Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Anouska Koster: ‘Blij met deze kans’

Anouska Koster: ‘Blij met deze kans’

Vrijdag 30 januari 2015

Interviews - Anouska Koster twijfelde geen seconde toen de ploegleiding Rabo-Liv belde met de vraag of ze de ploeg voor 2015 kwam versterken. Ze wil dit seizoen het beste uit zichzelf halen in een professionele omgeving. “Ik kijk er naar uit om verder te verbeteren in deze ploeg. Ik kan later in ieder geval nooit zeggen dat ik geen kansen heb gehad.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

De 21-jarige Friezin reed de afgelopen seizoenen voor het bescheiden Futurumshop-team, waarvoor ze onder meer een zesde plek in Gent-Wevelgem en een zesde plaats in de Gracia Orlova realiseerde. Ook won ze twee ritten in de Poolse etappekoers Gorski Walbryski Wyscig Kolars en was ze vijfde op het EK op de weg. Hoopgevende resultaten, maar een echte uitschieter bleef tot nog toe uit. Koster verwacht als renster een grote stap te maken in 2015, maar mikt daarbij nog niet op eigen succes. “Het is een enorme kans om in dit team te rijden. Natuurlijk was mijn vorige team ook een internationale ploeg, maar dit is de beste ploeg van de wereld. Het is een eer om daar bij te mogen horen.  In deze omgeving wil ik mezelf verder ontwikkelen, maar vooralsnog vooral door de ploeg te ondersteunen.”

Nieuwe prikkel

Ze verwacht daar op termijn zelf beter van te worden. “Als we nu als team naar de kop van het peloton rijden, dan moet ik er gewoon bij zijn. Je werkt voor een kopvrouw en die rekent op je. Alleen al het shirt dat je draagt, maakt in het peloton dan al verschil. Voor mij is dat goed, een nieuwe prikkel die me scherp moet houden in de koersen. Op termijn word ik daar zelf beter van en kan ik zelf misschien ook winnen. Maar voor 2015 staan mijn eigen prestaties niet echt voorop voor me. Ik weet dat in deze ploeg rensters vaak eigen kansen krijgen, dus wie weet gebeurt dat al eerder, maar het is niet mijn eigen insteek.”

EK Tartu

Een uitzondering is het Europees Kampioenschap op de weg in Tartu, waar ze met de Nederlandse bond hoopt uit te komen. “Ik ben al een aantal keren dichtbij de medailles geweest en dit is mijn laatste kans om echt een gooi naar de winst te kunnen doen op een EK. Als ik weer wat ouder ben en sterker ben geworden in de eerste maanden van Rabo-Liv, zit dat er hopelijk in. Het parcours is heuvelachtig en dat is het terrein dat me normaal gesproken ligt.”

Starten in Qatar

Haar seizoen begint in de Tour of Qatar, maar haar echte piek ligt in de periode van de Waalse Pijl. Dan hoopt ze een belangrijke steunpilaar te zijn voor de ploeg waarin wereldkampioene Pauline Ferrand Prevot en olympisch kampioene Marianne Vos de sterren zijn. “Ik heb in vergelijking met hen en met veel anderen in de ploeg nog heel veel te bewijzen. Daarom ook dat ik me bescheiden opstel. Ik zou heel graag een rol spelen in de successen van de ploeg en daardoor zelf ook een stap zetten. Maar hoe het ook loopt, ik kan in ieder geval zeggen dat ik een serieuze kans heb gehad om naar de top van de wielersport te groeien. Die wil ik graag pakken.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl