Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Marianne Vos: ‘Heb mijn grens gevonden’’

Marianne Vos: ‘Heb mijn grens gevonden’’

Zaterdag 18 januari 2014

Interviews - Marianne Vos was met haar vizier op drie wereldtitels ambitieus als vanouds bij de ploegvoorstelling van haar formatie Rabobank/Liv in Utrecht, maar ook bescheiden over haar rol in het geheel.  ‘In een nog sterkere ploeg zal ik vaker voor een ander gaan rijden in 2014.” Ook geeft ze aan vorig jaar haar grens te hebben gevonden. “Zoals ik vorig jaar het wegwielrennen en mountainbiken combineerde, bleek niet vol te houden. Ik houd van uitdagingen, maar dit was te zwaar.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Het mountainbiken is op haar kalender blijven staan, maar Marianne Vos zal niet zo eindeloos switchen tussen deze discipline en het rijden op de weg, zoals ze in 2013 deed. “Ik ben gewend dat dingen die ik bedenk, ook lukken. Ik daag mezelf graag uit” zegt ze over het constant maar zoeken naar de grenzen van haar kunnen. “Maar mountainbiken is behalve een hele leuke ook een zware tak van de wielersport. Als we niet tijdig op de rem getrapt hadden, had ik misschien niet eens het WK in Florence kunnen rijden en winnen. Dat is wel een les geweest voor mij.  Bovendien kwam ik zowel op de MTB als op de weg op een gegeven moment niet altijd meer in een goed ritme. Daarom heb ik ervoor gekozen om in 2014 met duidelijke MTB- en duidelijke wegblokken te gaan werken, mountainbiken doe ik dan vooral in de maanden mei en juli. Het WK MTB sla ik opnieuw over omdat in het najaar alles weer in het teken van de weg staat, met vooral de wegwedstrijd en de ploegentijdrit als hoofddoelen. Op beide disciplines hoop ik voor het goud mee te doen.”

Blij met zege ploeggenotes

Maar ze denkt tegelijkertijd dat ze in het komende wegseizoen vaker een stap terug zal doen. "Door de komst van  Anna van der Breggen, maar ook omdat ik denk dat rensters als Pauline Ferrand-Prevot en Lucinda Brand progressie zullen maken. En als Annemiek van Vleuten haar normale niveau weer haalt na haar operatie – ze was al sterk op halve kracht – zal ook zij haar rol in de finales weer kunnen spelen. Ik heb er geen moeite mee om in grote wedstrijden ook eens voor een ander te rijden. Dat heb ik ook nooit gehad. Zelf winnen heb ik al veel gedaan, ik merk dat ik steeds meer voldoening haal uit het leveren van mijn bijdrage aan het winnen van een ander. Begrijp me niet verkeerd, mijn zegehonger blijft, maar ik denk dat we in deze ploeg meer troeven kunnen uitspelen en er niet alleen naar mij gekeken hoeft te worden.”

WK veldrijden Hoogerheide

Eerst wacht haar nog een uitdaging in eigen land. Ze wil – net als in 2009 – graag wereldkampioene worden in Hoogerheide en zo een zesde regenboogtrui op rij in het  veld veroveren. Vos erkent dat ze in Katherine Compton een concurrente heeft die dit jaar meer dan ooit aan haar gewaagd lijkt.  “Voor mij is de wereldtitel de afgelopen jaren op voorhand ook geen zekerheid geweest. We waren dan ook vaak van ongeveer hetzelfde niveau. Dan won ik misschien wel, maar wel ook na een verbeten strijd. Maar Katie laat momenteel eigenlijk nergens meer iets liggen, ook niet op techniek, zoals ze  voorheen nog wel eens deed.  Ik ben er wel van overtuigd dat ik nog iets sterker kan worden de komende weken. Ik ben dan ook heel benieuwd naar ons treffen in Nommay een week voor het WK.  Ik hoop daar het signaal te krijgen dat de absolute topvorm onderweg is. Want die heb ik nu nodig.”

Beginnen in Drenthe

Na het WK in Hoogerheide zal Vos wat gas terug nemen en vervolgens heel rustig aan weer gaan opbouwen richting het wegseizoen. “Zoals altijd sla ik wedstrijden als de Ladies Tour of Qatar en de Omloop Het Nieuwsblad over, die komen echt te vroeg voor mij. Ik verwacht er vanaf de Drentse 8 of de wereldbekerwedstrijd in Drenthe weer te staan. Om vervolgens het hele klassieke voorjaar op de weg gefocust te zijn.”  Maar waar ze ook rijdt, in het veld, op de weg of op de mountainbike, ze doet dat sinds kort ook als ambassadrice van het Jeugdsportfonds, een goed doel dat sporten mogelijk maakt voor kinderen wiens ouders geen geld hebben voor een sportlidmaatschap en materialen. Vos: “Ik weet welk plezier sport geeft. Ik heb als kind van alles gedaan, ook schaatsen, atletiek en voetbal bijvoorbeeld. Het is geweldig om een uitlaatklep te hebben en het is nog gezond ook. Daarom steun ik dat doel van harte.”

WK Ponferrada

Het grootste doel van haar wegseizoen zal het verdedigen van haar wereldtitel op de weg zijn in Ponferrada.  Maar daar zal ook nadrukkelijk geprobeerd worden het zilver van 2013 van de WK-ploegentijdrit om te wilsselen voor goud. "Vorig jaar hoopten we op goud, maar rekenden we er niet op. Maar ik denk dat we met een sterker team dan ooit een reeel doel kunnen maken van de ploegentijdrit voor merkenteams in Ponferrada. Het zilver van 2013 smaakt naar meer. Nu zit het er echt in." - 

Tour voor vrouwen

Ambassadeur van het vrouwenwielrennen is ze ook nog altijd, als lid van twee commissies van de UCI probeert ze waar ze kan het onderwerp op de agenda te krijgen en te houden. Bovendien voert Vos zo nu en dan gesprekken met Tourorganisator ASO. “De deur richting een Tour voor vrouwen staat nog altijd op een kier, maar het zal zeker niet een project voor de korte termijn zijn. Alleen logistiek al is het een hele operatie om zoiets aan het programma toe te voegen.” Het Grand Départ van 2015 komt daarom wellicht te vroeg. “Ik kan met voorstellen dat het lastig is. Aan de andere kant: je moet een keer beginnen als je een wijziging op het programma wil doorvoeren. Nederland is het land van de fiets, maar ook van de vrouw op de fiets. Het zou daarom mooi zijn als er in ieder geval een vrouwenevenement aan het programma toegevoegd kan worden.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl