Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Martin wint, Dumoulin verrast, Mollema kraakt

Zaterdag 26 juli 2014

Elite men - Op Tony Martin stond weer eens geen maat in de 54 kilometer lange tijdrit tussen Bergerac en Perigueux. De Duitser boekte zijn tweede ritzege (en de derde voor zijn ploeg Omega Pharma) in deze Tour. Hij was de enige die een gemiddelde van boven de 48 km/u wist te realiseren: 48.832. Heel knap was de tweede plaats van Tom Dumoulin, op 1.39 van Martin. De Limburger van Giant-Shimano draaide een gemiddelde van 47.647 en hij bleef de Tsjech Barta 8 seconden, Tourwinnaar Nibali 19 seconden en de revelatie Konig (NetApp) 23 seconden voor. Peraud verdrong zijn landgenoot Pinot van de tweede plaats op het podium, en Van Garderen ging de Fransman Bardet nog net voorbij.

Tom Dumoulin was bij alle tussenpunten de nummer 2 achter Martin, maar in de laatste 6 kilometer had hij nog genoeg jus in de benen om zijn naaste rivalen nog wat verder van zich af te houden. Een knappe prestatie, waarover Dumoulin dan ook best tevreden was. 'Vooraf mikte ik op een plaats bij de beste vijf, maar hoopte ik op een plaats op het podium. Als je dan tweede wordt is de missie uiteraard geslaagd', aldus de jonge Nederlander die inmiddels de op een na beste tijdrijder van de wereld is geworden.

Missie geslaagd konden Mollema en Ten Dam bepaald niet zeggen. De beide Belkin-renners leverden een tijdrit af die verre van vlekkeloos genoemd kan worden. Ten Dam bracht het er met een 55ste plaats op 6.03 van Martin nog het best af, maar hij moest zowel Konig (7e) als Zubeldia (8ste) in het klassement voorrang verlenen. 'Misschien ben ik te traag van start gegaan', verklaarde hij zijn slechte tussentijden in het begin. Ten Dam wilde niet de schuld geven aan het materiaal. Pas op de tweede rustdag was Bianchi afgekomen met nieuwe tijdritfietsen, waardoor er niet meer in wedstrijdverband getest kon worden. 'Nee, daar lag het bij mij niet aan. Ik heb nog speciaal iemand laten overvliegen om mij goed op die fiets te zetten. Hij reed prima, maar ik kon gewoon niet beter.'

Mollema eindigde zijn Tour zoals hij hem begonnen was: rampzalig. Al na tien kilometer merkte de Groninger dat hij totaal verkrampt op de fiets zat. 'Het ging van geen kant. Ik vrees dat ik een foute beslissing heb genomen om op nieuw materiaal van start te gaan. Op de rustdag heb ik er al wel op gereden, maar in wedstrijdverband is dat natuurlijk een heel ander verhaal.' Mollema eindigde na een lijdensweg, die 9.26 minuut langer duurde dan de triomftocht van Martin (ter vergelijking: zijn gemiddelde was 42.753 km/u, zes km/u trager dan Martin) op plaats 140. En dat betekent dat slechts 24 renners langzamer waren. De rekening was zwaar: Mollema zakte maar liefst drie plaatsen in de stand, van de 7e naar de 10de plaats. En dus wordt niet de kopman van Belkin de beste Nederlander in Parijs, maar Laurens ten Dam. 'Negende in de Tour, daar had ik in Leeds voor getekend. Maar nu ik zie dat Zubeldia mij met een paar seconden vooraf gaat, baal ik toch een beetje.' En zo eindigde de Tour ondanks twee toptien klasseringen voor Belkin toch nog in mineur.

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl