Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Lieuwe Westra is Terpstra net de baas op NK

Woensdag 19 juni 2013

NK Tijdrijden - Lieuwe Westra is Nederlands kampioen tijdrijden geworden in het Groningse Winsum. De renner van Vacansoleil-DCM bleef in de 52,6 kilometer lange tijdrit Niki Terpstra vier seconden voor. De derde plaats ging naar Tom Dumoulin, die op veertig seconden finishte van de winnaar.

Voor Westra was het zijn tweede tijdrittitel, vorig jaar in Emmen werd hij voor het eerst als kampioen tijdrijden gehuldigd. ,,Maar deze zege is extra speciaal vanwege mijn val in de Dauphiné bijna twee weken geleden. Met een barst in mijn ribben ben ik thuis heel gericht gaan trainen richting dit Nederlands kampioenschap en ik ben dolblij dat het me nu gelukt is.  Zo laat ik zien me ook thuis klaar te stomen voor dit soort belangrijke opdrachten. Ik was gretig om hier te winnen maar was daardoor misschien iets te hard van start gegaan en daardoor kwam mezelf een beetje tegen. Ik heb als een beest afgezien in die tweede ronde van 26 kilometer. In de slotfase hervond ik mijn sterke benen van de beginfase en kon ik de aanval van Niki - ik hoorde vanuit de ploegleidersauto in de tussentijden  dat hij snel naderde - nog afslaan. Ik heb alles moeten geven maar die rood-wit-blauwe trui heb ik weer. Dat maakt het alles waard. Daar was de focus ook helemaal op gericht, eerst dit en dan naar de Tour."

Boom als richtpunt

Westra had in zijn tweede ronde wellicht voordeel omdat de een minuut voor hem gestarte Lars Boom - in de eerste ronde ingehaald door de later kampioen - hem een aantal keren weer passeerde en zo weer als mikpunt kon dienen. Niki Terpstra dacht er het zijne van: "Ik had ook wel wat hulp willen hebben op momenten dat ik erdoor zat, maar aan dat soort dingen kan ik weinig doen. Eigenlijk had ik vooraf niet gedacht zo dicht bij de titel te komen, normaal ben ik niet zo dol op deze lange ritten tegen de klok. Maar de vorm is duidelijk heel goed. Zo verlaat ik Winsum uiteindelijk toch met een tevreden gevoel." Tom Dumoulin hield in Winsum renners als Lars Boom (vierde) en Stef Clement (vijfde) van het podium. De Limburger kende een goede dag. "Ik hoopte op een stunt en hier nog hoger te eindigen, maar uiteindelijk moet ik tevreden zijn met deze bronzen medaille. Westra en Terpstra hebben wat meer jaren in het profpeloton achter hun naam staan en daardoor ook meer inhoud. Voor mij is het lastig om de snelheid vast te houden in dat laatste stuk, toen kreeg ik het echt zwaar."

Foto: © Sportfoto

Winsum. NK Tijdrijden.

Mannen:

1. Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM)) 52,6 km in 1.03.59, 2. Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) 0.04, 3. Tom Dumoulin (Argos-Shimano) 0.40, 4. Lars Boom (Blanco) 1.03, 5. Stef Clement (Blanco) 1.20, 6. Peter Koning (Metec) 1.21

 Eerder...

NK Tijdrijden Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl