Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Veilig en snel door de bocht met de Fusion 5 Galactik 11STORM

Donderdag 05 juli 2018

Products - Of het slim is om een nieuwe raceband van het Franse Hutchinson te testen op Vlaamse wegen? Het lijkt mij in ieder geval een uitstekend idee, mijn vertrouwen in de banden van Hutchinson is zo groot dat ik geen enkel pad uit de weg ga.

Afbrokkelende Belgische betonplaten, kasseien, steentjes of een onverhard jaagpad langs het kanaal? Zonder aarzelen stuur ik er mijn fiets overheen en dat doe ik ook als Google Maps me over een met steenslag verhard pad een donker bos in stuurt. Staand op de pedalen manoeuvreer ik over de messcherpe steentjes, ik hou wel van een beetje acrobatiek op de fiets. Mijn brede lach verdwijnt als ik een plots opduikend gat niet meer kan ontwijken. Ik besef meteen dat ik een stootlek heb, de lucht suist met kracht uit mijn voorband. Er zit maar één ding op, een nieuwe binnenband en verder. 

Maar als ik die nieuwe binnenband wil oppompen breekt mijn pompje in tweeën. Repareren lukt niet meer en omdat ik ver van de bewoonde wereld ben zit niets anders op dan mijn weg te voet te vervolgen. Op zoek naar een pomp of een fietsenmaker die er een verkoopt. Even gaan mijn gedachten terug naar de kasseien van de Laguitstraat bij Turnhout. Mijn bandjes hobbelden daar zo ontzettend fijn overheen en ik heb even het idee dat ik ze me in de verte hoor uitlachen. Alsof ze alsnog wraak namen.

Ik test de Fusion 5 Galactik tubeless ready 25 mm band, die volgens Hutchinson bedoeld is voor de wielrenner die wil presteren op het allerhoogste niveau. De band is gebaseerd op in 2017 door Hutchinson geïntroduceerde Eleven Storm compound. Ik mocht het afgelopen jaar al een aantal verschillende types met deze compound proberen en was onder de indruk. De eerste set ging probleemloos meer dan 3500 kilometer mee en met de All Weather set had ik een uitstekend en probleemloos winter- en voorjaarsseizoen. Beide sets banden hangen overigens nog steeds in mijn fietsenschuur, nog immer in uitstekende conditie, klaar om gemonteerd te worden voor nieuwe avonturen. 

Mijn Belgische avontuur liep gelukkig goed af en ik heb sindsdien de nodige probleemloze kilometers gemaakt met de Fusion 5 Galactik raceband. Snelle kilometers ook, de band ligt uiterst vast op het wegdek en dat is zeker in scherpe bochten een veilig gevoel. De lekke band tijdens de eerste testrit heeft geen invloed gehad op het gevoel dat ik bij de band had, ik rij nog steeds overal overheen en aarzel niet om stukjes off-road af te snijden. Zo'n stootlek heeft niets met de kwaliteit van een band te maken, de mijne was best heftig, er zitten twee deuken, merkbaar bij het remmen, in de velg. Schade die ik niet terugvond op de band, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant kan ik niet zien waar het stootlek. Het toont maar weer eens aan hoe stevig de Eleven Storm compound is. 

De Fusion 5 Galactik Tubeless Ready 25 mm band weegt 240 gram en kost in de winkel zo'n 65 euro. De band is ook verkrijgbaar als Tubetype (€59,90) en als Tubeless (€71,90)

Meer info

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl