Kijk ook eens op

Volg onsHutchinson Fusion5 Eleven STORM in alle omstandigheden betrouwbaar

Woensdag 09 augustus 2017

Products - De Hutchinson Fusion5 Eleven STORM, een hele mond vol voor een fietsband, een naam die verwijst naar 11 op de schaal van Beaufort, de op een na zwaarst mogelijke storm. De band is dus op z'n minst stormbestendig en heeft volgens het bedrijf dat al sinds 1890 fietsbanden produceert niet alleen een verbeterde rolweerstand maar is ook nog eens beter dan ooit bestand tegen lekrijden. De Hutchinson Fusion5 Eleven STORM is het product van jarenlang onderzoek bij het in Montargis, Frankrijk gevestigde bedrijf en moet staan voor een complete vernieuwing van het product.

Prachtig natuurlijk, maar hoe rijdt het? Ik heb de 190 gram zware Performance 700x25 band getest, een vouwband die ik zonder enige problemen op mijn wielen kon leggen. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt, kramp in de vingers of in het ergste geval een klemlek doordat ik gebruik moest maken van bandenlichters. En waar ga je dan testen? Daar was ik al snel uit, een Franse band probeer je uit op de wegen waar de belangrijkste wedstrijd van het jaar verreden wordt, de Tour de France! Een parcours dat niet alleen door heel Frankrijk voert, maar ook nog eens alle soorten uitdaging biedt waar een band tegen moet kunnen, alle soorten wegdek, beklimmingen en afdalingen en alle weersomstandigheden. 

De eerste rit die ik met de banden maak, dwars door Düsseldorf, is meteen een bijzonder uitdagende. ik rij al jaren naar volle tevredenheid op banden van een bekende Duitse fabrikant omdat die mij de minste lekke banden opleveren en de eerste meters op de Hutchinson Fusion5 Eleven STORM maken me blij. Ik merk meteen dat mijn fiets, ondanks dat ik een loodzware onhandige rugzak op mijn schouders draag, lichtjes door de straten van Düsseldorf zoeft. Als ik door autoverkeer gedwongen wordt tot een wat scherpe binnenbocht op gladde kasseitjes, geeft mijn fiets geen krimp en blijft keurig overeind. De band heeft duidelijk een goede grip en dat met zeker 8 bar in de banden en 20 kilo op de rug. 

Die ervaring geeft veel vertrouwen en gedurende drie weken rij ik zo veel mogelijk stukken van het Tour de France parcours zonder één keer onderuit te gaan of lek te rijden. Vooral dat laatste is een opsteker, in mijn rugzak is geen ruimte voor een goede pomp en met mijn handpompje krijg ik niet meer dan 5 bar druk in de banden. Een druk waar ik in normale omstandigheden voorzichtig na een bandenwissel mee naar huis fiets, maar waar ik nu zonder aarzelen met 75 in het uur de Col du Telegraphe mee durf af te dalen. Of zonder na te denken uren in de regen door de Pyreneeën fiets. 

En dat tekent eigenlijk mijn ervaring met de band. Als ik een stuk van het parcours op topsnelheid rij voelt het alsof ik vlieg, er is nauwelijks weerstand en het maakt duidelijk dat deze band gemaakt is voor snelheid. Op de Planche des Belles Filles is de afdaling na de finish van de etappe een andersoortige uitdaging, de weg is vergeven van duizenden fans die de berg te voet of op de fiets verlaten. Daarbij kijkt niemand naar achteren en ik moet een aantal keren flink in de ankers. Momenten dat ik merk dat de band niet slipt, iets wat ik bij een aantal andere merken wel meemaakte. Ook als ik af en toe even af wijk van de route, om een paar stukken ellendig asfalt of grind op te zoeken zoeft mijn fiets er probleemloos overheen.

Mijn conclusie? De Hutchinson Fusion5 Eleven STORM is in alle omstandigheden betrouwbaar. De ontwerpers hebben getracht een band te maken die een goede grip, goede weerstand tegen lekrijden en een goede wegligging heeft. Daarin zijn ze wat mij betreft in geslaagd. Ik heb niet kunnen testen op de levensduur, de band zou 4000 kilometer mee moeten kunnen gaan maar ik heb geen tijd gehad om zoveel kilometers te maken in de drie weken die mij gegund waren.

De Hutchinson Fusion5 Eleven STORM Performance heeft een richtprijs van rond de 50 euro en is ook verkrijgbaar in een tubeless of tubeless ready type. Hutchinson heeft in deze serie ook een All Season band en de Galactik, een echte band voor de wedstrijdfietser op de markt gebracht. Ook deze zijn verkrijgbaar in drie types. De prijzen lopen voor het laatstgenoemde type op tot rond de 70 euro, maar dan garandeert de fabrikant wel een levensduur van 5000 kilometer. 

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl