Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

MTB-toppers gemotiveerd voor WK na missen Rio

Woensdag 29 juni 2016

Offroad - Waar de olympische MTB-selectie in augustus uit alleen Rudi van Houts bestaat, is op het wereldkampioenschap in Nové Město de equipe van bondscoach Tim Heemskerk deze week juist zeer omvangrijk. Het bouwen richting de volgende editie van de Olympische Spelen is al begonnen. Heemskerk is over het totaalpakket van zijn selectie tevreden. “Er zit veel kwaliteit in iedere categorie."

Heemskerk spreekt zich desondanks niet uit over concrete medailleverwachtingen. De bondscoach van de Nederlandse mountainbikers kijkt liever naar de algehele ontwikkeling van zijn ploeg. “Ik hoop dat iedereen zijn uiterste best gaat doen en dat er van elkaar geleerd wordt. Samen zijn we sterker. In de eerste plaats hoop ik dat iedereen bij zijn/haar taak is tijdens de voorbereidingen en de wedstrijd. Als dat lukt kun je ver komen.” Toch is er wel één sporter in zijn selectie die er uitspringt voor hem. “Anne Tauber reed dit seizoen al twee keer op het podium tijdens de wereldbekers voor beloften-vrouwen. Het is mooi om haar progressie te zien over de afgelopen twee jaar. Vorig jaar had ik haar met regelmaat mee naar grote wedstrijden en dit jaar rijdt ze in een mooi team (Habitat) en heeft ze aansluiting bij de wereldtop bij de U23- dames gekregen.”

Door ontwikkelen

Hoewel elke categorie bezet is met minimaal één Nederlandse deelnemer op dit wereldkampioenschap, is er volgens Heemskerk niet bewust ruimhartig geselecteerd. “Een WK is geen plek waar je puur en alleen naar toe gaat om ervaring op te doen. Wel heb ik door middel van een groeimodel binnen de selectiecriteria rekening gehouden met de leeftijd van de sporter en zijn of haar ontwikkeling. Je wil jezelf ieder jaar blijven door ontwikkelen. Er zit veel kwaliteit in iedere categorie en iedereen in deze selectie heeft zijn/ haar selectie verdiend.”

Gemotiveerde groep

Hoewel een aantal Nederlandse mountainbikers de olympische ambitie (tijdelijk) moest opbergen, heeft Heemskerk in Nové Město de beschikking over een gemotiveerde groep sporters, zo meent hij. “Als je een topsporter moet motiveren dan is het einde zoek! Uiteraard kun je teleurgesteld zijn over het niet behalen van je doelstelling. Dat moet je vervolgens heel kritisch evalueren en de daaruit voortkomende leermomenten meenemen in het proces van beter worden, nieuwe doelen stellen en vervolgens weer keihard werken. Het WK zal voor sporters als Anne Terpstra en Michiel van der Heijden een nieuw doel zijn.” 

Foto: © Sportfoto Bondscoach Tim HeemskerkEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl