Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Vleuten: ‘Focus op tijdrit en klassiekers’

Van Vleuten: ‘Focus op tijdrit en klassiekers’

Zaterdag 28 februari 2015

Interviews - Ze heeft niet het gevoel dat ze het veel eerder had moeten doen, maar Annemiek van Vleuten is wel blij dat ze nu – op 32-jarige leeftijd – de stap gemaakt heeft om de vertrouwde omgeving bij Rabo-Liv in te ruilen voor Team Bigla.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Dat betekende ook een breuk met Marianne Vos. En dat was volgens Van Vleuten nadrukkelijk niet omdat het niet meer klikte tussen de twee toppers van het Nederlandse vrouwenfietsen. “Als ik terug denk aan de jaren met Marianne heb ik heel veel kansen gekregen en gepakt, waardoor ik een aantal overwinningen heb kunnen behalen, die anders misschien  op dat moment wel buiten mijn bereik waren gebleven. Bovendien heb ik er onwijs van genoten om samen met haar finales te rijden, samen de concurrentie uit te schakelen. Het was vreemd om te zeggen dat ik weg ging.  Maar Marianne zei ook dat ze er naar uit kijkt. We kennen elkaars sterke en zwakke punten door en door, dat nemen we beiden wel mee in de tactiek natuurlijk. Dat kunnen mooie duels worden.”

Tijdrijden

Op het onderdeel tijdrit heeft Annemiek van Vleuten ambities in 2015. “Eigenlijk werd ik vorig jaar Nederlands kampioene tijdrijden met nauwelijks een serieuze voorbereiding op de tijdritfiets. Maar ik heb toen wel gedacht dat ik moest kijken of daar meer uit te halen valt. Daar is het seizoen 2015 heel geschikt voor. Ik wil met een goede fiets -  in een omgeving waar veel tijd besteed wordt aan materiaal en details - en door een tijdsinvestering van mezelf echt kijken of ik de wereldtop op dit onderdeel kan bereiken. Als dat lukt, dan zal ik me op de Olympische Spelen in Rio wellicht ook op de tijdrit richten.”

Geen half werk

En Van Vleuten houdt dan niet van half werk. “Ik heb twee tijdritfietsen en één daarvan heb ik thuis staan. Dat was in 2014 niet zo. Ik ga daarop veel en gericht trainen en na het voorjaar gaat de focus vooral op dat onderdeel liggen. Ik ga op hoogtestage – net als ik vorig jaar deed in de aanloop naar het NK tijdrijden – en dan gaat de tijdritfiets mee. Het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Emmen, de proloog van de Giro Rosa en de Europese Spelen in Baku zijn dan concrete doelen om mezelf te testen. 2015 is een jaar waarin ik het beste wil geven om mijn team succes te schenken, maar ook om me voor te bereiden op het olympische jaar wat erop volgt. Met de focus op de tijdrit en op de eendagswedstrijden.”

Kopvrouw

Ze heeft er zin om zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad haar seizoen te beginnen. “Als  je 32 bent, moet je die nieuwe omgeving een keer gaan opzoeken. Ik was er aan toe. Ik zal er één van de kopvrouwen zijn samen met de Amerikaanse Shelley Olds en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman. Waar Olds in de sprints uit gespeeld kan worden en Moolman in klimwedstrijden als de Giro Rosa, zal ik in de lastige eendagswedstrijden – bijvoorbeeld die in het voorjaar – de druk van kopvrouw om mijn schouders krijgen. Ik weet me wel omringd door sterke rensters, maar het zijn de koersen waar er iets van mij verwacht wordt. Extra motivatie om hard te trainen deze winter, want ik wil er wel staan. Misschien nog niet direct honderd procent in de Omloop Het Nieuwsblad zaterdag, maar ten tijde van de Ronde van Vlaanderen begin april wel.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl