Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Dalen wint Omloop Veenkolonien

Zondag 03 april 2016

Clubcompetitie - Jason van Dalen heeft in Veendam de 29ste Grote Omloop van de Veenkoloniën/Eerens gewonnen. De 21-jarige renner uit ’s-Gravenzande van Westland Wil Vooruit bleef na bijna 162 kilometer Roy Eefting (De Jonge Renner) en Wim Kleiman (Twente-Salland) voor in de openingswedstrijd van de Centric clubcompetitie.

Er gebeurde van alles in deze openingskoers: diverse valpartijen, kleine kopgroepjes, grote kopgroepen, renners die het solo probeerden, maar hun voorsprong kwam nooit boven een minuut uit. De grootste voorsprong kreeg Lieven Anthonise (DRC De Mol). Hij kreeg maximaal 50 seconden voorsprong, maar werd vlak voor Veendam, met nog zo’n 55 km te gaan op de plaatselijke omlopen, opgeslokt door het eerste deel van het peloton. In deze plaatselijke omlopen reed er met nog 25 km te gaan een groep van vijftien man weg, zij pakten 40 seconden voorsprong. Nadat Coen Rijpma (NWVG) het had geprobeerd, ging Nick van der Meer (Westland Wil Vooruit) er vandoor. Hij pakte een mooie voorsprong, maar nadat eerst Roy Eefting bij hem aansloot, kwamen er nog drie renners aansluiten met nog een kilometer te gaan. Dit waren Jason van Dalen, Martin Kelderman (De Jonge Renner) en Wim Kleiman. Deze vijf gingen de finale in en leken het uit te gaan maken wie de overwinning ging pakken. Nadat Jason van Dalen met een paar meter voorsprong de laatste bocht uit kwam, schoven Martin Kelderman en Nick van der Meer hard onderuit in deze bocht. Kleiman kon niet anders dan de twee ontwijken en reed via de stoep, het gras en achter de bomen langs weer de weg op en werd derde. De winst ging naar Van Dalen, die zo hard ging, dat Eefting hem niet meer kon bij halen en de oud-winnaar moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Kelderman kon nog finishen, hij werd 14e en laatste van de kopgroep, maar Nick van der Meer was zo gewond geraakt, dat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd in Groningen. Er werd gevreesd voor één van zijn vingers. Maandag wordt in het ziekenhuis verder gekeken wat er precies moet gebeuren.

Jason van Dalen na de koers: ,,Het was best een pittig koersje, gelukkig waait het hier altijd. Gelukkig waren we al drie keer door de finish gekomen voordat we moesten afsprinten. Het zijn best linke bochtjes in de finale. Ik twijfelde wel, ik wilde eerst als derde door de laatste bocht gaan, maar als ik me nog heel sterk voelde als eerste. Dat deed ik dus, maximaal door de bocht en vol de sprint aan gaan.”

Roy Eefting over zijn tweede plaats: ,,Ik sloot met nog een kilometer te gaan aan bij de koploper en daar kwamen nog drie man bij. Jason ging gewoon te hard voor me, hij had al een gat in de laatste bocht en ik kwam er niet meer bij. Onderweg had ik al een jasje uitgedaan, meer zat er niet in.”

Het ploegenklassement werd gewonnen door De Jonge Renner.

© Tekst en Foto Rudie Ottens

29e Omloop van de Veenkoloniën: 166 km

(Veendam)

1 Jason van Dalen (Westland Wil Vooruit) 3:35:42, 2. Roy Eefting (De Jonge Renner), 3. Wim Kleiman (Twente Salland Cyclingteam) 0.06, 4. Rob van Broekhoven (Willebrord Wil Vooruit) 0.10, 5. Jaap Kooijman (De Jonge Renner), 6. Jelmer Asjes (Amstel-Olympia-DTS), 7. Nick Kweldam (Kanjers voor Kanjers), 8. Ken Eikeland (Noorwegen), 9. Luuk van der Wal (Westland Wil Vooruit), 10. Adrie Lindeman (NWV Groningen) 0.17, 11. Dex Groen (West-Frisia), 12. Robbert Keus (Willebrord Wil Vooruit) 0.19, 13. Coen Rijpma (NWV Groningen) 0.22, 14. Martin Kelderman (De Jonge Renner) 0.29, 15. Cor van Leeuwen (Stormvogels Veendam) 0.37

Stand:

1 De Jonge Renner 20 punten, 2. Westland WV 18, 3. NWV Groningen 16, 4. Amstel-Olympia-DTS (WPGA) 14, 5. Kanjers voor Kanjers 12, 6. West-Frisia 10, 7. Stormvogels-Veendam 9, 8. Noord-Holland/Monkeytown 8, 9. DRC De Mol 7, 10. De Volharding 6, 11. Het SNelle Wiel 5, 12. Theo Middelkamp 4, 13. Willebrord WV 3, 14. Twente Salland Cycling Team 2, 15. Jan van Arckel 1J