Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Mackaij wil sterke lijn door trekken in 2015

Mackaij wil sterke lijn door trekken in 2015

Woensdag 07 januari 2015

Interviews - Floortje Mackaij kende tijdens haar debuutjaar2014 schijnbaar weinig aanpassingsproblemen bij de elite-vrouwen. Komend wegseizoen hoopt de Woerdense van Liv-Plantur (de vrouwenploeg van Giant-Alpecin) mee te strijden om de EK-medailles en weer een stap te zetten richting de internationale vrouwentop.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Giant-Alpecin

Mackaij won vorig jaar in de stromende regen de Parel van de Veluwe en was in veel andere koersen een belangrijke steunpilaar voor haar kopvrouwen. Daarmee wist ze van haar lichting misschien wel als beste de overstap van de junior-vrouwen naar de elite-vrouwen te verteren. “Die stap is niet te onderschatten, want je gaat van wedstrijden van soms vijftig naar wedstrijden met een lengte van 140 kilometer. Maar ik ben altijd al iemand geweest die even een aanloop nodig heeft om echt op gang te komen in een koers en misschien dat daarom de overgang mij wel beter afgegaan is. Het is mijzelf in ieder geval erg mee gevallen.”

Qatar en Het Nieuwsblad

Het komende jaar start Mackaij haar seizoen in de Ladies Tour of Qatar, terwijl ze ook opgesteld staat voor de Omloop Het Nieuwsblad. De voormalig Nederlands kampioene tijdrijden bij de junior-vrouwen denkt dat haar toekomst vooral ligt op glooiend terrein. “In koersen als de Boels Classic en de Waalse Pijl kom ik eigenlijk het best tot mijn recht en ik hoop in de toekomst hoge ogen te gooien in de Belgische klassiekers als de Ronde van Vlaanderen. Korte beklimmingen liggen mij goed, maar ik kom nog wel wat hardheid te kort op de echte toppers. Een ander aandachtsgebied is ook het tijdrijden. Dat was bij de junior-vrouwen een specialiteit van mij en ik wil me blijven verbeteren op die discipline. Hopelijk leidt dat alles bij elkaar in de toekomst ook tot het rijden van een korte klassement in etappekoersen.”

Eigen kansen

Mackaij denkt dat er veel ruimte is om ook zelf succes na te jagen bij Liv-Plantur. “Het grootste verschil met 2014 is dat Kirsten Wild er niet meer bij is. Ik heb niet veel met haar gereden vorig jaar, maar waar zij aan de start stond, werd wel vaak haar kaart gespeeld. Logisch ook als je een kanshebber in een massasprint in de ploeg hebt. We hebben met Lucy Garner nog altijd wel een snelle vrouw in huis, maar ik denk dat er ook meer ruimte komt voor aanvallers in onze ploeg.” Absoluut hoofddoel in haar seizoen is het Europees Kampioenschap in Tartu (Estland) van begin augustus. “Daar wil ik echt voor de medailles mee doen, op de tijdrit en in de wegwedstrijd. Een WK bij de elite-vrouwen is nog wat te hoog gegrepen voorlopig, we hebben in Nederland veel sterke vrouwen rond rijden, maar een EK tussen leeftijdsgenoten daar moet ik hopelijk echt om de prijzen mee kunnen strijden. Maar het blijft mijn ambitie voor de langere termijn om ooit wereldkampioene op de weg te worden.”

Schaatsen en crossen

In de afgelopen winter was Mackaij in het veld te zien in de Nacht van Woerden, maar vaker was de renster van Liv-Plantur op de schaatsbaan te vinden om marathons te rijden. “Ik vind het allebei leuk om in de winter te doen, maar schaatsen gaat me wat gemakkelijker af in vergelijking met het veldrijden, waarbij ik nog wat moeite heb met de techniek. Bij het schaatsen kon ik telkens bij de beste dertig eindigen en daar was ik heel tevreden mee. Bovendien is het wel even lekker om een paar weken iets heel anders te doen en niet op de fiets te zitten. Maar ik weet niet zeker of de combinatie van schaatsen en wielrennen kan blijven bestaan in de toekomst en dan overweeg ik zeker weer meer te gaan crossen.”



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl