Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Tietema: 'Eerste Zwollenaar worden die Ster wint'

Tietema: 'Eerste Zwollenaar worden die Ster wint'

Woensdag 25 februari 2015

Interviews - Met de Ster van Zwolle heeft Bas Tietema zaterdag een thuiswedstrijd als openingskoers in zijn tweede seizoen bij het BMC Development Team. De twintigjarige belofte wil dit jaar een nieuwe stap maken in zijn ontwikkeling en richt zich op de klassiekers en het wereldkampioenschap in Richmond. ,"En ik hoop de eerste Zwollenaar te worden die de Ster wint”, toont Tietema zich ambitieus.

Tekst: Giuseppe Rigano; Foto: © Sportfoto

Tietema heeft overwinterd op Mallorca, waar hij een trainingskamp van anderhalve maand heeft afgewerkt met zijn ploeg. "Ik heb een goede winter achter de rug en heb veel kunnen trainen. We hebben een nieuwe groep, dus het was tevens eens moment van kennismaking.” Binnen de Zwiters-Amerikaanse ploeg hebben ten opzichte van vorig seizoen de nodige wijzigingen plaatsgevonden. Zo is ploegleider Rik Verbrugghe (naar IAM Cycling) vervangen door Geert van Bondt, heeft hij er met Floris Gerts een Nederlandse ploeggenoot bij en zijn Dylan Teuns, Loïc Vliegen en Stefan Küng doorgestroomd naar de profploeg van BMC. "Hun vertrek is goed opgevangen. Misschien zijn we er zelfs wel beter op geworden. We hebben veel duurtrainingen verricht. Trainen met zoveel sterke jongens om je heen, dat tilt je naar een hoger niveau. Ik ben zelf ook een stuk sterker geworden.”    

Programma

Naast de Ster van Zwolle rijdt Tietema ook de Dorpenomloop Rucphen, waardoor hij deelneemt aan de eerste twee wedstrijden van de nieuw opgerichte Topcompetitie. Daarna bereidt hij zich via de Kattekoers en de Ronde van Romandië voor op zijn eerste hoofddoel van 2015: De Ronde van Vlaanderen voor beloften, op 11 april. "Daarna ligt de focus op Parijs – Roubaix en het wereldkampioenschap, wat ook een groot doel is. Het is een parcours met wat kasseien erin dat overeenkomt met dat van de klassiekers en mij dus goed moet liggen.”

Klassiekers

Als eerstejaars belofte behaalde Tietema vorig een knappe derde plek in Parijs–Roubaix, die werd gewonnen door Mike Teunissen. Voor de goedlachse Tietema was het een bevestiging van zijn talent. Hij wil zich volledig toeleggen op het klassieke werk, waarin hij later als prof hoopt te excelleren. "Die derde plek was vorig jaar een fantastisch resultaat om mee te beginnen. Dit jaar wil ik terugkeren naar Roubaix om voor de overwinning mee te doen.” Met de benen zit het volgens de Zwollenaar wel goed. "Tests op trainingskamp hebben uitgewezen dat ik er beter voorsta dan vorig jaar, maar het seizoen moet nog beginnen. Parijs–Roubaix is een chaotische wedstrijd waarin veel kan gebeuren, waardoor het wel of juist niet lukt. Vorig jaar liep alles perfect.” De belofte-editie van Parijs – Roubaix wordt dit jaar op 31 mei verreden.

Ontwikkeling

"Een renner kan in veel dingen goed zijn, maar ik denk dat het tegenwoordig beter is om je verder te specialiseren in datgene waarin je écht goed bent”, gaat Tietema verder over zijn ontwikkeling als klassiekerrenner. "Dan word je ook het snelst opgepikt door WorldTour-ploegen. Ik hoop prof te worden binnen één a twee jaar.” Behalve in het klassieke werk komt hij ook in tijdritten goed uit de verf. "Hier wil ik me ook op blijven ontwikkelen. De tijdrit speelt een belangrijke rol in het wielrennen, zijn ze steeds vaker beslissend in meerdaagses. Mijn sprint is ook best goed, maar niet op het niveau van massasprints. Ik blijf hier natuurlijk wel op trainen, want een wedstrijd wordt op de streep beslist en er zijn maar weinig koersen waarin je alleen aan kan komen.”

BMC Development Team

Tietema gaat zijn tweede seizoen in als coureur bij het BMC Development Team. Naar eigen zeggen heeft hij een goede keuze gemaakt: "Ik ben Rik Verbrugghe heel dankbaar dat hij mij vorig jaar in het team heeft genomen. Ik heb veel van hem geleerd, het bevalt me hartstikke goed bij deze ploeg.” De overstap van drie oud-ploeggenoten naar het profteam geeft Tietema extra motivatie. "Die jongens hebben een goed seizoen gereden. BMC investeert een hoop geld in de opleidingsploeg en dan is het mooi om renners te zien doorstromen binnen het eigen team.” Behalve door Tietema zelf, wordt er dit seizoen ook door de ploegleiding het nodige van hem verwacht. "Ik koers om te winnen. Ik hoop dit jaar veel zeges te pakken en wil graag prof worden. Het zou mooi zijn als dat na dit seizoen kan, maar dat is mij om het even. Doorstromen bij BMC zou de mooiste weg zijn, net als de jongens die dat voor mij hebben gedaan.” 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl