Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Keizer: ‘Niet klaar om te stoppen’

Keizer: ‘Niet klaar om te stoppen’

Zaterdag 02 november 2013

Interviews - Martijn Keizer zocht zich de afgelopen maanden suf naar een nieuwe ploeg, toen definitief duidelijk geworden was dat zijn team Vacansoleil-DCM op zou houden te bestaan. De Groninger tekende deze week bij de continentale Belgische formatie Veranclassic-Doltcini. Hoe je blij kunt zijn met een team dat twee niveaus lager presteert? Keizer vertelt het.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

“Natuurlijk begin je eerst op een hoger niveau te zoeken. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je ergens moet gaan tekenen of je staat helemaal met lege handen. Ik wil door middel van mijn verblijf bij dit team volgend seizoen een plek in een WorldTour-team of pro continentale ploeg afdwingen voor 2015. Maar dat podium moet je wel krijgen.”

Team Belkin

Even zag het er naar uit dat hij van de ene Nederlandse WorldTour-ploeg naar de andere zou kunnen verkassen, want Team Belkin had interesse in de 25-jarige renner uit Muntendam. “Dat waren hele serieuze gesprekken, het zag er lang goed uit, maar uiteindelijk kozen ze er toch voor om eigen renners voor te laten gaan. Het jaar daarvoor was er ook belangstelling van Belkin geweest, maar toen heb ik zelf de boot afgehouden en gekozen voor contractverlenging bij Vacansoleil-DCM. Ik heb daar achteraf geen spijt van, in 2012 wist ik niet hoe de toekomst eruit zou zien van beide teams, dat had natuurlijk ook daar heel anders kunnen aflopen. Bovendien was ik op mijn plek in de ploeg van Daan Luijkx.”

Ambitieus

Het wordt dus na Veranclassic-Doltcini. Hoe kwam Keizer daar nu terecht? “Het verhaal van de ploeg sprak me aan. Men is ambitieus en wil in een aantal mooie koersen starten, zoals de GP de Marseillaise. Natuurlijk weet je pas in december hoe het programma er definitief uit komt te zien, maar men wil echt proberen internationaal tot de betere continental teams te behoren en dat past bij mijn doelen om me in profkoersen – ook de Nederlandse wedstrijden als de Ronde van Drenthe – te laten zien. Ik ben gewoon nog niet klaar met mijn profloopbaan, ik heb ook geen schooldiploma’s, heb alles op het wielrennen gezet. Maar ik denk vooral dat ik nog meer in mijn mars heb.”

Knop omzetten

Hij zal de knop om moeten zetten, volgend jaar, dat beseft Keizer best. “Niet alleen waar het gaat om de koersen waar je nu aan de start staat , maar ook met de instelling waarmee je op de fiets zit. Ik ben de afgelopen drie jaar gewend geweest om in dienst van anderen te rijden, te knechten of de koers te openen voor een kopman. Nu ben ik zelf de renner die moet proberen een uitslag te realiseren. Die rolverdeling is helder bij de ploeg, ik wil mezelf tonen en dat kan alleen door zelf mooie klasseringen bij elkaar te rijden.” Volgens de renner van De Stormvogels liggen er zeker mogelijkheden. “Ik heb natuurlijk mijn tijdrit als troef, daarmee heb ik tot vier jaar geleden ook etappekoersen kunnen winnen op dit niveau. Ik ben nu alleen maar sterker geworden, heb bijvoorbeeld vier grote ronden in mijn benen. Dus ik denk dat ik die rol van kopman aan kan.”

Rick Ottema

Neef Rick Ottema – dit seizoen rijdend voor De Rijke-Shanks – zal Keizer vergezellen bij zijn nieuwe Belgische werkgever. “Ik heb hem mee gevraagd. Dat geeft toch wat ondersteuning met het reizen en het is prettig om er een bekende bij te hebben in een nieuwe ploeg. Bovendien heeft hij al getoond dit niveau goed aan te kunnen, dus is het ook een versterking voor de ploeg.”

Investeren

Komende winter wil Keizer investeren in zijn wielertoekomst. De renner die nog een doorlopend contract had bij Vacansoleil-DCM zal zelf zijn trainingskampen moeten betalen. “Ik ben van plan om de komende maanden twee keer twee weken naar Spanje te gaan om daar een goede basis te leggen voor het komende seizoen. Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau het seizoen in gaan om me te laten zien. Ik hoop dat ik over een paar jaar kan zeggen dat het een goede investering is geweest, dat ik nog een mooie loopbaan bij professionele teams kan krijgen dankzij dit tussenjaar.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl