Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Brentjens: ‘Komst Vos goed voor MTB’

Donderdag 07 maart 2013

Offroad - Zelf werd hij in 1996 de eerste olympisch kampioen mountainbike en daarmee zette de Limburger de sport in Nederland direct op de kaart. Maar Bart Brentjens zag de belangstelling voor de sport wegebben. Het MTB-uitstapje van Marianne Vos richting de Olympische Spelen van Rio 2016 is in zijn ogen een belangrijke stimulans voor de MTB in Nederland.

“Een sport heeft helden nodig. Mensen die prijzen winnen. Dat trekt media-aandacht en ook extra toeschouwers naar de wedstrijden. Daar profiteren naast de organisatoren ook de teams en alle afzonderlijke mountainbikers van mee. De sport bestaat plotseling weer in de kranten. Ik begrijp dat wel enigszins, resultaten verdienen aandacht. Zijn die prestaties even wat minder, dan is de media niet geneigd om groots uit te pakken. Aan de andere kant denk ik ook wel eens: resultaten haal je niet zomaar van de ene op de andere dag. Er mag ook best wat aandacht zijn voor een jonge sporter die voor het eerst vijftiende of tiende wordt in een wereldbeker, want dat is ook een prestatie, zonder dat iemand direct op het podium staat.”

Pure reclame

Maar of Vos wel in staat is om direct in grote wedstrijden om de prijzen mee te doen, is volgens de beroemdste MTB’er van ons land (inmiddels teammanager van zijn eigen Brentjens Mountainbike team) nog niet eens doorslaggevend. “Dat iemand als Marianne Vos – die al zoveel prijzen behaalde op andere disciplines van de wielersport – nu een uitdaging ziet in het mountainbiken, is pure reclame voor de sport. Ook omdat ze laat uitschijnen daar plezier in te hebben. Het zou mooi zijn als dat weer jonge kinderen op de MTB krijgt en houdt. De sport heeft bepaald niet stil gestaan de afgelopen jaren, maar kan in Nederland best een impuls gebruiken. Ook al zijn mensen als Rudi van Houts en Michiel van der Heijden ook goed bezig internationaal.”

Realistisch zijn

Brentjens vindt het nog te vroeg om te oordelen over de kansen van Vos om olympisch goud op de MTB te behalen, ook al won zij vorig weekeinde overtuigend de Sunshine Cup op Cyprus. “Het is zeker wel een indicatie. Het parcours daar is technisch en verschilt zeker niet van bepaalde WB-trajecten. En dat ze een tijdrit wint, is ook een goed teken. Dat heeft met inhoud en bekwaamheid te maken. Maar je moet ook realistisch zijn: de gehele wereldtop was daar niet op volle sterkte aanwezig. Het is immers ook nog vroeg in het seizoen. Het zou mij benieuwen of Marianne straks in de eerste wereldbekerwedstrijden ook direct op het podium kan eindigen. Dat zou mij zelfs verbazen. Aan de andere kant: als iemand het kan, is het Marianne Vos.”

Foto: ©Armin M. Küstenbrück/EGO-PromotionEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl