Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ten Dam heeft zin in nieuw avontuur

Ten Dam heeft zin in nieuw avontuur

Donderdag 15 oktober 2015

Interviews - Laurens ten Dam is 35 jaar als hij voor het eerst zijn outfit van Giant-Alpecin aantrekt. Hij is gehaald om Tom Dumoulin en/of Warren Barguil bij te staan in de Tour de France, maar hoopt stiekem ook zelf voordeel te halen uit deze nieuwe prikkel. “Het zou heel mooi zijn als deze ploeg ook mij nog beter kan maken op deze leeftijd.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto’s: Sportfoto

Er zijn goede afspraken gemaakt over komend jaar. “Tijdens de Tour de France zijn de eerste gesprekken geweest. Eerlijk gezegd ben ik ook blij dat de ploeg bij mij uit gekomen is. Het is een planmatig team en je moet net in het plaatje passen op dat moment. Het zou mooi zijn als deze ploeg ook mij nog beter kan maken op deze leeftijd. Ik heb de gesprekken met Iwan Spekenbrink als inspirerend ervaren. We hebben goede afspraken gemaakt. Ik was er na acht jaar bij dezelfde ploeg aan toe. Na het seizoen dat ik achter de rug heb, wilde ik een verandering. Laat ik het dan maar direct goed doen. De afgelopen drie jaar had ik bij Lotto-Jumbo een vrije rol, anders rijd je niet kort in zo’n ronde. Nu is mijn taak veel duidelijker, ik ga als knecht. De ambitie om top 10 in de Tour de rijden heb ik niet.”

Deels in de VS

Ten Dam gaat deels in de Verenigde Staten wonen. “Maar ik doe niet veel anders dan veel Amerikanen dat aanpakken. Ik heb niet gekozen voor plan A met een Europees programma of plan B met een Amerikaans programma, maar krijg de mogelijkheid om plan C uit te voeren: deels in de VS en deels in Europa leven en koersen.” Hij schetst hoe dat er uit zal moeten zien. “Ik ga deze maand nog met een camper door de VS trekken met mijn gezin om in California in de buurt van Santa Barbara en Santa Cruz te kijken waar ik me thuis zal voelen. Ik kom vervolgens terug en wil dan het trainingskamp in december/januari mee pikken met de ploeg. Dat lijkt me belangrijk, het zijn nieuwe ploeggenoten en dan is het goed kennis te maken. Half januari ga ik dan terug naar de VS om vervolgens in maart Parijs-Nice en de Volta a Catalunya te rijden. Daarna ben ik weer aan de andere kant van de oceaan om te trainen en de Tour of California te rijden. In juni ga ik dan de Tour de France voorbereiden. Ik zit in de voorselectie van de Tour en het is de bedoeling dat ik de kopman bij ga staan. Of dat Tom Dumoulin is, weet ik nog niet. Het zou zo maar kunnen dat we nooit samen een grote ronde gaan rijden als hij kiest voor de Giro en ik besluit aan het einde van het jaar te stoppen. Ik wil in de zomer het niveau hebben om lang bij mijn kopman te blijven, daar ga ik hard voor werken. Met het thuisfront heb ik afgesproken dat ik in augustus ga evalueren hoe het bevallen is, of ik een versterking van de ploeg ben geweest en wat ik hierna ga doen. Dat zou ook nog een jaar in deze ploeg kunnen zijn, ja. Maar laten we eerst kijken hoe het bevalt.”

Tour als 2012 winnen

Over de kansen van zijn trainingsmaatje Tom Dumoulin om ooit in een grote ronde te schitteren, is hij realistisch. “De afgelopen Vuelta was ik onder de indruk van hem, maar het kan ook zijn beste grote ronde ooit zijn geweest natuurlijk, al ga ik daar niet van uit. Het zal ook aan de parcoursen liggen. Een Tour de France als in 2012 kan hij bij wijze van spreken winnen, ik verloor toen zelf dat jaar twaalf minuten in de tijdritten. Maak dat in de bergen maar weer eens goed! Het zou heel mooi zijn als Tom of Warren dit jaar podium kan rijden in de Tour en dat ik daar dan een bijdrage aan heb kunnen leveren. Door goed te zijn op de momenten dat ik van nut kan zijn maar ook door mijn ervaring te delen met die mannen. Maar het zou ook mooi zijn als ik zelf een kans krijg om een rit te winnen, zoals Simon Geschke dat vorig jaar lukte. Als ik in de positie kom, zal de ploeg me vast niet in de remmen laten knijpen.”

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl