Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Floris Gerts: “Gaaf om weer in België te rijden”

Floris Gerts: “Gaaf om weer in België te rijden”

Donderdag 23 februari 2017

Interviews - Het wielerseizoen is al een tijdje bezig. Er worden in de eerste maanden van het jaar zelfs meer wedstrijden verreden dan ooit, maar toch blijft het Belgische openingsweekend voor veel wielerliefhebbers het begin van het nieuwe wielerjaar. Ook Floris Gerts zal in dienst van Greg van Avermaet van de partij zijn: “Serieus uitgekeken naar dit weekend. Ik heb er echt zin.” 

Tekst: Richard Bender; Foto: Sportfoto.nl

Gerts reed dit seizoen al twee koersen: Tour of Dubai en de Haut Var. En liet zich daar al goed zien door mee te gaan in een vluchtersgroep tijdens de laatste rit in Dubai en door een goede uitslag te rijden in de Haut Var. Toch zijn de races van komend weekend voor hem ook een eerste mikpunt van het nieuwe wielerseizoen: “Er komen ook daarna nog hele mooie wedstrijden, maar in België is het wel heel gaaf om te rijden omdat het daar erg leeft. Helemaal komend weekend en dat is erg bijzonder.”

 

De 24-jarige coureur kende een voorspoedige winter, zonder tegenslagen en zit volgens eigen zeggen dan ook goed in zijn vel. Met de ploeg doorliep hij in december en januari drie trainingskampen in Calpe. Trainde veel vanuit huis en was ook regelmatig op de ijsbaan in Alkmaar te vinden. Allemaal in het teken van zijn tweede profjaar. “Ik ben nog steeds een absolute liefhebber van de sport. Ik doe dit omdat ik het heel erg mooi vind om te doen. Ik wil veel koersen rijden en finales, want dat vind ik het mooiste om te doen.”

Greg van Avermaet onbetwist kopman bij BMC

Komende zaterdag zal Gerts er normaal gesproken in de finale niet meer bij zijn als zijn kopman Greg van Avermaet gaat proberen zijn prestatie van 2016 te herhalen: “Zaterdag in de Omloop dan hebben we met Greg van Avermaet een duidelijke kopman. Die moet op bepaalde punten goed vooraan worden afgezet.” En daarmee doelt hij op de Taaienberg. “Dat is inderdaad een belangrijk moment in de koers. Als ik daar Greg goed kan afzetten dan heb je in de ogen van de ploeg een topkoers gereden. De kans is groot dat er een vlucht gaat wegrijden zonder iemand van BMC, omdat Greg titelverdediger is, wordt van ons verwacht dat wij op kop gaan rijden om de vluchters terug te halen. Dan zal ik waarschijnlijk één van de eerste zijn die op kop wordt gezet om de koers te controleren.”

Kopmannen steunen

In de wat kleinere wedstrijden hoopt de geboren Maastrichtenaar wat meer voor eigen kansen te kunnen rijden. Zo staat een optreden in de Ronde van Zwitserland gepland. “Misschien dat ik daar een keer een dag voor een ontsnapping mag gaan, al zal ik in de Tour de Suisse – net als in de klassiekers - vooral in steun van onze kopmannen rijden.” Het vertrek van Gilbert verandert daar niet veel aan, zo stelt hij: “Ik denk dat ik mezelf niet met hem kan vergelijken, zijn vertrek heeft dan ook geen verandering gebracht voor mijn plaats in de ploeg.”

“De Vlaamse klassiekers passen mij het best”

Wel zijn de wedstrijden waarin Gilbert zich de afgelopen jaar uitdrukkelijk liet zien ook spek naar de bek van Gerts: “De Vlaamse klassiekers passen mij het best, denk ik. Wedstrijden als de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race moet ook wel lukken. Nu misschien nog meer met het nieuwe parkoers van de Amstel. Al is die verandering nu net pas doorgevoerd. Ik weet dus niet of dat nog veel invloed gaat hebben op de tactiek die BMC heeft uitgestippeld in de Gold Race. Eigenlijk vind ik alle wedstrijden gewoon erg leuk om te rijden. Elke kans die er is om te mogen koersen, is mooi.”

Geen Tour de France, wellicht wel de Vuelta of Giro 

Een grote rijden is voor elke renner een doel op zich. Voor de 1 meter 82 lange tweedejaarsprof is dat echter geen droom die per se dit jaar verwezenlijkt dient te worden: ”Een grote ronde staat nog niet op de planning dit jaar, maar het zou kunnen dat ik die wel ga rijden als de ploeg mij nodig denk te hebben. Over de Vuelta is nog niet gesproken, want dat is nog te ver weg. Dat is ook wel een heel erge klimmersronde deze keer, dus dat zal lastig worden om in die ploeg te worden opgenomen. De Tour rij ik sowieso niet en ook de Giro staat niet op de planning, al sta ik daarvoor wel reserve geloof ik. Voor mij is het belangrijk dat ik een vol programma rij met veel wedstrijdendagen. Die grote ronde zou ik graag willen rijden hoor, maar ik vind het rijden van klassiekers, Eneco Tour of Tour of Britain ook wel heel gaaf.”

BMC-Nederlanders

Tot nu toe is Gerts de enige landgenoot bij BMC. Maar bij het Development Team van de Amerikaanse ploeg rijden – na het vertrek van Bas Tietema - nog twee Nederlanders: Pascal Eenkhoorn en Bram Welten. Hoewel Gerts nooit met deze jongens reed, volgt hij hun verrichtingen wel: “Als je bij BMC Development Team wordt gevraagd heb je sowieso wat in je mars. Dan is het de vraag of je eruit kan springen bij de beloften. Met die jongens heb ik zelf niet gekoerst, maar ik vind wel dat ze goed rijden. Ik zou het absoluut heel leuk vinden als er meer Nederlanders bij de ploeg zouden komen. Al vind ik het juist ook heel gaaf dat er zoveel verschillende culturen en nationaliteiten bij deze ploeg zitten. Dat zorgt voor een heel fijne sfeer.”

“Ik kan het heel goed vinden met Ben Hermans”

Niet geheel toevallig trekt Gerts het meeste op met de renners die vorig seizoen gelijktijdig met hem als neoprof de overstap maakte naar de hoofdmacht van BMC. “Ja, we zoeken elkaar wel op inderdaad. Maar ook met mannen als Ben Hermans kan ik het goed vinden. Een renner als Tejay van Garderen heb ik nog helemaal geen wedstrijd mee gereden, dus die spreek ik logischerwijs dan ook bijna niet. De laatste tijd lig ik meestal bij Tom Böhli op de kamer. Daar train ik ook weleens mee, net als Loïc Vliegen.”

Winnen

Gerts voelt zich duidelijk thuis bij de rood-zwarte equipe. Zijn eerste profjaar was met een overwinning in de Volta Limburg zeer succesvol te noemen. Ook in de andere wedstrijden waarin hij werd opgesteld liet hij zich goed zien. Zo goed dat het lastig wordt om zijn debuutjaar te overtreffen. Als tweedejaars profs is het zeer belangrijk om in je tweede seizoen je waarde te ‘bevestigen’: “Ik heb mezelf niet echt doelen gesteld. Vorig jaar zou ik zeggen: ik wil een koers winnen, maar dat heb ik al gedaan in de Volta Limburg. Als ik dit seizoen fris kan blijven, bespaard kan blijven van pech en weer een koers kan winnen, dan ben ik zeer tevreden.” 

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl