Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Preview Ster: De vierde voor Vermeltfoort of een eerste voor TDT-Unibet?

Donderdag 29 februari 2024

Elite men - Sinds de vorige editie heeft de Salverda Bouw Ster van Zwolle twee recordhouders: Coen Vermeltfoort won voor de derde de nationale openingsklassieker en kwam daarmee op de gelijke hoogte met Dries Klein. Dit jaar zou de in Schuinesloot opgegroeide renner van VolkerWessels op een eenzaam niveau kunnen komen met een vierde overwinning. Maar de concurrentie zal zich niet bij voorbaat neerleggen bij een nieuw sprintscenario met mogelijk eenzelfde afloop. Plannen worden al weken gesmeed om de winst in de Ster naar zich toe te trekken. En de favorietenrol ligt nu mede bij Tour de Tietema-Unibet, de ploeg die als pro continentaal team in ieder geval in status boven de concurrentie uitstijgt.

De Ster kent standaard een zeer nerveus begin, iedereen is er immers van overtuigd dat dit hun jaar wordt en de ploegleiders hebben vooraf laten weten dat juist zij het vertrouwen hebben gekregen om te mogen starten en dat ze dat vertrouwen niet mogen beschamen. Voorin zitten dus vanaf de start. Maar dat kan natuurlijk niet met ruim honderd renners tegelijk.  Maar als er wind staat, weet iedereen helemaal zeker dat al na het verlaten van Zwolle op de dijk richting Olst en Wijhe er een groep kan wegrijden die de hele dag weg zou kunnen blijven. Dus dan proberen twintig renners te rijden op de plekken waar er maar tien passen. In de dagen voor de Salverda Bouw Ster van Zwolle worden op meerdere websites de weersverwachtingen bekeken. De vraag is dan: staat er voldoende wind voor waaiers? En waar zou die wind dan een rol kunnen spelen?

En als dan de koers losgaat, begint het eerste potje blufpoker: wie kan als team het tempo bepalen, nog net iets harder gaan dan de formatie die op dat moment op kop rijdt? In groepen of in een peloton gaat het dan richting Lemelerberg, waar de eerste hoogtemeters wachten op de coureurs. Maar die zullen de uitslag niet bepalen, dat zijn normaal de dijken die vanaf Hasselt in de route opdoemen. Daar gaat het peloton dan eindelijk in stukken of vallen de eerste slachtoffers in de waaiers die al eerder ontstonden. In je eerste wedstrijd van het jaar blijkt soms opeens de energietank leeg en verdwijnen langzaam de andere mannen uit beeld. Na Hasselt volgt Genemuiden en daarna gaat het via Kamperzeedijk richting IJsselmuiden en Kampen. Via de oude IJsselbrug en Kampen wordt de echte finale aangedaan. Eerst nog over vertrouwd terrein. Zalk doemt op, maar daar is ook een extra lus voorzien in een open landschap langs de IJsseldijk. En dan is Zwolle er en is de aankomstzone helemaal nieuw voor de coureurs.  De renners komen straks vanaf de Oude IJsselbrug en rijden dan over de Westenholtenallee over de Spoolderbrug om vervolgens rechtsaf te slaan naar de Hasselterweg waar de Voorsterbrug wacht. Dan is het nog één keer rechtsaf voor de laatste paar honderd meter naar de finish op de Blaloweg.    

We noemden als Coen Vermeltfoort als mogelijke afmaker, maar bij VolkerWessels zijn er meer renners gemaakt voor dit werk. Wat te denken van Max Kroonen en Timo de Jong en de ervaren Bert-Jan Lindeman. De mannen in het blauw-wit moeten het dit jaar zonder onder anderen Tijmen Eising en Daan van Sintmaartensdijk stellen, die stapten over naar BEAT, waar meer renners hoge ogen kunnen gooien. En bij Parkhotel Valkenburg rijden de renners die op de piste al indruk maakten, zoals Yanne Dorenbos. Metec-Solarwatt is al jaren één van de sterkste opleidingsteams van ons land. Tim Marsman uit Hattem is slechts één van hun troeven. Diftar is nieuw maar heeft met Rick Ottema en Peter Schulting twee erkende hardrijders in huis. De opleidingsteams van DSM-firmenich-PostNL, Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek herbergen renners die allemaal op termijn naar de WorldTour gaan of willen gaan. Talent hebben ze, maar kunnen ze ook een onvervalste Nederlandse waaierklassieker aan? Mocht er – na de belg Marc Wauters – een tweede buitenlandse winnaar komen voor de Ster van Zwolle dan komt deze waarschijnlijk uit deze hoek. 

Maar de echte favorietenrol ligt bij Tour de Tietema-Unibet. Zij steken op papier als pro formatie net boven de anderen uit. Met hardrijders als Martijn Budding (in 2023 tweede), Tomas Kopecky en Jelle Johannink aan boord zullen zij inzetten op een mooie start van seizoen 2024. En dat kan bij uitstek in de Salverda Bouw Ster van Zwolle.

In een ver verleden waren het Cees Priem, Gerrie van Gerwen en Frits Pirard die hun visitekaartje afgaven en een profcontract verdienden. Maar ook in het huidige profpeloton zijn ze te vinden: de winnaars van de Salverda Bouw Ster van Zwolle. Wat te denken van Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle (Visma Lease A Bike), Elmar Reinders (Jayco-AlUla), ex-Europees kampioen Fabio Jakobsen (DSM) en David Dekker (Arkéa-Samsic).  Een zege in de Ster telt of je deze wedstrijd nu als tussenstation naar de beroepsrenners gebruikt of je altijd ‘amateur’ blijft. Je naam op deze erelijst betekent dat je respect verdient bij elke wielervolger.

Foto: © SportfotoEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl