Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Met invoering Women’s WorldTour ben je er niet'

Maandag 14 maart 2016

Blog - Met een nieuwe naam  en een nieuw logo ben je er niet. Menig producent kan het beamen: er moet wel iets daadwerkelijk vernieuwends achter een lancering zitten om enthousiasme te krijgen voor een nieuw initiatief of artikel. De UCI Women’s World Tour is nog maar twee wedstrijden oud, maar ik mis het nieuwe elan. Enthousiast wordt er op social media melding gemaakt van de reeks, van de poging van de internationale wielerbond UCI om het vrouwenpeloton een gelijkwaardig podium te bieden in vergelijking met de mannen. Maar waar bij de heren de WorldTour mee lift op de populariteit van de wedstrijden en de traditie, heeft de vrouwenversie van de belangrijkste reeks vooral nieuwe impulsen nodig. Als de UCI die zelf nauwelijks biedt, kun je van publiek en media toch niet verwachten dat ze enthousiast worden van een WorldTour voor vrouwen. Weg zijn de camerateams van de UCI en de samenvattingen die ze maakten van de wereldbekermanches in 2015. De WT-wedstrijden krijgen een logo, een draaiboek met eisen en een fiks verhoogde rekening toe gestuurd, maar krijgen daar minder voor terug.

De sleutel om vrouwenwielrennen populairder te krijgen, ligt voor een deel bij de media. Dat Sporza de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen deels laat zien, dat is een impuls. Dat RTV Drenthe meer aandacht besteedt aan de vrouwen dan aan de mannen ook. Maar dat heeft met daadkracht vanuit de UCI weinig te maken. Ja, er was meer media dan gebruikelijk dit weekeinde, maar die rukte uit naar Dwingeloo op zondag om Marianne Vos opnieuw op de fiets te zien stappen. Wat overigens ook heuglijk nieuws is. Maar een combinatie met de enige WorldTour-wedstrijd – de Ronde van Drenthe – werd nauwelijks gemaakt. Wie heeft in de landelijke kranten bijvoorbeeld terug gelezen dat Anna van der Breggen de nieuwe leidster is in de WorldTour, dat Floortje Mackaij de beste jongere is en het Nederlandse Boels-Dolmans (mede dankzij de zege van Chantal Blaak) de ranglijst bij de ploegen aanvoert?

Het ergert ook  de bron van aandacht van dit weekeinde – Marianne Vos – zelf. “We zijn nog teveel een sport die het qua publiciteit van incidenten en individuen moet hebben, de sport op zich wordt nog te weinig gevolgd. We zetten stapjes, maar het gaat heel langzaam” zegt ze in het Dagblad van het Noorden. Het vrouwenwielrennen zal heus nog stappen zetten, maar daar is de bereidheid van velen voor nodig om er echt de schouders onder te zetten. Het vrouwenpeloton wordt jaar na jaar professioneler, de koersen zijn het aanzien zeker waard, maar het moet wel getoond worden. Misschien had de UCI beter realistische doelen kunnen stellen en het extra geld van de organisatoren kunnen steken in live-tv.  En de reeks moeten invoeren in 2017, zodat niet iedereen in het vrouwenpeloton roept dat er belangrijker doelen zijn dan de WorldTour winnen.

Moeten we de WorldTour na twee wedstrijden al afschieten? Natuurlijk niet, daarvoor is het veel te vroeg, maar de start heeft vooralsnog veel van een gemiste kans. Dat men in Aigle de schouders er maar weer eens onder zet, in plaats van tevreden achterover te leunen nu het vrouwenwielrennen in naam gelijk gesteld is aan de mannentak, zou al een verschil maken.

Blog Roy Schriemer

Foto: © Sportfoto Anna van der Breggen leidt in de UCI WorldTour voor vrouwen



Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl