Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Tips voor het rijden van de NK Toertocht

Dinsdag 23 mei 2017

EK Alkmaar - Je hebt je opgegeven voor de NK Toertocht Montferland, super! Of je nou de Sportieve toertocht van 75 kilometer of de Uitdagende toertocht van 105 kilometer rijdt, je gaat een prachtig avontuur aan. Jij bent straks een van die mensen die begrijpt wat de renners die het NK door het Montferland gaan rijden mee maken. Jij weet straks hoe de Muur van Zeddam voelt of hoe het is om de 6% klim van ’t Peeske te overleven.  Je gaat de toertocht rijden in groepen van maximaal 18 personen onder aanvoering van prominenten, oud-renners met een massa kennis van het wielrennen. Toch is het handig om te weten wat je te wachten staat, daarom wat tips.

Tekst: Erik Jan Jansen

 - Voorbereiding, kleding:  Ook dat mag duidelijk zijn, hou de weerberichten in de gaten en pas daar je kleding op aan. Is de voorspelling dat er regen komt, neem een regenjasje mee, is de temperatuur onder de 17 graden, denk dan aan een jasje en eventueel beenstukken. 

- Voorbereiding, conditie: Rij je voor het eerst 75 of 105? Probeer dan eerst eens of je die afstand wel aan kan. Zorg dat je eventueel een hartslagmeter bij je hebt, dan heb je meteen een indruk van je conditie. 

- Voorbereiding, eten en drinken: Ga nooit op pad zonder tenminste 1 bidon met water of sportdrank. Voor langere tochten en zeker als het warmer is valt aan te raden om tenminste 1 bidon met sportdrank en 1 met water mee te nemen. Dat gaat ook op voor eten, neem altijd foerage mee. Fietsen kost energie en energie moet worden aangevuld. Je wil natuurlijk niet in het zog van een oud-wielrenner de man met de hamer tegenkomen. Bedenk ook dat een hongerklop lastig is op te lossen, je lichaam slaat geen energie meer op maar verbrand alles meteen. De gouden regel voor het eten op de fiets is elke 30 kilometer of elk uur iets eten. Dat kan een energiereep, een banaan, een plak koek of een gelletje zijn. 

- Voorbereiding, de fiets: natuurlijk zorg je ervoor dat je fiets mooi gepoetst is maar ook technisch in orde. Dus maak je ketting schoon en smeer 'm goed. Check vooraf je banden, laat er wat lucht uitlopen en kijk of er geen 'muizentandjes' inzitten, kleine scherpe stukjes glas of steen. Met de achterkant van bijvoorbeeld een theelepeltje wip je die er zo uit. Wordt je achterband glad, wissel deze dan met je voorband, achter slijt harder en op deze manier rij je langer met je bandensetje. Vergeet ook niet om een reserveband, een stel bandenlichters en een pompje mee te nemen. Controleer je remblokjes, zijn die versleten vervang ze en kijk ook even of je remkabels nog goed zijn. Ook altijd handig is een klein gereedschapssetje. 

- Respect: heb respect voor de mensen met wie je de toertocht rijdt, maar ook voor andere weggebruikers. Let op de mensen om je heen, zit iemand erdoorheen, spreek hem of haar aan en kijk of je diegene kunt assisteren, tenslotte is het motto samen uit, samen thuis. 

Veiligheid: een rood verkeerslicht betekent gewoon wachten en niet nog snel even voor die aanstormende auto oversteken. Vergeet niet, je bent een gewone verkeersdeelnemer en geen renner in een koers. En een goede helm is natuurlijk verplicht! Voor je eigen veiligheid, tenslotte zit je niet te wachten op een hersenbeschadiging.  

- Communicatie: het is het belangrijkste onderdeel van het rijden in een groep. Iedereen ziet wel eens op tv hoe een renner in een peloton plots door de lucht vliegt omdat hij of zij een obstakel over het hoofd zag. Het is dan ook belangrijk om goed door te geven in de groep wat er voor jullie op de weg gebeurd. Dat kan met korte uitroepen en tekens. Een tegemoetkomende wandelaar of obstakel aan de rechterkant van de weg geef je door met de uitroep "VOOR", een tegemoet komende auto links is "TEGEN". Een van achter inhalende auto is "ACHTER", afslaan naar links en rechts is "LINKS" of "RECHTS". Het stopteken is een hoog opgestoken open hand. Gebruik niet te lange zinnen, dat verwart. En waarschuw ook niet te veel, maar doe het wel duidelijk en herhaal het ook naar achteren toe, door wind of omgevingsgeluiden komt informatie soms niet verder dan de vijfde en zesde rijder.

Neem deze tips in je op en geniet van het mooie Montferland. Veel plezier! 

Foto: © TC De Liemers

 

 Eerder...

EK Alkmaar Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl