Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Erik Dekker wint Beachrace Zeeland

Zondag 25 januari 2015

Offroad - Erik Dekker wint Beachrace Zeeland door in de sprint te winnen van Sander Lormans. Henri Kes bleef in de strijd om plaats drie achtereenvolgens uitblinker Ike Groen en Stefan Vreugdenhil voor. Rozanne Slik won bij de vrouwen.

De 44-jarige afgetrainde Erik Dekker, die aan zijn tweede jeugd lijkt bezig te zijn, behoorde in de 42-kilometer lange race langs de Noordzeekust van Schouwen-Duiveland bij het keerpunt aan de Oosterscheldedam tot een kopgroep van negentien man onder wie verder Ronan van Zandbeek, Robbert de Nijs, Sander Lormans, Stefan Vreugdenhil, Thijs Zonneveld, Bram de Waard, Henry Kes, Bram Imming, Bram Rood en Ike Groen. De groep Imming met renners als Bram de Waard, Ike Groen, Sander Lormans en Bram Imming, maar zonder de talentrijke Richard Jansen, die in actie kwam in de WB-beloftenveldrit in Hoogerheide, en de aan zijn rug geblesseerde Jorrit Lind, probeerde evenals in Egmond de concurrentie af te matten. Erik Dekker had er weinig boodschap aan, trok zo zijn eigen plan. Nadat diverse uitlooppogingen op niets waren uitgelopen trok Ike Groen aan zijn stutten. Waar Bram de Waard en Sander Lormans hun ploeggenoot in de rug temporiserend dekten, probeerden Stefan Vreugdenhil, Erik Dekker en Henry Kes de coureur uit Tuitjenhorn te achterhalen. Nadat het groepje in de laatste kilometer weer bijeen was gekomen, hield Erik Dekker in een zinderende sprint Sander Lormans een metertje en Henry Kes drie meter achter zich. De stilgevallen Ike Groen passeerde de streep voor Stefan Vreugdenhil als vierde. ,,Bij de start merkte ik dat de hoge kant goed verhard was, dus bij terugkeer was de keuze om het mulle zand te mijden op in hetzelfde spoor niet zo moeilijk.’’ De viervoudig winnaar van een Tour de France-etappe heeft in totaal drie strandraces (Egmond in 2006 en Zandvoort, DR) gereden en alle drie gewonnen. ,,Dat is op zich wel bijzonder, maar het was in Zeeland wel aanpoten, want er werd hard gereden. Toen die jongen (Ike Groen, DR) weg was, wilde niet iedereen meewerken. Toch kwamen we op één kilometer van de meet terug. Dat ik de sprint won was mooi.’’ Sander Lormans baalde als een stier. ,,Ik viel tijdens de sprint stil in het mulle zand, koos onderlangs het verkeerde pad. We hebben als ploeg heel sterk gereden. Zo is Ike (Groen, DR) altijd in de aanval en was het jammer dat hij het niet uitbetaald kreeg. Je ziet ook steeds meer de belangen in de strandraces. Net als op de weg wordt er door de ploegen tactisch gereden. Kijken waar wie uithangt. Zo ga ik natuurlijk niet achter Ike aanrijden. Erik Dekker begreep dat best en bleef gewoon doorrijden waardoor we toch aansloten.’’ Thijs Zonneveld passeerde de finish als dertiende, maar blijft leider in het KNWU Strandraceklassement. ,,Zolang ik kans maak op de eindzege hoop ik de drie klassementswedstrijden (Petten, Ameland en Castricum, DR) te kunnen rijden,’’ aldus Zonneveld.

Slik bij de vrouwen 

Rosanne Slik zegevierde bij de vrouwen. Slik maakte zo halverwege koers deel uit van een kopgroep van vier vrouwen met verder Alieke Hoogenboom, Nina Kessler en nationaal kampioene Pauliena Rooijakkers. Rosanne Slik, die in Noordwijk derde werd en op het NK in Egmond met een vierde plaats naast het podium greep, maakte zich in de laatste kilometer los van haar concurrenten en liet zich vervolgens niet meer achterhalen. ,,Solo aankomen, zo wil je winnen,’’ glunderde de inwoonster van het Noord-Hollandse Bergen van oor tot oor. Nina en Pauliena kozen voor het spoor hoog aan de duinen, terwijl ik me naar beneden zo langs de kustlijn liet zakken. Toen ik omkeek en zag dat ik een gat had geslagen, ben ik volle bak doorgereden. De vorm is al lange tijd goed, nu klopte het ook met het juiste pad.’’ Rosanne Slik hoopt bij Parkhotel Valkenburg een goed seizoen te draaien. ,,We hebben met de ploeg goed getraind, we komen regelmatig bij elkaar en de sfeer is super. Ik hoop de Elsy Jacobs in Luxemburg en The Women ‘s Tour in Engeland te mogen rijden. Dat zijn zware etappekoersen waar ik hoop boven te komen drijven.’’ Nina Kessler voelde zich super. ,,Een aparte race voor vrouwen, was heel mooi en apart. Rosanne Slik en Alieke Hoogenboom demarreerden naar beneden. Ik koos de verkeerde route, belandde in het mulle zand. Jammer, want ik voelde me heel sterk.’’ Nationaal Strandrace kampioene Pauliena Rooijakkers blijft leidster in het KNWU Strandraceklassement.

 (Dan Rolandus)

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl