Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Loes Gunnewijk stopt na WK als bondscoach vrouwen

Donderdag 25 april 2024

Women - De KNWU en Loes Gunnewijk hebben besloten de samenwerkinaan het eind van dit jaar te stoppen. Gunnewijk begon in 2017 als talentcoach junior-vrouwen en assistent-coach paracycling. In 2019 werd ze Bondscoach wegwielrennen vrouwen waarbij ze verantwoordelijk werd voor zowel de junioren, U23 als de elite. Na acht jaar komt er een eind aan de samenwerking.

Onder haar leiding hebben de Nederlandse wielrensters tot nu toe 55 medailles behaald tijdens de EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Gunnewijk: “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en passie gewerkt met de talenten en wereldtop binnen het vrouwenwielrennen. Door trainingskampen, teamdagen en voorbereidingen is het mogelijk om een team te smeden en zo goed mogelijk te presteren tijdens de kampioenschappen. We zijn met de renners en staf ontzettend gegroeid, in een sport die zich de afgelopen jaren stevig heeft ontwikkeld. Hoewel ik nog altijd veel plezier heb in mijn werk, ben ik na twee keer een Olympische cyclus toe aan een nieuwe uitdaging. Dit seizoen gaan we nog volle bak voor een succesvolle zomer waar hard naar gewerkt is met de Olympische Spelen in Parijs, het EK in Belgisch Limburg en het WK in Zürich.”

Wilbert Broekhuizen, Technisch Directeur bij de KNWU, wil Gunnewijk bedanken voor haar periode bij de wielerbond. “Loes heeft de afgelopen jaren een topsportklimaat neergezet waarin veel rensters medailles hebben kunnen winnen. Tegelijkertijd was ze bezig met het begeleiden en coachen van nieuwe talenten naar het hoogste niveau. Ze had kortom geen makkelijke opdracht. Om van een groep met allemaal kampioenen steeds weer een team te creëren is een prestatie. Uiteraard wens ik Loes veel succes bij haar volgende uitdaging.”

Loes Gunnewijk (43) was al bondscoach bij de junior-vrouwen toen ze in 2019 ook de elite-vrouwen onder haar hoede kreeg. In 2019 kon ze direct de wereldtitel op de weg van Annemiek van Vleuten in Harrogate vieren. In 2020 zag ze Anna van der Breggen de voor Nederland unieke  dubbel van wereldkampioen weg en tijdrijden veroveren in Imola. In 2021 was er de wereldtitel tijdrijden voor Ellen van Dijk in Brugge, die een jaar later in Wollongong geprolongeerd werd. Dat jaar won Annemiek van Vleuten de wegwedstrijd. Van Vleuten werd ook olympisch kampioene in 2021 in Tokyo en vice-kampioene op de weg.

Na Johan Lammerts en Thorwald Veneberg koos de KNWU in 2019 voor een coach met ruime eigen ervaring. Gunnewijk was zelf wielerprof van 2002 tot en met 2015. In haar loopbaan won ze zelf de Ronde van Drenthe (WB), de Omloop Het Nieuwsblad en de NK's op de weg en tijdrijden. Ze maakte deel uit van de olympische ploeg die in 2012 goud behaalde met Marianne Vos.

Foto: © CyclingOnline.nl 

 Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl