Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Slagter via Dauphiné naar Tour de France

Slagter via Dauphiné naar Tour de France

Donderdag 02 juni 2016

Interviews - Als er iets is wat Tom-Jelte Slagter niet leuk vindt dan is het lang van huis zijn. Daarom gaat de renner van Cannondale Pro Cycling een lastige tijd tegemoet.  De komende maanden is Slagter alleen de dagen rondom het NK, eind juni, even in Nederland.

Tekst: Theo Sikkema; Foto: Sportfoto

De Groninger vertrok woensdag richting Genève om zich voor te bereiden op het Critérium du Dauphiné. Daarna slaat hij zijn tenten op in de buurt van het Zwitserse St. Moritz voor een hoogtestage van twee weken om na het NK vrij snel richting naar Frankrijk af te reizen voor drie weken Tour de France. “Veel en vaak van huis vind ik niet gemakkelijk, maar ja het hoort erbij. We bellen natuurlijk elke dag of face timen en hebben zoveel mogelijk contact, maar dat is toch anders dan elkaar echt zien natuurlijk. Ach kijk en als het fietsen goed gaat dan gaat het gemakkelijker dan wanneer het allemaal wat minder gaat, “ aldus Slagter voor wie het gezinsleven heel belangrijk is. Zo verscheen er een paar weken geleden een tweet met een foto van Slagter en zoon Milan zittend op een quad bij een bevriende boer op het erf: “Ik zie mezelf in Milan. Toen hij de schuren zag wou hij direct overal heen, op de tractors zitten en de dieren aaien. Dat wou ik vroeger ook. Dat geeft me veel positieve energie.”

Niet overtuigd voor Rio

Waar Slagter mogelijk geen energie van kreeg was dat hij niet geselecteerd is voor de Olympische spelen, maar dat valt mee: “Het was een doel, maar ik wist dat het niet eenvoudig zou worden. Er waren maar twee plekjes, omdat ik voor de tijdrit niet in aanmerking kwam. Mijn resultaten in het voorjaar waren niet zodanig dat ik de bondscoach daarmee heb kunnen overtuigen dat ik mee mocht. Ik kan er weinig negatiefs over zeggen. Ik kan alleen maar focussen op mezelf en zorgen dat ik erbij hoor.”

Twee a drie procent

In de eerste seizoenshelft startte Slagter traditioneel goed. Op 20 februari was het in de openingsetappe van de Ronde van de Haut Var raak met de eerste zege van het seizoen: “Ik ben in de eerste maanden altijd goed. De kunst voor mij is om dat in april door te trekken en dat is niet zo gemakkelijk. In Milaan – San Remo zat ik er goed bij (14e, red) en ook in de Brabantse Pijl reed ik nog top tien.” Vervolgens haperde het met een zestigste plaats in de Amstel Gold Race, een 36e in de Waalse Pijl en een DNF in Luik-Bastenaken-Luik: “Vorig jaar was de voorbereiding in verband met mijn knieblessure anders, maar ik heb dit jaar hetzelfde gedaan als in 2014. Het punt is dat als je de laatste twee á drie procent niet hebt je er niet bij zit, omdat het niveau van de rest ongelooflijk hoog is.”

Naar NK en TT

De bijna 27-jarige Slagter wijdt dit niet aan het feit dat hij Nijbeets als uitvalsbasis heeft en niet zoals veel andere renners in de buurt van bergachtig terrein is gaan wonen: “In theorie is veel trainen in de bergen natuurlijk beter, maar ik ken genoeg renners die niet in de bergen wonen en gewoon goed zijn. Ik ga in december, januari en februari voldoende op trainingskamp bergop. Voor mij is het ook belangrijk dat ik het fijn heb waar ik woon. De balans is in orde zo.” Het voordeel is bijvoorbeeld, mede door het verplaatsen van het NK naar de zaterdag dat Slagter op zondag naar het motorevenement van Nederland, de TT in Assen, kan: “Daar ben ik graag bij. Ik zou graag een motor hebben, maar dat lijkt me in verband met mijn vak niet zo handig. Ik denk dat op de dag dat ik de fiets definitief in de schuur hang de motor al klaar staat haha.”

Geen klassementsambities in Tour

Voorlopig ligt de focus nog op de fiets. Te beginnen met de Dauphiné: “Ik heb de Ronde van België gereden en daarvoor vooral veel duurwerk gedaan. Ik moet zien waar ik nu sta. Hopelijk kan ik in de Dauphiné een stapje maken. Het voordeel is dat als het tegenvalt dan heb je nog ruim drie weken tot de Tour en dan kun je nog een hoop doen hoor.” Dat moet dan gebeuren op hoogte in Zwitserland waar zijn ploeggenoten Dylan van Baarle en Sebastiaan Langeveld ook zullen zijn. “Ik heb het al een paar keer eerder gedaan. Je gaat er zeker niet slechter van rijden.” Slagter start zondag in Frankrijk, omdat het qua planning niet mogelijk is om na de Ronde van Zwitserland nog op hoogtestage te gaan: “De kunst is om het zo te plannen dat je niet na tien of twaalf dagen Tour al helemaal kapot bent.” Uiteindelijk zijn alle voorbereidingen en koersen van de komende weken wel gericht op de La Grande Boucle. De rol van Slagter is nog niet duidelijk: “Daar hebben we het nog niet echt over gehad. Waarschijnlijk de kopmannen ondersteunen. Ik heb zeker geen klassementsambities. In het routeboek heb ik al gezien dat er een paar dagen bij zijn die geschikt voor mij zijn.” Als, wat in april niet lukte, de geplande vorm aanwezig is dan gaan we Slagter in juli dus zeker in de aanval zien. 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl