto: © Sportfoto 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl