Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Zandbeek: knallen op strand en in Ster

Van Zandbeek: knallen op strand en in Ster

Woensdag 04 februari 2015

Interviews - Ronan van Zandbeek is een oudgediende binnen Join S-De Rijke, die deze week werd voorgesteld. De 26-jarige Brabander begon zijn wielercarrière bij Van Vliet-EBH Advocaten, de Westlandse voorloper van de Spijkenisser wielerformatie, in 2007.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: Rudie Ottens 

Nadat een profcarrière bij Argos-Shimano na tweeënhalfjaar zwoegen niet had gebracht van wat hij ervan had gehoopt, keerde hij in 2013 terug bij Cyclingteam De Rijke-Shanks. Ronan van Zandbeek begint bij De Rijke aan zijn zevende seizoen. "Dit seizoen is er met veel nieuwe renners en een nieuwe begeleiding heel veel veranderd bij De Rijke,’ wees de inwoner uit Schijndel op het vertrek van renners als Dion Beukeboom (Parkhotel Valkenburg), Huub Duyn, Dylan Groenewegen (beiden naar Roompot), Yoeri Havik (SEG Racing), Sjoerd Kouwenhoven (Metec-TKH Powered by Mantel) en de Duitser Christoph Pfingsten (Bora-Argon). "De ploeg had in de voorbije jaren toch een vaste kern van renners. Nu zijn er nog vijf man over."

NK hoogtepunt

De ontwikkeling van de belofterenner verliep in de beginjaren bij Van Vliet crescendo. Zo soleerde Ronan van Zandbeek in 2008 in Ootmarsum naar de nationale titel bij de beloften, behaalde hij in 2009 naast de klassiekeroverwinning in de Haarlemmerliede toptienplaatsen in de beloftekoersen van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Tour du Haut Anjou. Een ander hoogtepunt in zijn carrière was de overwinning in het eindklassement van de Tour du Normandie. "Het NK in Ootmarsum was met Normandië één van de mooiste momenten uit mijn wielercarrière, maar ook het kampioenschap van Vlaanderen bij de profs en Parijs-Roubaix, waar ik ook nog een keer vierde werd achter winnaar Taylor Phinney, zijn mooie herinneringen."

Kort profbestaan

De talenten van de jonge renner, die gedijt bij zware koersen, bleven bij de scouts niet onopgemerkt. Zo werd hij in 2010 als stagiair ingelijfd bij Skil-Shimano (later Argos-Shimano) en kwam vervolgens nog eens twee seizoenen uit in de formatie van Iwan Spekenbrink. Het waren geen gelukkige jaren voor de man uit Schijndel. "Toch had ik bij Skil ook mooie momenten. Zo zat ik destijds in de Omloop van Het Nieuwsblad bij de profs in een lange vlucht in de kopgroep en won ik het Kampioenschap van Vlaanderen. Dat is waar je het als wielrennen allemaal voor doet. Het is helaas niet geworden waar we wederzijds op hadden gehoopt. Ik had in die periode ook geen optie meer, want hoewel ik op zoek was naar een andere ploeg, vielen er in die periode mede door de crisis veel profploegen weg. De spoeling werd heel dun. Daarbij heb ik wel gemerkt dat je ook het geluk moet hebben om met een goede kruiwagen ergens onderdak te vinden."

Strandraces

Ronan van Zandbeek keerde in 2013 terug bij De Rijke, waar hij zich naast het wegseizoen steeds meer is gaan specialiseren op de strandrace. Zo belandde de vriend van nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers in 2014 als mtb-er naast een strandoverwinning op de Brouwersdam in Ouddorp in Rockanje (tweede), Hoek van Holland-Den Helder (derde), De Panne Beach Challenge (derde) en Noordwijk (tweede) nog eens vier keer op het podium en werd hij tijdens het NK Strandrace op Ameland vierde.

Zilver op NK

Maar de tweede plaats op het NK-MTB Marathon (Bart Brentjens Challenge) in Eijsden was weer een hoogtepunt. "Ik ben nooit een echte mountainbiker geweest, maar als je dan achter Bram Rood tweede wordt, ja dan mag je best trots zijn. Dat was 110 kilometer (met 1800 hoogtemeters in 30 klimmetjes, DR) doorjakkeren.’ Van Zandbeek ligt met een tweede plaats achter AD-columnist Thijs Zonneveld momenteel nog volop in de race voor de eerste plaats van het Strandracecompetitieklassement."‘Het seizoen duurt tot eind maart. De strandraces worden steeds belangrijker, er komen ook steeds meer wedstrijden bij. Maar om de strandraces voor de renners echt belangrijk te maken, mag je hopen dat er toch nog een paar races bijkomen en zou het prettig zijn als de vrouwen, zoals in Renesse, hun eigen koers mogen rijden. Nu moet je meestal een week of wel drie weken overbruggen naar de volgende wedstrijd. Het zal ook professioneler aangepakt dienen te worden. Zo ben ik van mening dat maximaal de eerste dertig renners van het klassement vetrekken vanuit het eerste startvak. De mensen die daarachter zitten zullen competitie moeten rijden om weer bij de eerste dertig te komen. Nu is het dikwijls zo dat er bobo-renners tegen een dikke vergoeding worden uitgenodigd, terwijl de wedstrijdrenners gewoon € 25,00 inschrijfgeld moeten betalen. Dan doe je het als KNWU niet helemaal goed. Het zou ook mooi zijn als het puntensysteem in de klassementswedstrijden veranderd zou worden. Een vast aantal punten toekennen tijdens een tussensprint bij een doorkomst en bij de finish een vast aantal punten toekennen aan de eerste dertig renners."

Ster van Zwolle

Ronan van Zandbeek kijkt vervolgens uit naar het nieuwe wegseizoen. "De conditie vanuit de strandraces wil ik meenemen naar de weg. Ik hoop in de finale van De Ster van Zwolle gelijk mee te kunnen doen en de vorm tot en met de Ronde van Normandië vast te houden. Koersen onder zware omstandigheden, hoe zwaarder hoe beter. Daarbij zou ik graag de Craft Bike Transalp van 19 tot en met 25 juli willen rijden."

 

 

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl