Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Medailles en laatste startbewijs Rio als inzet

Vrijdag 26 februari 2016

Track - Bondscoach Jabik-Jan Bastiaans ziet  op het WK Baan medaillekansen voor Kirsten Wild, Dion Beukeboom en Wim Stroetinga, maar zet ook in op een scherpe tijd voor de ploegachtervolgers en een olympisch startbewijs voor Tim Veldt op het omnium.

Dat zegt hij in het programmaboek van de KNWU ter gelegenheid van het WK Baan. Bastiaans verwacht van zijn achtervolgingsteam niet direct eremetaal. Er is met een groep renners heel specifiek naar het achtervolgingstoernooi van Rio toe gewerkt. “Een aantal jaren geleden was het nog mogelijk om een wegrenner als Niki Terpstra toe te voegen aan je groep. Nu zie je zoiets nauwelijks nog. Als er bekende namen van de weg komen, dan zijn dat renners die tijdelijk of definitief de focus naar de baan hebben verlegd. Iemand als Stefan Küng uit Zwitserland is de enige uitzondering, dat is een renner die beide disciplines op hoog niveau combineert.  Baanwielrennen is weer veel meer een specialisme geworden en bovendien zijn de regels van de UCI zo dat je jezelf ook moet plaatsen gedurende de winter. Dat vraagt offers in het wegprogramma en die worden niet veel gebracht.”

Startplek Rio

Tim Veldt krijgt in Londen alle ruimte om zich op het omnium te richten, ook omdat de olympische ticket voor Nederland op dit onderdeel nog niet binnen is. Daarom rijdt hij niet in de achtervolgingsploeg in Londen. Bastiaan: “Er zijn een aantal tijdsonderdelen waarop Tim gewoon alles uit de kast moet rijden. We hebben daar vertrouwen in, want hij is in prima vorm. Maar zo’n afsluitende puntenkoers vraagt ook om tactisch inzicht en dan gaat een ticket voor Rio veilig stellen voor een eventuele gewaagde jacht op een medaille, die ook verkeerd aflopen kan.  Daar moeten we reëel in zijn.”

Waar liggen medaillekansen?

Een olympisch onderdeel waarop Nederland wel voor de medailles gaat is het omnium voor de vrouwen. “Kirsten Wild won vorig jaar brons op dit nummer. De concurrentie is weliswaar weer sterker geworden, maar dat geldt voor Kirsten ook. Daarom reken ik haar tot de kandidaten voor eremetaal.” Ook zijn er niet-olympische onderdelen waarop eventueel succes geboekt kan worden in de ogen van de KNWU-coach. “Dan denk ik aan de scratch voor vrouwen waar Wild natuurlijk haar wereldtitel verdedigt. Ook Wim Stroetinga is op dit onderdeel  bij de mannen kansrijk, hij is ervaren en zeer goed in vorm momenteel. Tenslotte noem ik de individuele achtervolging, waar Dion Beukeboom in mijn ogen bij de beste zes moet kunnen eindigen, ook gezien de derde plaats die hij op het Europees Kampioenschap boekte en het feit dat er een aantal concurrenten niet aanwezig gaat zijn. Maar zijn race kan ook zo maar heel dicht bij of op het podium eindigen.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl