Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Castelijns ziet droom uitkomen in de WorldTour

Castelijns ziet droom uitkomen in de WorldTour

Maandag 02 mei 2016

Interviews - Vorig jaar hoopte Twan Castelijns nog een goede elite renner te worden.  Op dit moment heeft hij echter al een aantal WorldTour klassiekers in zijn benen en staat hij  aan de start van zijn eerste grote ronde, de Giro d’Italia.

De winnaar van de Topcompetitie 2015 heeft in korte tijd een hoop geleerd bij de Worldtour-formatie van Lotto-Jumbo.

Tekst: Daan van den Berg; Foto: Sportfoto

In 2016 is er weer een aantal Nederlanders geweest die de stap naar het professionele wielrennen heeft gemaakt.  Jonge renners als Steven Lammertink, Koen Bouwman en Antwan Tolhoek mogen zich vanaf dit jaar prof noemen. Een van de meest opvallende transfers was die van de nu 27-jarige Twan Castelijns. De renner uit Brabant won de Topcompetitie op een overtuigende manier en kon kiezen tussen Roompot Oranje Peloton en het Team Lotto-Jumbo. De renner van het Baby Dump Cycling Team koos voor een tweejarig contract bij de WorldTour-ploeg van Richard Plugge. Ondertussen heeft in het opvallend geel-zwarte tricotl een aantal mooie koersen mogen rijden.

Stage aangeboden

Een jaar geleden, begin 2015, had Twan Castelijns een duidelijk doel, hij wilde zich kunnen meten met de beste elite-renners van Nederland. Na het uiteenvallen van zijn toenmalige ploeg Koga Cycling Team, kwam Castelijns weer terug op het oude nest, Baby Dump Cycling Team. Castelijns was 26 toen hij in 2015 zijn seizoen begon.  Het fietsen bij de continentale formatie van Baby Dump kon hij prima combineren met zijn studie Fysiotherapie. Halverwege mei veranderde er veel in de wielercarrière van Twan Castelijns. Door het winnen van de Hel van Voerendaal en de Klimtrijdrit, pakte hij de leiding in het Topcompetitie klassement en kreeg hij een stage aangeboden bij Lotto-Jumbo.

Van Bruinisse naar Roubaix

Vorig jaar rond deze tijd opende Twan Castelijns zijn zegereeks met winst in het Criterium van Bruinisse. Een jaar later startte Castelijns in de monumentale klassieker Parijs – Roubaix en werd de kans steeds groter dat hij dit jaar een grote ronde zou gaan rijden. “Ik had niet durven dromen dat ik in 2016 WorldTour-renner zou zijn." Terugkijkend op 2015 is het allemaal best wel snel gegaan. Halverwege het jaar was daar het stagecontract van Lotto-Jumbo en besloot Castelijns alles op het fietsen te zetten. “Na de Hel van Voerendaal heb ik mijn stage bij een senioren revalidatiecentrum nog wel kunnen afmaken, maar de volgende stage die voor mijn studie nodig was viel niet meer te combineren.” Hoewel zijn studie bijna was afgerond, moest en zou Castelijns deze kans met beide handen aangrijpen. “Ik wilde niet dat ik later moest zeggen dat ik er niet alles voor gedaan had, na het NK heb ik besloten om alles op het wielrennen te zetten, met als resultaat dat ik nu prof ben.“ In de winter heeft hij nog even met het idee in zijn hoofd gezeten om een stage te gaan doen, maar al snel werd duidelijk dat profwielrenner zijn een fulltime job is. “Mijn studie hoop ik ooit nog af te maken, maar dat is zeker niet op korte termijn.”

Voorjaarsselectie

In december werden de plannen voor 2016 gemaakt en al snel was duidelijk dat Castelijns bij de voorjaarsselectie van Lotto-Jumbo terecht zou komen. “Ik zit bij de selectie van 12 man die Sep Vanmarcke ondersteunt tijdens de voorjaarsklassiekers.” Dit betekent dat Castelijns zijn seizoen begon met een aantal voorbereidingskoersen in het Midden Oosten.  Zijn eerste koers op Europees grondgebied was Kuurne-Brussel-Kuurne. In de finale zat Castelijns in een kopgroep met Boonen en de latere winnaar Jasper Stuyven. Zijn eerste WorldTour-wedstrijd was de E3 Prijs, nadat hij een wiel moest afgeven aan een van de kopmannen was het echter snel gedaan. Een herkansing in de WorldTour kwam  twee weken later toen hij Bram Tankink mocht vervangen in Parijs-Roubaix.  Kopman Sep Vanmarcke werd 4e en Lotto-Jumbo was de enige ploeg die volledig aan de finish raakte. Twan Castelijns was met zijn 118e plek een van de laatste renners die het Velodrome in Roubaix binnen reed. De neo-prof had behoorlijk afgezien, maar had stiekem ook genoten. “Wat was Roubaix een prachtige wedstrijd, het was loodzwaar maar wel erg mooi.“ 257 kilometer heeft Castelijns afgezien, maar hij is blij dat hij de finish heeft gehaald. "In het bos van Wallers was er een grote valpartij en daar raakte ik achterop met een aantal renners. Al snel was duidelijk dat wij allemaal erg graag wilden finishen.” De laatste 100 kilometer hebben zij met drie man vol door gereden om op tijd binnen te komen. 

Meer belasten

Het is geen verassing dat Castelijns al volop wordt ingezet bij Lotto NL – Jumbo. Ondanks dat Castelijns pas op zijn 27e aan zijn eerste profseizoen is begonnen, rijdt hij al heel wat jaren rond in het elite-peloton. De jaren ervaring zorgen ervoor dat hij al snel veel ingezet kan worden. “Omdat ik ouder ben, kan de ploeg mij toch wat meer belasten, maar er wordt zeker goed over nagedacht.” Dat Castelijns veel wordt opgesteld, betekent niet dat hij te pas en te onpas wordt gebruikt om als knecht aan de slag te gaan en dat er niet wordt gekeken naar de ontwikkeling op lange termijn. “Het is zelfs al zo dat we naar de komende jaren kijken en wat mijn rol binnen de ploeg kan zijn.” Het bekijken van de toekomst gaat in samenspraak met de trainers en de persoonlijke ploegleiders. “We werken met groepen renners met elk een eigen ploegleider. Bij mij is dat Frans Maassen, samen met hem en de trainer plannen we het seizoen. In december tijdens het trainingskamp werd al snel duidelijk welk programma ik ga rijden en tot nu toe is er weinig van af geweken”.

Giro-start hoogtepunt

Een absoluut hoogtepunt van het programma is zijn selectie voor de Giro. In deze selectie zal hij Steven Kruiswijk ondersteunen voor het algemeen klassement en Moreno Hofland in de sprints.  “Ik kijk er ontzettend naar uit om een grote ronde te rijden, en als die ook nog eens in Nederland start is het wel erg mooi natuurlijk.” Vorig jaar was het voor Castelijns vooral een gedachte waarvan hij alleen maar kon dromen maar amper 12 maanden later zal de 27-jarige renner uit Hapert starten in een van de drie grote ronden. 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl