Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Amerongen: ‘Kijk ook naar het podium’

Van Amerongen: ‘Kijk ook naar het podium’

Zaterdag 23 november 2013

Interviews - De inmiddels 27-jarige Thijs van Amerongen was nooit het talent dat als een komeet naar de top van de veldritsport is geschoten, maar de renner van het AA Drink Cycling Team blijft wel gestage stappen zetten. Wekelijks top 10 rijden is zijn doel dit seizoen en dat lukte al vaak deze winter. Maar hij hoopt ook op uitschieters richting de top 5. “Maar ik kijk ook naar het podium. Dat moet een keer lukken.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto's: Dick Soepenberg

Enkele dagen na het interview kwam opeens het nieuws  dat Van Amerongen bij Telenet-Fidea gaat rijden, renner en ploeg hullen zich er nog over in stilzwijgen. Wel gaf Van Amerongen aan graag een verbintenis voor langere tijd aan te willen gaan. “Het is tot nog toe telkens met een jaar geweest dat mijn contracten werden verlengd, het zal wel eens rust geven als het voor drie seizoenen kan gaan. Dan zit je niet steeds weer te wachten op een verlenging.” En laat het gerucht nu gaan dat Van Amerongen tekende bij de Belgische ploeg van Hans van Kasteren voor … drie seizoenen.

Zware omlopen

Het gaat te ver om te zeggen dat  de veldrijder uit Vorden een pure moddercrosser is. “Ik moet het hebben van zware omlopen. Bij veel rondjes is dat afhankelijk van het weer en dan past modder mij beter dan droog weer boven of onder nul. Maar er zijn ook parcoursen – zoals de Caubergcross, Ronse, Asper-Gavere en de Koppenbergcross – waar er altijd een uitdagend traject ligt, met wat hoogteverschil vaak.  Daar zijn er een stuk of zeven van in een jaar en dat zijn crossen waar ik sowieso altijd naar uit kijk.”

Top te breed

Op snelle parcoursen kan Van Amerongen vaak het verschil niet maken. “De top is op dat soort rondjes gewoon te breed op dit moment. Dan kun je voor je gevoel wel beter zijn in vergelijking met de rest, maar kun je niet weg rijden van een ander. Ik kan op dat soort rondjes simpelweg mijn kracht niet kwijt. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik heb nogal de neiging om me dan op te blazen, even iets te gek te doen en dan daar de rekening voor gepresenteerd krijgen. Daar moet ik voor waken, want ook op dat soort rondjes kun je punten of tijd winnen of moet je proberen die niet te verliezen.”

Top 10 als norm

Waar vorig jaar zijn doel was om een aantal keren top 10 te rijden in topcrossen, heeft hij daar nu de norm van gemaakt. “Ik wil zoveel mogelijk bij de eerste tien rijden in de belangrijke veldritten. Wanneer ik geen pech heb, lukt dat ook aardig. Maar ik hoop het ook een aantal keren beter te doen en top 5 te rijden, zoals me lukte in Niel (vijfde, red.).   Maar daar was ik ook niet ver van het podium. Met wat meer geluk moet dat er ook in zitten, dat zou mijn seizoen extra geslaagd maken in ieder geval.”

Winter lang op niveau

Van Amerongen is niet van het pieken tijdens het seizoen. “Nee, ik wil een winter lang op niveau zijn. Ik ben inmiddels oud genoeg om dat ook vol te kunnen houden.  Zolang is een crossseizoen ook weer niet. Pieken is mooi als het werkt, maar ik neem het risico liever niet. Als je nu richting het WK piekt, maar je bent op die dag toch niet helemaal top, dan is dat toch zonde geweest? Het blijft een eendagskoers. Laat mij maar gewoon een winter lang erin vliegen. Dan kun je net zo goed nog prima in orde zijn op het wereldkampioenschap. En ben je dat, is dat mooi mee genomen.”

Zeker van WK

De bij wielervereniging Vierakker-Wichmond opgeleide crosser had dankzij zijn resultaten dit jaar al snel voldaan  aan de kwalificatie-eisen voor het wereldkampioenschap in Hoogerheide.  Daarvoor moest hij bij de eerste acht eindigen in een wereldbeker, in de Caubergcross was de Achterhoeker al direct zevende. “Dat haalt de druk alvast van de ketel natuurlijk. Ik was er wel van uitgegaan dat ik zou rijden, maar lukt het dan de eerste paar crossen niet, dan gaat zoiets misschien toch in je achterhoofd mee spelen. Nu ik dat startbewijs op zak heb, is dat stukje extra druk weg voor mij.”

Eisen streng

Hij vindt de eisen wel streng. Ook al hebben op dit moment drie renners voldaan aan de norm. Buiten hemzelf zijn dat Lars van der Haar en Corné van Kessel. “Top 8 of twee keer top 12 was voor mij niet altijd haalbaar in mijn eerste jaren bij de profs. En eerlijk gezegd vind ik dat alle renners die bij de top 20 in een wereldbeker kunnen rijden, wel tot iets in staat zijn. Zeker op een WK in eigen land zou ik dan ook gewoon met een volledige bezetting gaan.  Qua kosten valt een WK in Hoogerheide natuurlijk ook mee voor de bond. Maar misschien speelt het een rol dat men nu niet wil verruimen om komend jaar niet weer opnieuw de discussie te krijgen.”

Foto: © Sportfoto

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl