Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Test: S-Works Evade II Aero helmet

Maandag 05 maart 2018

Products - Een oorspronkelijk en revolutionair ontwerp dat veiligheid en snelheid combineert, comfortabel zit en er nog eens goed uitziet. De S-Works Evade aero-helm is na een paar jaar niet meer weg te denken uit het peloton. Was de helm voor het eerst te zien op het hoofd van Cavendish in Milaan-San Remo 2013, tegenwoordig siert de Evade de hoofden van wereldkampioenen Peter Sagan en Chantal Blaak. Afgelopen week, in de GP le Samyn, reden Niki Terpstra en Philippe Gilbert met de nieuwe Evade II helm naar de eerste twee plaatsten van het podium.

De nieuwe Evade helm werd begin februari gepresenteerd. Het is een doorontwikkeling op de helm die twee jaar eerder op de markt kwam. De nieuwe Evade onderging uitgebreide testen in de eigen windtunnel van Specialized, door het bedrijf de 'Win Tunnel' genoemd. Het resultaat is niet alleen een iets compactere versie, maar is er ook een die er beter uitziet dan z'n voorganger. Zo is de grote opening aan de achterkant van de I bij de II een stuk smaller geworden, zijn de lelijke vierkante gaten bovenop ingeruild voor een subtiel V-tje en is het rare 'oor'-boogje aan de zijkant minder prominent.

Opvallend is dat de helm minder openingen heeft dan zijn voorganger en dat heeft een belangrijke reden volgens de fabrikant. Niet alleen is de helm met dit ontwerp bij 40 kilometer in het uur zo'n 6 seconden sneller, het moet ook nog eens de koelste helm ever zijn. Testen met hittemeters hebben uitgewezen dat de luchtstroom door de helm zorgt voor optimale koeling van het hoofd. Het zou zelfs koeler zijn om op een hete zomerdag met helm te rijden dan zonder. Is dat niet cool?

Een echte test van de helm in bloedhete omstandigheden zat er natuurlijk hartje winter niet in, maar ik heb het aan een ervaringsdeskundige gevraagd. Fabio Jakobsen, in 2017 Nederlands kampioen bij de beloften en winnaar van de Gerrie Knetemann Trofee voor de meest beloftevolle renner, rijdt sinds 1 januari als neo-prof bij het team van Quick-Step Floors dat de helm gebruikt. Net terug uit de hitte van Dubai kan hij beamen dat er 'helemaal niets mis is met de koeling van deze helm'. Ik geloof deze sympathieke renner op zijn woord.

De Evade helm is:

·  perfect afstelbaar, het stelwieltje draait ultra-soepel en de helm zit comfortabel als hij strak staat afgesteld.

·  de eerste helm waar ik comfortabel mijn bril over de straps kan dragen zonder bang te moeten zijn dat ik 'm onderweg kwijt raak. (Velominati regel 37) zie http://www.velominati.com/the-rules/

·  geen gedoe en gefrummel met de sluiting, maar eenvoudig onder de kin vast te zetten met de uit de trialtonwereld overgewaaide eenhandig te bedienen magneetsluiting.

·  perfect  voor een kaal hoofd, waar de binnenkanten van andere merken soms vervelende en harde oneffenheden hebben waardoor het geen pretje op een kaal hoofd, maakt de vorm en vervangbare (een extra set wordt meegeleverd) padding dat de helm perfect zit

·  bijna gewichtloos, met z'n 254 gram is het alsof er niets op het hoofd zit, zo ontzettend licht is deze helm. Dit hele artikel is geschreven met de helm op en daar merkte ik na tien minuten helemaal niets meer van. Slechts de verbaasde blikken van voorbijgangers deden me realiseren dat ik achter mijn laptop aan de eettafel zat met een knalgeel/oranje helm op.  

·  extra veilig, niet alleen bestaat de schuimlaag uit verschillende componenten die zijn ontwikkeld voor diverse vormen van impact, het echte geheim zit binnenin verstopt, een kooiconstructie van carbon. Specialized geeft 3 jaar garantie op de helm.

·  goed zichtbaar, wie kiest voor de Hyper Green/Acid Lava versie wordt gegarandeerd gezien in het verkeer en wie wil dat nou niet?

·  gesoigneerd op de fiets, de Evade ziet er goed uit en laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat!

De Evade II helm kost € 249,90 en wordt geleverd in wit, zwart en Hyper Green/Acid Lava.

https://www.specialized.com/nl/nl/stories/new-sworks-evade

Erik Jan Jansen

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl