Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN

Donderdag 07 december 2017

Products - Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad, maar sinds 1 december is het derde en laatste deel van Fred van Slogterens trilogie over de geschiedenis van de Nederlandse ploegen en renners in de Tour de France dan toch eindelijk een feit. In deel 3 van zijn magnum opus ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN zijn naast fiches van zeven ploegen 86 rennersbiografieën opgenomen, van John Bogers tot Marco Minnaard. Hoewel verstokte romantici misschien vooral in de eerste twee delen hun gading vonden, is deel 3 (over het tijdvak 1987-2017) ook voor de jongere wielerliefhebbers uiterst aangenaam leesvoer. Want met geportretteerde renners als Breukink, Van Poppel, Theunisse via Dekker,  Blijlevens en Boogerd naar Gesink, Mollema en Dumoulin (om maar een paar krenten uit de pap te pikken) sluit het laatste deel van deze fameuze trilogie wat meer aan bij de belevingswereld van de wat jongere fans.

Toen Fred van Slogteren in de tweede helft van de jaren negentig in Wieler Revue begon aan zijn reeks Tourportretten, kon hij niet bevroeden dat deze schrijfsels uit zouden monden in een klus waaraan zelfs Sysiphus zich niet zou hebben gewaagd. Deze mythische figuur beging de blunder om de goden van de Olympus uit te dagen en moest daarvoor als straf tot het einde der tijden een rotsblok tegen een berg op duwen. In 1996 daagde Fred de wielergoden uit en ook hij werd voor zijn hoogmoed gestraft. Gelukkig niet tot het einde der tijden (hoewel het er wel even naar uitzag toen zelfs zijn dappere uitgever Frans van den Muijsenberg van Uitgeverij Sylfaen in de bezemwagen dreigde te stappen), maar toch wel tot eind 2017. In die 21 jaar heeft Fred van Slogteren een volwassen monument neergezet, niet alleen voor de Nederlandse wielersport maar ook voor zichzelf. Ik ben blij dat ik destijds als hoofdredacteur van Wieler Revue (en later Wieler Magazine) deze vroegere reclameadviseur, copywriter en bedrijfsjournalist in staat heb kunnen stellen om zijn droom te verwezenlijken om voor een breed en betrokken publiek te kunnen schrijven over de hobby die hij al vanaf zijn jonge jaren in Amsterdam koesterde: de wielersport. Zijn artikelen mondden uit in biografieën over Peter Post, Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Jan Raas (een boek dat hij binnenkort hoopt te kunnen updaten) en een jubileumuitgave over de KNWU. Bij al die projecten paarde Fred een niet te stillen honger naar kennis aan een enorm doorzettingsvermogen en een aangename schrijfstijl, waardoor hij met deze boeken een standaard heeft gezet voor het genre.

En ondertussen werkte hij gestaag door aan zijn trilogie. In december 2013 verscheen deel 1, in december 2014 gevolgd door deel 2 en nu is dus ook deel 3 klaar. In totaal portretteerde Fred 251 Nederlandse Tourrenners en als het aan hem gelegen had waren dat er 252 geweest. In zijn ontroerende voorwoord haalt Fred namelijk een renner uit de vergetelheid die op 29 december 2003 op 35-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte: Michel Zanoli. De boomlange coureur was ooit op de Mavo een klasgenootje van zijn dochter en als jochie mocht Michel een keer met zijn vader John meerijden in het clubje trimmers waarvan Fred ook deel uitmaakte. 'Toen dat mannetje op kop kwam, wisten we niet wat er gebeurde', schrijft Fred. 'Niet normaal, zo hard als dat kereltje reed.' Het bleef bij die ene keer, want 'Het moest wel leuk blijven.' Spijt klinkt door als Fred zijn voorwoord afsluit met de woorden: 'Hij werd maar 35 jaar, de Hulk die ik zo graag een plaatsje als Tourrenner in dit boek had gegund.'

In dit derde deel maakt Fred ook een rake analyse van de neergang van het Nederlandse wielrennen in het algemeen en in de Tour in het bijzonder, die inzette halverwege de jaren negentig. Terecht trekt hij de conclusie dat die deconfiture niet alleen terug te voeren valt op het destijds wijdverbreide dopinggebruik. Hij wijst erop dat het Nederlandse wielrennen, verwend door de jarenlange successen van ploegen als Raleigh, Panasonic, Kwantum, PDM en TVM, last had van de wet van de remmende voorsprong, waardoor zaken als training en begeleiding op de sukkeltoer waren geraakt. Toen Jan Raas zijn renners nog naar de overwinning probeerde te vloeken, waren er in Italië en Spanje ploegleiders die in moderne methoden en technieken investeerden. Gelukkig sprong de Rabobank als sponsor in het zwarte gat en daarmee werd de basis gelegd voor de wederopbloei waarvan we anno 2017 de vruchten plukken. En toen in 2007 de onbekende dertiger Iwan Spekenbrink met behulp van Shimano de wielerboedel van BankGiroLoterij overnam van Arend Scheppink, kon niemand bevroeden dat dit tien jaar later zou leiden tot winst van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia. De uiterst talentvolle Limburger gaat in 2018 voor winst in de Tour. Daarmee zou hij na Janssen en Zoetemelk pas de derde Nederlander kunnen worden die de heilige gele graal naar Parijs zou weten te brengen. Dat mooie verhaal staat natuurlijk nog niet in dit derde deel van ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN, maar misschien laat Fred zich dan nog wel verleiden om als een ware Sisyphus zijn rots de komende jaren nog eens de berg op te laten rollen. Voorlopig moeten we het doen met dit opnieuw magistrale derde deel van zijn trilogie, die tot 2 januari 2018 alleen via zijn Slogblog bij Uitgeverij Sylfaen te bestellen is. Gedurende de hele maand december biedt Sylfaen, in samenwerking met het Slogblog, het boek aan tegen een gereduceerd tarief van € 25,95, inclusief verzendkosten. Ook kun je in december de eerste twee delen (die normaal € 24,95 kosten, exclusief verzendkosten) voor een gereduceerd tarief bestellen. Vanaf januari 2018 is het boek tegen de gewone prijs via de reguliere boekhandel verkrijgbaar. (Evert de Rooij)

 

 

Fred van Slogteren

ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN, deel 3

1987-2017: Er komen eindelijk weer vette jaren (2017 )

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl